İade ve değişim işlemleri için bu faturanın arka yüzünde bulunan "İADE BÖLÜMÜ" kısmını eksiksiz doldurulup imza atmanız ve aslını tarafımıza ulaştırmanız gerekmektedir.
İadeye konu olan ürünü; faturası, orijinal kutusu ve ambalajı, gönderilen tüm aksesuarları ile birlikte, ürünün kullanılmamış, paket ve etiklerinin zarar görmemiş olması durumunda bilgilendirme formunun arka yüzünde bulunan alanı isteğinize göre eksiksiz doldurarak ve imzalayarak sipariş isminiz üzerinden (385 Sayılı ...
İade Onaylanan statüsüne geçer ve müşteriye para iadesi yapılır. Gelen ürünün iadesini onaylamadan önce seçilen iade sebebi ile gerçekte olan durum karşılaştırılmalıdır. Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
İlgili 32 soru bulundu
İade edilecek ürünler boyutlarına uygun kutuda veya ürün içeriğini göstermeyecek bir poşette, boş alan kalmayacak şekilde paketlenmelidir.
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
1: İade ve değişim yapmak istediğiniz ürün adını yazmanız gerekmektedir. 2: Satın aldığınız ürün adetini yazmanız gerekmektedir. 3: İade ve değişim sebebini kısaca yazmanız gerekmektedir. 4: Para iadesinin yapılacağı hesaba ait alıcı adı ve soyadını yazmanız gerekmektedir.
Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder. Kargo sahibi, kargosunu teslim alamadığı durumlarda, kargo firması ile iletişime geçerek kargonun ne olacağını öğrenebilir.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
İade Fatura Açıklamasına Ne Yazılır? Açıklamaya hangi tarihli faturaya iade oluşturulduğu mutlaka yazılmalıdır. Örneğin; “28.04.2024 tarihli ANK20230000000012 numaralı faturaya istinaden iade fatura düzenlenmiştir” gibi.
Adres ve posta kodunun, tam, doğru ve okunaklı olmasının yanında, gönderi üzerine, uygun yere yazılması da önemlidir. Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan iade kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan iade kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Müşteri (tüketici), ürünü teslim aldıktan sonra cayma hakkını kullanarak iade hakkını kullanabilecektir. Fakat ürün kargodan teslim alınmadıysa, müşteriye kargo ücretini ödettirme korkusu ve tehdidiyle ürün teslime zorlanamaz.
Bunun tam aksine; satın alma, üretim veya tedarik sonucu alıcının satın aldığı malın tamamını veya bir bölümünü kabul etmemesi, herhangi bir nedenle iade etmesi durumunda düzenleniyor. İade faturasını düzenleyen kişi ise alıcının kendisi oluyor.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...
4-) GÖNDEREN, kargonun alıcı tarafından kabul edilmediği veya taşıyıcıdan kaynaklanmayan başka sebepler yüzünden teslim edilemediği durumlarda kargonun GÖNDERENe iade edilmesini ve geri getirme masraflarını ödemeyi peşinen kabul eder.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
Kargoya verilen bir ürünü, kargo sürecindeyken iptal etmek mümkün değildir. Ancak, kargonun teslim alınmasından sonra, ürün satıcının kurallarına uygun ise iade edilebilir.
Ürün tam ve talep edilen şekilde ambalajlamış şekilde eksiksiz olarak tarafımıza ulaştıktan sonra bedel iadesi 14 iş günü içerisinde bankanıza talimat verilecektir. Bankaların süreç ve uygulamalarına göre para iadesinin, kredi kartlarına ve banka kartlarına yansıması ortalama 3-5 iş günlük bir süreyi bulabilir.
Alıcı, satın aldığı ürün bedelini ödemez veya banka kayıtlarında iptal ederse, Satıcının ürünü teslim yükümlülüğü sona erer.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri