İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
İdrarda kan görünmesiyle teşhis edilir. Yüksek oranda kan kaybı olması halinde kişinin şoka girmesine neden olur. Eklem ve Kaslarda İç Kanama: kaslarda derin kısımlarında ortaya çıkan iç kanama; şiddetli bir ağrıyla beraber ortaya çıkar.
İç kanama, genel olarak kan damarlarının duvarında meydana gelen bir hasar sonucu ortaya çıkabilir. Küçük çaplı kanamalarda damar çeperleri pıhtı oluşturarak kendini düzeltebilir. Ancak büyük kanamalarda kan hücreleri damarlarda tıkaç oluşturamayacağı için, damarlardan vücut boşluğuna kan pompalanır.
İç kanama, dış kanamadan farklı olarak çıplak gözle görülemeyen vücut içindeki kan akışıdır. Kanama, durmayan ağır kanamadır. Kan kaybı görüldüğünde buna dış kanama denir. Akıntı vücut içinde meydana gelirse, iç kanamadır.
İç kanama şüphesi olanlarda aşağıdaki uygulamalar yapılmalıdır: Hasta / yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112) Üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır, Asla yiyecek ve içecek verilmez, Hareket ettirilmez (özellikle kırık varsa), Yaşamsal bulguları incelenir, Sağlık kuruluşuna ...
İlgili 38 soru bulundu
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Bu anlamda, kanamalar iç kanama ve dış kanama olarak ikiye ayrılabildiği gibi; iç kanamalar lokalizasyonla ilişkili şekilde plevral kanama, beyin kanaması, abdominal kanama gibi alt tiplere ayrılabilir.
Ø Hasta/yaralının bacakları 30cm kadar yukarı kaldırılarak, bacakların altına destek konulur (Çarşaf, battaniye yastık, kıvrılmış giysi vb.), Ø Üzeri örtülerek ısıtılır, Ø Yardım gelinceye kadar hasta / yaralının yanında kalınır, Ø Belli aralıklarla (2–3 dakikada bir) yaşam bulguları değerlendirilir.
Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Mide kanması kendiliğinden geçer mi? Hafif mide kanamaları kendiliğinden durabilir ama bunun da tedavi edilmesi, kanamanın neden kaynaklandığının bulunması önemlidir. Çünkü bunun tekrarlama riski çok yüksektir. Büyük kanamalarda kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu değildir.
Özellikle kafa travmaları nedeniyle meydana gelen subdural kanamalar, beynin zarları arasında adeta asılı şekilde bulunan “köprü toplardamarlar”ın yırtılması veya kopmasıyla oluşur. Bu damarlardaki basınç nispeten düşük olduğu için belirtileri olaydan iki dakika ila iki hafta arasında dahi ortaya çıkabilmektedir.
Bu da uzman hekimlerimizin yapacağı müdahale ve uygulayacakları akciğer kanaması tedavisi için büyük önem arz eder. Hastalarda görülen kanlı balgam, ses kısıklığı, yutma güçlüğü çekme, kilo verme, iştah kaybı, hırıltı solunum, nefes darlığı, şiddetli öksürük gibi durumları sıralamak mümkündür.
İç kanama yakalanır, teşhis edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse, ciddi bir probleme neden olmaz. iç kanama birçok insanda tam iyileşmeye yapabilir. Gelecekteki bir kanamayı önlemek için ek tedaviler gerekebilir, ancak vücutta birkaç kalıcı etki kalacaktır.
Ağrı ile birlikte eklem hareketi kısıtlanır, eklem fleksiyon halinde tutulmaya çalışılır ve basıncın artması ile de kanama durur. Daha sonra da 5-7 gün içinde kanama geri emilmeye başlar.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Nefes darlığı bu rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkan belirtilerden birisidir. Ayrıca göğüs ve karın bölgelerinde şiddetli ağrılar iç kanamanın belirtilerinden bazılarıdır. Mide bulantısı, uyuşma, kusma ve geçici görme bozuklukları iç kanamanın belirtiler içerisinde yer alırlar.
Beyine giden kan akımını kolaylaştırmak amacıyla şok pozisyonu verilir ( kafa, göğüs, karın bölgesi kanamalarında şok pozisyonu verilmez). Pozisyon: yaralı düz bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır, başı yana çevrilir, ayaklar 30 cm kadar yukarı kaldırılır. Battaniye ile üzeri örtülür.
Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına kanama denir. Yetişkin bir kimsede 5-6 kg. kan vardır. 1-1,5 kg. kan kaybeden bir insanın hayatı tehlikeye girer. O HALDE KANAMALARI HEMEN DURDURMAK GEREKİR.
Kanama ciddi ise, kulağı tıkamadan temiz bezlerle kapanır, Bilinci yerinde ise hareket ettirmeden sırt üstü yatırılır, bilinçsiz ise kanayan kulak üzerine yan yatırılır, Kulak kanaması, kan kusma, anüs, üreme organlarından gelen kanamalarda hasta/yaralı kanama örnekleri ile uzman bir doktora sevk edilir.
Zedelenme sonrası o bölgede kanama olur ve bunun devamı ve orada kalması iyileşme sürecini geciktirir. Zedelenen bölgenin istirahati ve yükseltilmesinin yanı sıra buz kompresinin yararı mevcuttur. Zedelenmenin hemen sonrasında uygulanan buz kompresi, şişliği, kanamayı, spazmı, ağrı ve enflamasyonu azaltır.
Mide kanasının belirtileri arasında, karın ağrısı, kusma, bulantı, karında şişkinlik, halsizlik ve terleme sayılabilir. Ayrıca, kana karışmış idrar ve dışkıda da kan görülebilir. Mide kanası, ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi gerekir.
Bağırsak kanaması, ince veya kalın bağırsakta meydana gelebilecek yırtıklardan dolayı ortaya çıkan rahatsızlığa denir. Genellikle yaşı ilerlemiş olan kişilerde görülen bağırsak kanamasının en önemli nedeni, ince ve kalın bağırsakta bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanır.
Adet dönemi dışında meydana gelen ara kanama belirtileri şunlardır: Hafif kanama ve lekelenme. Ağrı veya kramp.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri