Ses yalıtımı: İç cephe ısı yalıtımı aynı zamanda ses yalıtımı da sağlar. Bu sayede, ev veya iş yerlerinde daha sessiz bir ortam yaratılır. Uzun ömürlü: İç cephe ısı yalıtımı, ev veya iş yerlerinin ömrünü uzatır. Çünkü yalıtım, duvarlara zarar veren nemi ve nemle birlikte gelen çürüme ve küf oluşumunu önler.
Bunlardan bir tanesi de içerden de yalıtım yapılabilmesidir. Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler.
İç cepheden yapılan ısı yalıtımı, yoğuşma ve terleme sorunlarının çözümü değildir. Özellikle tavan döşemelerinin dış cephe ile kesiştiği noktalarda rutubet ve küf oluşumları iç cephe ısı yalıtımı ile tam olarak ortadan kalkmaz.
Dış cepheye ısı yalıtımı uygulamalarının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ısı yalıtımı içten uygulanabilir ancak; bu malzemeler direkt veya indirekt suya dayanıklı olmadıklarından suya karşı korunması gerekmektedir.
Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir. Bu şekilde bina kabuğu bir manto gibi dış hava koşullarından kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
İlgili 25 soru bulundu
Doğru bir mantolama uygulaması sayesinde yapının iç ve dış ortam arasındaki ısı transferi azaltılarak yoğuşma riski önlenir. Yoğuşma riskinin azalmasıylayapı nemin zararlı etkilerinden korunur ve binadaki korozyon etkileri azaltılmış olur. Böylece yapı elemanlarının uzun ömürlü olması ve binanın dayanıklılığı sağlanır.
İç cephe izolasyon, binalarda dış cephe izolasyon uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilen izolasyon çeşididir. Bina yönetimleri ortak ısı yalıtımı kararı almamışsa daire sahipleri iç mantolama uygulaması yaptırarak az da olsa ısı tasarrufu yapmış olur.
Isı yalıtımlı duvar kağıdı kullanımı ile duvardan gelen soğukta azalma yaşamak mümkün. %80 oranda ısı yalıtımı sağlayan, hem duvar boyası hem duvar kağıdı olma özelliklerini içerisinde barından Ventrawall ile artık çok kolay bir şekilde duvardan gelen soğuk hava sorununu çözebilirsiniz.
Dış cepheden yapılan ısı yalıtımı ile ısı köprülerinin tamamı için ısı kaybı engellenmiş olur. Isı köprüleri, (kolon, kiriş, perde duvar gibi ) binaların dış yüzeylerinden yalıtım yapılmadıkça tamamen kaplanamaz ve binanın ısı kaybına neden olur.
Duvarda Terleme Nasıl Olur? Hava her sıcaklıkta belli bir miktar suyu bünyesinde barındırır. eğer bu miktar artarsa su buharı meydana gelir ve duvarda yoğunlaşma meydana getirir. Bu duruma da duvarda terleme denmektedir.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
Mantolama uygulaması özellikle kış aylarında önemli bir yalıtım sağlar. Bu uygulamalar, yaz aylarında sıcak havayı dışarıda bırakırken, kış aylarında ise dondurucu soğukların ev içerisine girmesine engel olur. Mantolamanın enerji tasarrufu sağladığı, birçok çalışma ile ortaya konmuştur.
Yani yalıtım mutlaka dış cepheden uygulanmak zorunda değildir. Bina yönetiminin mantolama konusunda hemfikir olmadığı durumlarda daire sahipleri iç cephe yalıtım çalışması yaptırabilir. Bu sayede enerji tasarrufu sağlama, ses izolasyonu sağlama gibi avantajlardan da faydalanabilir.
Mantolama işlemi yapılacak binaların cinsi, yapısı ve büyüklüğü de işlem süresini etkileyen faktörler arasındadır. İşlem süresi, binanın büyüklüğüne, dış cephe yapısına, kullanılan malzemelere ve ekipmanlara bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, bir binanın mantolama işlemi ortalama 1-2 haftada tamamlanır.
EPS bu 3 tip ısı yalıtım malzemesi içinde en ekonomik olanıdır. Isı yalıtım performansı en iyi olan, binanın duvarlardan nefes alması için su buharı geçirgenlik değeri düşük, su emme değeri ise standartların içinde bir malzemedir.
Uygun olmayan ısı izolasyonu birçok zararlı sonuca yol açabilir. Yüzeylerdeki yoğuşma, küf ve nem gibi sorunları beraberinde getirir. Ayrıca, su sızıntılarına da yol açarak yapıların hasar görmesine sebep olabilir. Yanlış ısı izolasyonu kullanmanın bir diğer zararı da enerji verimliliğinin düşmesidir.
Uygulandığı zeminin nem tutmasını ve neme bağlı olarak küf oluşumunu engellemektedir. Uygulaması bir hayli kolay olan ısı yalıtım boyası işçilik maliyetlerinizin azalmasına da yardımcı olacaktır. Ayrıca uygulandığı alanın kat sayısına bağlı olmak üzere %40 oranlarında enerji tasarrufu sağladığı kanıtlanmıştır.
Zeminden gelen soğuk nasıl önlenir sorusuna en ideal cevap zemin altı ısıtma sistemleridir. Isıtma sistemlerini parke altlarına uyarlayabilirsiniz. Kapı altlarından gelecek soğuk havaları bertaraf etmek için alt tarafı yalıtım malzemeleri ile kapatılmış kapılar tercih edebilirsiniz.
Cevap : Bu görüş kesinlikle yanlıştır. binalarda yalıtım sadece yaz aylarında yapılan boya badana benzeri bir uygulama değildir, mevsim normallerinin çok çok üstündeki hava durumları hasıl olmadıkça hava şartları elverişili olduğu müddetçe yılın 4 mevsimi belirli şartlar dahilinde mantolama yapılabilmektedir.
Pencere ve kapılara fitil takın
Kapı ya da pencerelerde soğuğu engellemek için fitil ya da yapışkanlı süngerler kullanabilirsiniz. Uygun fiyata alabileceğiniz bu fitil ve yapışkanlı süngerli kolayca siz de takarak, soğuk havanın içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
İç cephe mantolama uygulamasında genellikle cam elyafı, taşyünü, EPS (genleştirilmiş polistiren) veya XPS (ekstrüde polistiren) gibi ısı yalıtım malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler, bina iç yüzeylerine yapıştırılarak veya mekanik olarak tutturularak uygulanabilir.
Daha Güçlü ve Daha Uzun Ömürlü Yapılar. Isı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltır. Bu da, yapıda oluşabilecek nem, küflenme, donma, bozulma, demir aksamının çürümesi gibi korozyonların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri