Muğla ili Akdeniz iklimi etkisindedir. 800 m. yüksekliğe kadar olan alanlarda “Asıl Akdeniz İklimi” ve daha yüksek alanlarda “Akdeniz Dağ İklimi” hissedilir. Maksimum-minimum sıcaklık değerleri, nemlilik, yağış miktarı ve hakim rüzgar yönleri yerel coğrafi koşullara göre değişmektedir.
İlçede Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve bol yağışlıdır. Muğla il merkezine çok yakın olduğundan karayolu ulaşımında sıkıntı yoktur.
Muğla, Akdeniz iklimi etkisinde kalmaktadır. Muğla şehrinin içinde bulunduğu Menteşe Yöresi'nde dağlar denize paralel uzanmaktadır. 800 m. yüksekliğe kadar olan alanlarda 'Asıl Akdeniz İklimi' ve daha yüksek alanlarda 'Akdeniz Dağ İklimi' hissedilir.
Muğla ili, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'ne dahil olan, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren Ortaca, Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile ünlü ildir.
Ortaca, Akdeniz iklim kuşağının tipik bitki örtüsüne sahiptir. Muğla bölgesindeki toprakların %74'ü orman ve fundalık, %15.8'i ekili ve dikili alan, %5.6'si tarıma elverişli yerler ve %4.6'si çayır ve meralardır.
İlgili 36 soru bulundu
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
Bodrum, iklim itibariyle Ege ve Akdeniz iklimlerinin sentezinden oluşan bir özelliğe sahiptir. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösterir. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları oldukça ılık ve yağışlıdır.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Sündürme, çökertme kebabı, Bodrum mantısı, Milas köftesi, Döş dolması, ekşili balık, oğlak yahni, Muğla halkası, ekşili balık, tarhana çorbası, kabak çiçeği dolması, börülce ekşilemesi, lokma gibi lezzetler Muğla mutfağının öne çıkan lezzetleri olarak sıralanabilir.
13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır. Bu veriye göre üç ilçesi, Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'den büyüktür. Türkiye'de bu özellikte olan başka bir il yoktur. Toplam nüfusa göre en küçük üç ilçe ise sırasıyla Kavaklıdere, Datça ve Ula'dır.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kış aylarında nadiren yüksek birkaç dağın doruklarına kar yağar.
Muğla turistik bir şehir olduğu için pahalı bir şehir. Yani her türlü hizmetin en kalitelisi Muğla'da verilmektedir. Bu, yüksek kaliteli hizmetlerle hayatı daha pahalı hale getirir. Hayat pahalılığı Türkiye ortalamasından yüksek olmasına rağmen Avrupa'dakinden daha ucuzdur.
Genel olarak güneyden kuzeye ve doğuya doğru yükselen sık çam ormanları ile kaplı dağlık ve ormanlık bir arazi yapısına sahiptir.
Akdeniz iklim tipi bu 8 ilin tamamında görülür. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırlarında bulunan iller arasındadır. 104 ilçeye sahip olan Akdeniz Bölgesi bu bakımdan, diğer bölgelerimizle kıyaslandığında orta sıralarda yer alır.
Akdeniz, Ege bölgesi kıyıları Marmara Denizi çevresinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Batı Kesminde Gaziantep ve Kilis çevresinde Akdeniz İklimi görülür. Bu iklimde yazlar sıcak ve kuraktır.
Görüldüğü yerler
Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Kap Bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir.
MUĞLA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Sırada yer almaktadır. Tarımsal üretimde yıllara göre değişiklikler meydana gelmekle birlikte zeytin, örtüaltı domates, narenciye, çam salgı balı, badem, nar ve su ürünleri İlin önemli tarımsal ürünleridir.
Zerde Tatlısı
Muğla'nın bir diğer meşhur tatlısı olan Zerde, yöre mutfağının vazgeçilmez tatlısıdır.
Madran Dağı, Oyuklu Dağı Doğu Menteşe Dağlarını, Beşparmak Dağı, Kurukümes Dağları (Karakümes Dağları), Marçal Dağları Batı Menteşe Dağlarını oluşur. Doğu Menteşe Dağları ile Batı Menteşe Dağları arasında Çine Çayı'nın vadisi bulunur.
Fethiye. Muğla'ya gitmek için en güzel ilçesini seçmek isteyenler ise Fethiye'yi listelerine ekleyebilir. Fethiye sonsuz maviliğe ve keşfedilecek pek çok güzelliğe sahiptir. Fethiye ilçesinin onlarca güzelliğe sahip olmasının dışında, onu ünlü eden özelliği ise Ölüdeniz'in Fethiye'de bulunmasıdır.
Halikarnassos'ta (Bodrum'un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT'a göre Bodrum Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg'ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 35 yıl sonra yoğun miktarda yağan kar yağışı turistik ilçede inanılmaz manzaralar yarattı. Uludağ'ı aratmayan görüntüler yaşanırken Bodrumlular kar topu oynamak için yüksek kesimlere akın etti bazı köy yolları kar yağışı nedeni ile kapandı. Kar yüksekliği 40 cm.ye kadar ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri