Siyah ceviz içi Amerika ve Avrupa ülkelerinde yemeklerde, dondurma ve şekerli gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor. Siyah ceviz içi faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: Siyah ceviz içi omega-3 yağ asidi bakımından zengin olduğu için kalp sağlığını korur.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun şartlarda depolanmadığını gösterir.
Ceviz içerisinde doymamış yağ asitleri barındırır. Bu sebeple uygun ortamda muhafaza edilmez ise kısa zamanda bozulur. Kabuğunda küf, leke gibi oluşumlar başlar, cevizin içi acılaşır. Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız.
Genellikle siyah ceviz olarak adlandırılan Juglans nigra, genellikle 75-100 '(daha az sıklıkla 125') uzunluğunda ve ovalden yuvarlatılmış taça sahip, büyük, yapraklı bir ağaçtır. Olgun ağaçlarında karakteristik olarak, genellikle alçak seviyelerde dal bulunmaz ve uzun gövdelere sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin. Son olarak elinizi soğuk suyla iyice yıkayın. Hepsi bu kadar!
İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Hasat mevsimi cevizin çeşidine göre değişir. Ceviz hasat edilmeden önce, mutlaka ağacın sulanması önerilir.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Ceviz lekesine karşı en etkili yöntemlerin başında sirke gelir. 2 bardak suyun içerisine 2 yemek kaşığı sirke dökün ve karıştırın. Elinizi bu suyun içerisinde 10 dakika beklettikten sonra lekeler yumuşayacaktır. Daha sonra elinizi sabunla köpükleyip yıkayın.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Saklama ve Tüketim Koşulları
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Ceviz antraknozu hastalığı, ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında meyve yaprak ve sürgünlerinde lekeler oluşturarak önemli zarara neden olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökülmesi söz konusu olabilmektedir ve nadiren ağaç ölümleri görülebilir.
Yüksek ısı derecesinde yapılan kavurma işleminde zararlı maddeler (akrilamid, trans yağlar) oluşabilmektedir. Bu sıcaklıkta yapılan kavurma işleminde ise cevizin besin değerlerinin kaybı en aza inecektir.
Bazı epidemi yıllarında, sonbahar gelmeden, ağaç tümüyle yapraksız kalabilir. Hasta ceviz meyvelerinin yeşil kabukları kaldırıldığında sert kabukları üzerinde de koyu lekeler görülür ve böyle meyveler depolama sırasında çabucak çürür.
Cevizin içindeki zar tam anlamı ile bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Özellikle cevizini içindeki zar kanser gibi hastalıkların önüne geçmesini sağlar. Düzenli olarak tüketildiği takdirde kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. Kanser hastaları için de yine aynı şekilde cevizin içindeki zar tüketilmesi önerilir.
Cevizin insan sağlığına faydası olduğu kadar iç kabukları yani perdeleri de hem akciğere yararlı hem de öksürüğe karşı etkili. Cevizi kırdıktan sonra içinden çıkan perde görünümlü kabuklar görünüm itibari ile zaten akciğere benziyor ve ceviz zarı da denilen bu kısımdan elde edilen kür akciğeri temizliyor.
Ceviziniz yaş ise küflenmemesi için mutlaka önce nemini emebileceği bir bez üzerine sererek güneşte kurumaya bırakmalısınız. Yaş ceviz ne kadar iyi kurursa saklama süresi de o kadar uzun olur. Cevizi hemen tüketmeyecekseniz kabuğunu kırmamanızı öneririz.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Ceviz genel olarak kilo almaya neden olmaz ancak çok fazla yağ içerdiği için yine de ılımlı tüketmek gerekir. Yüksek yağ veya lif içeriği nedeniyle büyük miktarda ceviz ishale neden olabilir. Bu nedenle özellikle irritable bağırsak sendromu hastalarının cevizi dikkatli tüketmeleri gerekir.
Kış aylarında sulama yapmanın (yağışların çok sınırlı olduğu bölgelerde) ilkbaharda ağacın gelişimini arttırdığı bildirilmiştir. Ayrıca, maksimum meyve gelişimi çiçeklenmeden 5-7 hafta sonra gerçekleşir. Yağmurun yağmadığı dönemde sulamanın yapılmaması, küçük ceviz oranını artırır.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri