Mal Beyanında Bulunmama ve Cezası Borçlu süresi içerisinde mal beyanında bulunmadığı takdirde tazyik hapsi ile cezalandırılır. Söz konusu tazyik hapsi üç aydan fazla olamaz. Tazyik hapsinin infazına başlandıktan sonra borçlu mal beyanında bulunursa veya borcu öderse tahliye edilir.
Mal beyanında bulunmamanın cezası kalktı mı? Sorularına verilebilecek en kısa cevap “hayır” olacaktır.
Borçlu, icra dairesine başvurarak mal beyanında bulunur ve sahip olduğu mal varlığını bildirir. Bu beyan, alacaklı ve icra dairesi tarafından borcun tahsilatı için mal varlığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. İcra mal beyanı yapmak, icra takibi sürecinde borçlunun yasal bir yükümlülüğüdür ve gereklidir.
Mal beyanında bulunmama cezası İİK m.76'da “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/D-j bendinde "Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak" fiiline karşılık kademe ilerlemesinin durdurulması cezası öngörülmüştür. Mevzuat açısından evlenme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde eşiniz adına kayıtlı taşınmazı beyan etmeniz gerekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Mal Beyanında Bulunmama ve Cezası
Borçlu süresi içerisinde mal beyanında bulunmadığı takdirde tazyik hapsi ile cezalandırılır. Söz konusu tazyik hapsi üç aydan fazla olamaz.
Anılan hükme binaen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125/D maddesinde göre süresi içinde mal bildiriminde bulunmayan memurlara ihtarda bulunulacağı ve tebliğ edildikten sonra 1 ay içinde mal bildiriminde bulunulmazsa Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı hüküm altına alınmıştır.
Borçlunun Üzerinde Mal Yoksa Ne Yapılır? Borçlunun üzerinde mal yoksa bu durumda borçlunun kısmen haczedilebilir varlıkları değerlendirilir. Tam bu noktada genellikle borçlu olan kişinin maaşının haczedilmesi söz konusu olur.
Buna göre; 3628 Sayılı Kanunun 2/d, Yönetmeliğin ise 3/d maddesinde; Genel ve Katma Bütçeli Dairelerde ………. aylık almak suretiyle kamu hizmeti gören tüm memurlar ve diğer kamu görevlilerinin (işçi niteliği taşıyanlar hariç) mal bildiriminde bulunacakları emredilmektedir.
Sonu (0) ve (5) ile biten beş yılda bir yapılan bildirim tekrarına genel beyan denir. Mal bildirimleri yenilenirken, önceki genel beyanda bildirilenler ile ek beyanda bildirilenlerin tamamı tek bildirimde birleştirilerek beyan yapılır.
MADDE 60 - (Değişik: 251 - 13.6.1963) Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu 7 günlük müddet içinde borcunu ödemediği ve mal bildi- riminde de bulunmadığı takdirde mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Borçlunun elbiseleri, doğum ve ölüm yardımı ödenekleri, YÖK tarafından verilen krediler haciz işlemine dahil olmazlar. Evcil hayvanlar, telefon numarası, BDDK malları, SGK kurumuna ait mallar, ilama bağlı nafaka alacağı, teminat mektubu da haczedilemeyen mallar arasındadır.
E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
UYAP Personel Uygulamaları rolünüzde Kişisel İşlemler menüsünden Mal Bildirimi ekranını açarak bildiriminizi gönderebilirsiniz. Elektronik imzanız yoksa bildiriminizi arkalı-önlü çıktı alarak personel bürosuna teslim ediniz. Elektronik imzası olan personelin bildirimini personel bürosuna teslim etmesine gerek yoktur.
Bu nedenle farklı şehirlerdeki işler için ilgilisine kolaylaştırıcı yollar öngörülmüştür: İcra takipleriyle ilgili olarak mal beyanı dilekçesinin bulunduğunuz yerdeki icra dairesine verebilirsiniz.
Memurların, Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesine göre net maaşlarının beş katı tutarındaki gelirlerini bir ay içinde beyan etmesi gerekmektedir.
Mal Beyanı Vermemenin Cezası Nedir? Eğer borçlu belirlenen süre içinde mal beyanında bulunmazsa, alacaklı şikayeti üzerine icra ceza mahkemesi tarafından tazyik hapsiyle cezalandırılabilir.
Madde 11 – 3 üncü maddede belirtilen görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç Şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.
3628 sayılı Kanunun ilgili maddesi gereğince, alınan net ücretin, beş katı tutarındaki borçların (devlet ve özel fark etmez), mal bildirim beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Yine aylık alınan net ücretin, beş katı tutarındaki alacakların da beyan edilmesi gerekmektedir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Anayasamız'daki hüküm gereği; “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz”. Buradan hareketle, genel bir ifadeyle kişilerin para borçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almalarının veya hapse girmelerinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Yasaya göre, mal bildirimleri, özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bildirimde bulunanın özel dosyasında saklanıyor. Cumhuriyet savcılıklarında yürütülen soruşturmalar dışında bu bildirimler hakkında bilgi verilmiyor.
Mal Bildirimleri, Mal Bildirimleri İnceleme Komisyonu marifetiyle incelenir ve vermiş olduğunuz bildirimler ve ek bildirimler karşılaştırılır.Karşılaştırma sonrasında malvarlığında olağan dışı bir artış söz konusu ise memurdan malvarlığı artışını izah etmesi ve ispatlayıcı belgeleri sunmalarını içeren gizli bir yazı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri