İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
İcra takibine konu olmuş borcun güncel tutarı hakkında bilgi alabilir miyim? İcra dosyanıza ait güncel borç bilgileriniz hakkında bilgiyi; ilgili İcra Dairesi / Müdürlüğü'nden, ilgili dosya avukatından veya size en yakın Enerjisa Müşteri Hizmet Merkezlerimizden alabilirsiniz.
Yasal olarak İcra takibinin başlatılabilmesi için usulüne uygun olarak yetkili İcra Dairesine takip talebi verilmesi gerekmektedir. Alacaklının alacağına kavuşmak için yetkili İcra Dairesine yaptığı takip talebiyle birlikte borçlu aleyhine borç miktarı kadar başlayan yasal takibe İcra Takibi denmektedir.
Süresi içinde (7 veya 5 günlük süreler olabilir) itiraz edilmemesi durumunda haciz işlemleri başlar. İcra tebligatı geldikten sonra ortalama 15 gün içinde icra gelebilir. 05.04.2023 tarihinden sonra ev hacizleri için mahkeme kararının gerektiği hususu da göz ardı edilmemelidir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5)Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir. Yetki konusu takip yapılacak işlemlerin hangi yerdeki icra dairesi tarafından yapılması gerektiğine ilişkindir.
Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir. Böylece ilgililer, zamanında takip işlemleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
İcra dairesi adresinize borç miktarını gösterir bir tebligat gönderir ve sizi borcu ödemeye davet eder. Gerçekten bir borcunuz varsa derhal ödemeniz sizin lehinizedir. Şayet bir borcunuz yoksa ya da tebligatta yazıldığı kadar değilse borca yani adresinize gönderilen ödeme emrine itiraz etmeniz gerekir.
Aynı zamanda borçlu kişinin adresine fiili şekilde yapılacak hacizlerde, öncelikle alacaklı tarafından haciz yolluğu adı altında haciz ücretinin yatırılması gerekir. Haciz işlemlerinde; borçluya haber vermek, uyarı için ihtarname göndermek gibi bir zorunluluk yoktur.
Borçlu hakkında icra takibi başlatıldıktan sonra kendisine ödeme emri tebliğ edilir. Borçlu, kendisine tebliğ edilen ödeme emrini takiben 7 gün süre ile itiraz hakkına sahiptir. Borçlu, 7 gün içinde icra takibine itiraz ettiği takdirde icra takibi durur.
Eğer avukatsız bir işlem başlatmak istiyorsanız icra dairesine bizzat başvurarak başlattığınız icra takibini sonrasında vatandaş portal üzerinden takip edebilir, ödeme işlemlerini yapabilir, e-imzaya sahipseniz talep gönderebilirsiniz.
İcra dosyasının içeriğini nasıl öğrenebilirim? Uyap vatandaş portala e-devlet üzerinden giriş yapılarak https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra–dosyasi-sorgulama adresi üzerinden icra dosyası sorgulama yapabilmek mümkündür.
Adıma İcra Dosyası Açılmış Ne Yapmalıyım? Borçlu hakkında borcu sebebiyle takip başlatıldığı ve icra dosyası açıldığı takdirde, borcun, ya süresi içinde ifa edilmesi ya da borca itiraz edilmesi gerekir. Aksi halde, icra işlemi kesinleşir ve kesinleşen icra takibinin ardından borçlunun mallarına haciz konulabilir.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Genel haczi yoluyla takip bakımından itiraz süresi kural olarak, ödeme emrinin tebliğinden itibaren borçluya yedi gündür. (İİK m.19/1 ''Gün olarak tayin olunan müddetlerde ilk gün hesaba katılmaz.'' hükmü gereği tebliğ edilen günün katılmaması gerektiği unutulmamalıdır)8.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir. Ancak eve haciz gelmesi durumunda, evdeki her şey haczedilemez.
Kişi, doğru belge ve faturalarla başvuru yaparak direkt olarak ilamsız icra takibi başlatabilmektedir. Herhangi bir davanın açılmasına gerek olmaması nedeniyle, ilamsız icranın gerçekleşme hızı, diğer dava türlerinden daha kolaydır. İlamsız icranın kişiye ulaşması 1 hafta içinde gerçekleşir.
Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi'yle avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri