Alıcı konumundaki yabancı firmalar ise sipariş sırasında vergi numaralarını bildirmekle yükümlüdürler. Alıcı vergi mükellefi değilse vergi numarası kısmına “2222222222” (10 haneli) yazılmalıdır.
Vergi Kimlik Numarası (10 no.lu alan): Bu alana, kendisine mal veya hizmet satılan mükellefin vergi kimlik numarası yazılacaktır. Türkiye'de mükellef olmayan yurt dışındaki alıcının vergi kimlik numarası olarak “2222222222” yazılacaktır.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Söz konusu sevkıyat için ilgili kişi tarafından verilen referans numarası bu kutuya kaydedilir. 8- Alıcı : Alıcı kişi veya firmanın tam adı ve adresi yazılır. Alıcının Türkiye'deki bir serbest bölgede faaliyet gösteren kişi olması halinde, vergi numarası da yazılır.
İlgili 45 soru bulundu
İhracat İstisna Kodu Nedir? İhracat istisna kodu 302 olarak belirlenmiştir.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2022 itibarıyla cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın E-Arşiv Portal uygulaması kullanılarak fatura kesilmesi zorunlu olur. hesabınız olması gerekir. Hesap için E-Arşiv Portal Elektronik Başvuru ekranından başvuru yapabilirsiniz.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına onbir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılacaktır.
Vergi dairesinden alınması gereken vergi numarası, Türkiye'de “vergi kimlik numarası” olarak da adlandırılır. 10 haneden oluşan vergi numarası, özellikle şirketler, işletmeler, dernekler ve gerçek kişiler için zorunludur. Gerçek ve tüzel kişiler, vergi numaraları olmadan işlemlerini yapamaz.
Gerçek ve tüzel kişiler kamu kurumlarında vergi ödemesi yaparken vergi numarasını kullanır. Vergi numarası 10 haneden oluşur.
Yabancıların vergi numarası vergi dairesi tarafından yabancı uyruklular için verilen 10 haneli potansiyel vergi mükellefiyet numarasıdır.
Katma değer vergisi kimlik numarası (KDV No) olarak da bilinen KDV numarası, AB'de kullanılan bir tanımlayıcıdır. Kaydolmanızın ardından üye ülkenin vergi dairesi tarafından size sağlanır. Bu numara, katma değer vergisi tahsil edilebilmesi için ülkeler tarafından satıcılar için düzenlenir.
Burada e-arşiv zorunluluğu ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak yerinde olacaktır: GİB'in yeni yayınladığı tebliğe göre; aynı gün içinde aynı müşteriniz için yurt dışına kestiğiniz faturalar KDV dahil 30 bin TL'yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, Türkiye'de gerçekleşen mal teslimleri ile Türkiye'de ifa edilen veya yurt dışında ifa edilmekle birlikte Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabidir. Bu teslim ve hizmetlerin yabancı firmalara yapılması bu durumu değiştirmez.
İhracat e-faturası düzenlemek için özel bir entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar kullanılmalıdır. Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
İhracatı gerçekleştirilen ürünler için gtip numarası kullanılmak zorundadır. Bu numarayı fatura da gösterebilmek adına öncelikle Ürün Yönetimi – Stok Yönetimi -Detay Bilgileri kısmından “GTIP No” alanına giriş yapmalısınız.
Hayır, ihracat faturası düzenlemeniz e-fatura ve diğer e-belgelere geçmeyi zorunlu kılmaz. Yalnızca e-fatura uygulamasına kayıtlıysanız ihracat faturalarınızı da ihracat e-faturası olarak düzenlemeniz gerekiyor.
E-İhracat Faturası Nasıl Kesilir? Ülke dışına ürün veya hizmet satışı yapan işletmeler, bu satış sürecini faturalandırırken e-fatura kullanmak zorundadır. İhracat süreçlerinde kullanılan e-faturalara, e-ihracat faturası denir. E-ihracat faturası hazırlarken, klasik e-fatura hazırlama ile aynı işlemler yapılmaz.
Gümrük İdaresi'nin yaklaşımına göre, GTİP'in yanlış beyan edilmesi halinde idari para cezası düzenlenmesi gerektiği konusunda kanunda açık hüküm var. Ancak yargının kanun yorumu bir hayli farklı. Böyle olunca da İdare tarafından tesis edilen ancak yargı tarafından iptal edilen bir para cezası oluyor.
Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri