Artık ultrason ile çok erken dönemde ikiz gebelik tanısı ve daha sonra fetuslardan birinin ölümü tanısı kolayca konulabilmekte. Bazen düşük bulguları olan gebede yapılan ultrasonda hala gebeliğin devam ettiği tespit edilmekte. Bu durumda ikiz bebeklerden biri düşmüş olabilir.
Artan anne yaşı ile birlikte kaybolan ikiz sendromunun görülme oranlarında da artış olduğu düşünülmektedir. Bu durumda hamilelik gidişatında çoğu kez hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bazen ise ikiz eşinin kaybedildiği dönemde hafif bir vajinal kanama ve yine hafif bir ağrı görülebilir.
Çoğul gebeliklerde sık görülen riskler
Erken eylem ve doğum, gebelik şeker hastalığı, gebelik hipertansiyonu, rahim ağzı yetmezliği, erken su kesesi açılması, gebelik-doğum-doğum sonu kanamalar ve gelişme geriliği çoğul gebeliklerde sık görülen risklerdir.
Erken kasılmalar : Çoğu normal gebelik 38 ile 42 hafta sürer. İkiz gebeliklerde ise bu durum37 ile 39 hafta arasındadır. Erken doğum olayı diyebilmek için kasılmalarla, rahim ağzının 37 haftadan önce açılmaya başlaması gereklidir.
İkiz gebelik, tekil gebeliklere oranlar daha risklidir. Bu nedenle, tekil gebeliklere göre daha sık kontrol ve muayene gerektirmektedir. İkiz gebeliklerde, ilk aylarda düşük riski ve son aylarda erken doğum riski vardır. Çoğul gebeliklerde doktor kontrolleri, iki haftada bir olacak şekilde ayarlanmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
İkiz gebelikte tek gebeliklere göre daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Fakat yatış pozisyonu için de tek gebelikte olduğu gibi sola doğru eğimli yatış tavsiye edilir. İkiz gebelikte sırt üstü yatmak uzmanlar tarafından önerilmeyen bir yatış pozisyonudur.
Bu gibi durumların yaşanabileceği varsayılarak ikiz bebeklerin varlığının kesin olarak bilinmesi için 7. ve 8. haftalara kadar beklemek gerekmektedir. Ek olarak gebeliğin 7. ve 8. haftalarında bebeklerin kalp atımları başlamaktadır.
Kasılmalar bazı gebelerde, adet sancısı gibi tarif edilirken kimisinde; bele vuran ağrı, kimisinde kasık ağrısı, kimisinde ise karnın sertleşmesi olarak tarif edilmektedir.
İkiz gebeliklerde annenin fetal hareketleri (tekmeleme, vb) hissetmesi tekil hamilelikte olduğu gibi 18 ila 20'nci haftalar arasındadır. Yani ikiz hamilelikte tekmeleri daha erken hissetmek gibi bir durum yoktur. Ancak burada tabii ki ilk kez hamile kalınıp kalınmadığı daha belirleyicidir.
Yer değiştirme: Braxton Hicks kasılmaları genellikle karnın üst bölgesinde hissedilir ve bacaklara veya sırt bölgesine yayılmaz. Gerçek doğum sancıları ise genellikle bel bölgesinde başlar ve karnın alt bölgesine doğru yayılır.
İkiz kardeşlerden birisinin hayatını kaybetmesi ile bu defa diğerinin kan basıncı düşüyor. Bu o bebeğin de ölümüne veya beyin özürlü olmasına yol açıyor. Bebek önce yaşadığı görülse de, zarar gördüğü çok geç hatta doğumdan sonra anlaşılabiliyor.
Bu da erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle, ilişki sırasında aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kullanacağınız prezervatiflere dikkat edin: İkiz gebelikte, enfeksiyon riski daha yüksektir. Bu nedenle, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmanız önerilir.
Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125'te 1 oranda görülür. Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır.
Kaybolan İkiz Sendromunun Anne ve Diğer Bebeğe Etkisi
Serebral palsi ve düşük ihtimalinde artış olur. Eğer embryonik periyottan ( 8. hafta) sonra ikiz bebeklerden biri ölürse amniyotik sıvı , ölü bebek içindeki ve plasentadaki sıvı emilir. Geriye baskı sonucu düzleşmiş fetal doku (fetal papirekus) kalır.
Kanamanın az olması durumunda düşük tehdidi yaşanır ancak düşük olmaz. Bazende kanama normalden fazla olur ve bebeğin kaybedilmesine ( düşük: abort ) yol açar.
Düşük yapmanın en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Kanamanın şekli hafif lekelenme veya kahverengimsi akıntıdan yoğun kanamaya ve parlak kırmızı kan veya pıhtılara kadar değişebilir. Kanama aralıklı olarak birkaç gün sürebilir.
Artan Ağırlık ve Karın Çevresinde Genişleme: İkiz gebelikte, rahim daha büyük olduğu için karın bölgesi hızlı genişler.
Erken doğum tercih edilen bir seçenek değildir ancak bazı bebeklerin erken doğumla dünyaya gelmesi gerekmektedir. 24-31 hafta arasında doğan bebeklere ileri derece prematüre denmektedir. 27 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı bulunmaktadır. Yaklaşık olarak bu şans %85'tir.
Fakat tüp bebekte ikiz gebelik değerleri tekil gebeliklere oranla %30-50 gibi bir oranda daha yüksek olabilir. 3-4 haftalık bir ikiz gebelikte Beta HCG düzeyi 5.000-10.000 mIU/mL, 4-5 haftalık bir ikiz gebelikte ise Beta HCG seviyesi 10.000-50.000 mIU/mL aralığında olabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Bu kasılmalar giderek düzenli hale gelir. İlk başlarda kasılmalar sırt ya da bel bölgesine etki eden adet sancılarına benzer. Ancak doğum süresi yaklaştıkça bu kasılmalar 1 dakika kadar sürer ve bebeği doğum kanalına doğru iter. Doğum sancıları bir süre sonra her 3-4 dakikada bir hissedilmektedir.
NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Hamilelikte bebeğin kalp atışı ise farklı haftalarda dinlenebilir. Transvajinal ultrasonda 5.5 hafta ya da 6. haftada kalp atışı kolayca duyulabilir. Karından yapılan ultrasonda ise birkaç hafta gecikmeli olarak duyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri