Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Dilimize sonradan girmiş yabancı kelimeler arasında en sık kullanılanlardan birisi olan orijinal kelimesinin yazılışı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. TDK'ya göre doğru yazılışı orijinal şeklindedir. Orjinal şeklinde yazım yanlış kullanımdır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde kelimenin doğru yazımı 'orijinal' olarak geçmektedir.
Bu kelimenin doğru yazımı unvan şeklindedir. Ünvan olarak yazılması yanlış olarak kabul ediliyor. Kullanıldığı her alanda yazılışı unvan şeklinde olmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor. Yanlış kullanım şeklinde gerçekleştirenler bu kelimeyi birleşik olarak kullanabiliyorlar.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Orijinal sözcüğü; özgün, otantik, alışılagelenden daha değişik, şaşırtıcı nitelikte olan, fabrikası tarafından yapılan, taklit olmayan araç ve gereç anlamına gelmektedir.
Bu kelimenin eş anlamlıları "özgün" "eşsiz" ve "hakiki"dir. Bu kelimeler orijinal kelimesi yerine kullanılabilmektedirler. Eşi benzeri yok anlamı taşımaktadırlar.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre inisiyatif kelimesinin doğru yazılışı "inisiyatif"dır.
Klavuz Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız benzersiz kelimesi de özgün ve orijinal sözcükleri ile eş anlamlıdır.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Türkçe karşılığı dönemeç olan ve düz devam eden yolların ardından gelen kıvrımları temsil eden virajlar, çoğu sürücü için korkulu bir rüya. Çünkü normal sürüşlere göre daha fazla dikkat gerektiren viraj dönüşleri birçok sebepten dolayı ölümcül kazalara davetiye çıkarabiliyor.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı.
3.5- Bağlantı (Alternatif) yol: Üzerinde herhangi bir yerleşim ünitesi bulunmayan ancak, köy ve bağlısını, birbirine veya il ve devlet yoluna birden fazla yol ile bağlayan yola bağlantı yolu denir.
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "antrenman" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Antreman olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre kolektif kelimesinin doğru yazılışı "kolektif"dir.
TDK'ya göre acayip kelimesinin doğru yazılışı "acayip"dir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri