İktisat, üretim, tüketim ve dağıtım gibi ekonomik konuları inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. İktisat bölümü, öğrencilere ekonomik sistemler, mikroekonomi, makroekonomi, istatistik, finans, matematiksel ekonomi, uluslararası ekonomi, kamu ekonomisi gibi konularda eğitim verir.
İktisat mezunları için kamu ve özel sektörde pek çok iş imkanı bulunmaktadır. Kamuda, ekonomi ve maliye alanında memurluk şansı bulunurken, özel sektörde çoğunlukla bankalarda iş imkanı bulurlar. Özellikle uluslararası şirketler, ekonomik faaliyetlerini yürütmek için sıklıkla iktisatçılardan yararlanırlar.
İktisat mezunları bir çok kamu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirken, özel sektörde de bir çok iş ile ilgilenebilirler. Sayısal ve ya istatistiksel tarafınız iyiyse ve bir iktisat mezunuysanız; muhasebe, finans, banka, gümrük veya benzeri sektör gruplarında çalışabilirsiniz.
İktisat bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yard. ,Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler. Sınava hazırlanan herkese başarılar dileriz.
Bölüm sayısal ağırlıklı ve araştırmacı bilgiye aç öğrenme isteği olan ekonomiye ilgi duyan insanlar için uygundur. İktisat bölümünde daha çok teorik dersler alıyoruz. Bu bölümü tercih edecek kişinin analitik düşünme becerisi olmalı ve sayılarla arasının iyi olması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Ekonomist maaşı aylık ortalama 46.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Ekonomist maaşı 36.800 TL iken, en yüksek ise 118.800 TL'dir.
Mezunlar; idari hakimlik, vergi müfettişi ve otel işletmeciliği gibi pozisyonlarda da çalışır. Aynı zamanda bu programlardan mezun olan kişiler; Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı alarak Maliye Bakanlığı, PTT ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilirler.
Ayrıca açıköğretim fakültesinin hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye bölümlerinden mezun (lisans) olanların da idari yargı hakim adaylığı yazılı yarışma sınavına başvuru hakkı bulunmaktadır.
İktisat bölümü mezunları, ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilirler.
İktisat bölümü mezunu doğal girişimcilik bilgileriyle de donatıldığından ötürü lisans eğitimini tamamladıktan sonra kendi iş fikrini hayata geçirebilir yani şirketini açabilir. Bu alan mezunlarının istihdamının yüksek olduğu diğer sektörler arasında ise finans ve borsagelmektedir.
Bölümü zor kılan ileri derecede matematik ve istatistik görmek. Bölüm genel olarak istatistiksel ve veri analizlerinin yoğun olduğu bir bölümdür. Matematik alanının etkisiyle beraber ilerler. Genelde zorlayıcı gibi gelir bu bölümü isteyerek okumak istemeyen kişilere.
Ekonomi mi iktisat mı? Bu sorunun pratikteki kısa yanıtı: Bir fark yok! Bazı üniversiteler Ekonomi Bölümü diyor, bazıları İktisat! Aynı akademik disiplin için kullanılan iki farklı kelime demek yanlış olmayacak.
Üniversitelerin Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olan kişiler hastane müdürü pozisyonunda çalışabilir. Fakat İşletme, İktisat gibi alanlarda eğitim alan kişiler de hastane müdürlüğü yapabilir.
Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
Kamuda yani devlet kurumlarında ise iktisat mezunları devlet dairesi memurluğu, vergi daireleri, maliye, denetim kurulları, devlet bankaları, halkla ilişkiler, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda çalışabilmektedir.
Çünkü Hâkimlik ve Savcılık sınavına girebilmeniz için belli fakültelerden mezun olmanız gerekmekte. Bunları da şöyle belirtelim; Hukuk Fakültesi, İİBF (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) ve SBF (Siyasal Bilimler Fakültesi). “Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Danıştay savcısı olmak isteyen kişiler ise öncelikle Hukuk Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ve Maliye gibi fakültelerin 4 yıllık öğretim programlarını tamamlamalıdır.
Lisans düzeyinde yapılan KPSS'lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.
İktisat Bölümü mezunları özel sektörde ise çeşitli şirketlerin finans ile ilgili biriminde görev yapabilir, muhasebe ve denetim işleriyle ilgilenebilir. Ayrıca İktisat Bölümü okuyanlar tıpkı kamuda olduğu gibi özel kurumlarda da kontrolörlük yapabilir.
Hukuk, İktisat, İşletme, İİBF(İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), SBF(Siyasal Bilgiler Fakültesi) bölümü vs. mezun adaylar başvuruyu yapabilmektedir. Hukuk bölümü mezunları, KPSS A Sınavı ile birçok kuruma başvurularını yapabilmektedirler.
İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Uygulaması
Fakültemizi kazanan İşletme ve İktisat Bölümü öğrencileri 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi görmektedirler.
Sonuç olarak, yeni bir dil öğrenmek istenildiğinde bir çok seçeneğe sahip olsak da öğrenilmesi en kolay dil olarak bakıldığında, ilk beş dil İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizcedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri