2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilir. 2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olanların müezzin, imam ya da Kur'an öğreticisi olma imkanı bulunmaktadır.
Bu bölümde öğrenim gören bireyler 'İlahiyat meslek elemanı' unvanı almaktadır. 4 yıllık fakülte mezunları; İmam Hatiplerde ve liselerinde meslek dersleri öğretmeni, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde müftü, imam, müezzin ve öğretim elemanı olarak istihdam edilmektedirler.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
Bu ilanlara, ASBÜ'nün internet sitesindeki “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Yatay Geçiş” başlığından ulaşabilirsiniz. 9-İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi arasında fark var mıdır? İsim değişikliği dışında hiçbir fark yoktur.
Cevaplar 5. Ya imam olur, ya öğretmen olur, ya akademisyen olur, ya da özel sektör de çalışır. İmamlık ilk tercih; lojman gibi imkanlar olduğu için maaş cepte kalıyor, ekstra bir yetenek gerektirmiyor fakat tüm zamanınızı alabiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Fakültemizdeki İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat programlarında ana öğretim dili Türkçe olup derslerin bir kısmı Arapça yapılmaktadır. İlahiyat (Arapça) programında tamamen Arapça, İlahiyat (İngilizce) programında da tamamen İngilizce öğretim yapılmaktadır.
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir.
Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz pek çok iş olanağına sahiptir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olarak, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğretmen ve eğitici olarak, Yüksek Öğretim Kurumlarında akademisyen olarak çalışabilmektedir.
İlahiyat mezunları, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca, farklı alanlarda da iş bulma fırsatları mevcuttur.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanmaya hak kazanan ilahiyat önlisans mezunları, il, ilçe ve köylerdeki camilerde imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görevlendirilirler.
Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dilde olan bölümlerde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı zorunludur. Fakültemiz %30 yabancı dilde eğitim vermekte olup Arapça hazırlık sınıfı zorunludur.
Başarıyla eğitimlerini bitirmeleri durumunda mezun olurlar. Bu noktadan sonra mezun/yeni mezun olarak anılırlar. Mezun kime denir sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir. Tez öğrencisi ise üniversiteyi bitirip mezun olduktan sonra eğitimine tezli yüksek lisans ile devam eden ve tez dönemine geçen öğrencilere denir.
İlahiyat mezunu olan öğrenciler formasyon aldıkları zaman, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve de İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmenliği ayrıca birde Arapça öğretmenliği yapabilme olanaklarına sahiptirler.
Hukuk fakültesi listesine EK-1'den ulaşabilirsiniz. Buna karşılık Türkiye'de 30 Ekim 2019 tarihi itibarıyla 61 adet ilâhiyat fakültesi ve 38 adet İslamî ilimler fakültesi vardır.
İslami İlimler bölümünden mezun olan öğrenciler eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur'an öğretmeni, imam, vaiz ve daha birçok görev ile çalışmalarını sürdürebilirler.
Öğrenciler ilahiyat bölümünü tercih ederken geleceğe kuşku ile bakmayacaktır. Mezun olduktan sonra iş bulma imkanı günümüzde daha da kolaylaşmaktadır. İlahiyat bölümü sadece İmam Hatip Liselerinden mezun olan öğrencilere açık değildir. Meslek ve düz lise okuyan her öğrenci ilahiyat bölümünü tercih edebilir.
İLAHİYAT LİSANS BÖLÜMLERİ;
İlahiyat örgün ve ikinci öğretim programlarında bir yıl hazırlık, dört yıl lisans olmak üzere toplam beş yıldır. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı iki yıllık lisans tamamlama programıdır.
Bu doğrultuda Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı olmak üzere dini ilimlerin temel yedi alanını kapsayan anabilim dallarından oluşmaktadır.
Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır. Aynı zamanda 2 yıllık İlahiyat mezunu olan kişiler Kuran kurslarında Kur'an-ı Kerim öğretmenliği de yapabilirler.
Fakültemizde, diğer İlahiyat Fakültelerinde olduğu gibi şu üç bölüm bulunmaktadır: Temel İslam Bilimleri Bölümü, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü. Öğrenciler her üç bölümün derslerini almak ve başarmak zorundadır.
2023 Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükselmişti. Temmuz zammı ile birlikte imam maaşları 12.358 TL'ye yükseldi.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.500 TL civarındadır.
İslami İlimler bölümünde temel dersler şunlardır: Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Arapça, Kur'an-ı Kerim, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi vb. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler de alabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri