İle kelimesi hem edattır hem de bağlaçtır.
Kelimeler arasında çeşitli anlam ilişkileri kurduğu için edatlara yardımcı kelimeler de denir. Edatlar önceki kelimeyle sonraki kelime arsında anlam ilgisi kurar. Bağlaçtan ve zarflardan farkı, yeni bir anlam ilgisi koruyor olmasıdır.
İle bağlacı, edat olan ile ve zarf yapan ile den farklı görevde kullanılmaktadır. İle bağlacının cümleleri birbirine bağlamak gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Sadece aynı görevdeki kelimeleri birbirine bağladığını söylemek mümkündür. Cümle içerisinde ile bağlacının küçük harfle yazılması gerekmektedir.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
İle (-le / -la)” Edatı
“İle” edatı cümleye; araç, birliktelik, neden veya durum anlamı kazandırır.
İlgili 15 soru bulundu
2. “İle, yalnız, ancak” gibi kelimeler hem edat hem bağlaç görevinde kullanılabilir. Cümle içindeki anlamı bu nedenle önemlidir. Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır.
İle edatı, cümleye neden ve araç ilişkisi katmaktadır. İle aynı zamanda bağlaç olarak da kullanılabilen bir sözcüktür. Bağlaç ve edat olarak kullanılan “ile” sözcüğünü ayırabilmek içinse yerine “ve” sözcüğü getirilmektedir.
İle kelimesi hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabildiği için bunun nasıl ayrılacağı öğrenilmek istemektedir. İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
ile, ayrı olarak yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. ile, ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar: bulut-la (bulut ile), çiçek-le (çiçek ile), kuş-la (kuş ile) vb.
En çok karıştırılan konular arasında "İle edat mı bağlaç mı?" sorusu yer alır. Eğer cümlede ile kelimesi yerine "ve" getirilebiliyorsa, ile o cümlede bağlaç olarak kullanılmış demektir. Fakat ile kelimesi yerine "ve" getirilemiyorsa, ile kelimesi edat olarak kullanılmış olur.
“ile, -lE” bağlacı: “ve” ile görevleri aynı olmasına rağmen her zaman birbirinin yerine kullanılamazlar. “ile”nin kullanım alanı daha dardır. “ile” cümleleri birbirine bağlamaz; sadece aynı görevdeki kelimeleri bağlar.
a. “ile”, hem bağlaç hem de edat olarak kullanıldığında öncesindeki sözcüğe bitişik yazılabilir.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Başlıca edatlar ise şunlardır: için, ile, gibi, kadar, göre, doğru, başka, dolayı, beri, ötürü, öte, yana, itibaren, nazaran, sanki, üzere, rağmen, sadece, yalnız, dek, karşı, karşın, dolayı, ancak…
"Nedeniyle" yazımı doğrudur. İki kelime birleşik yazılabilir. Öte yandan, "nedeni ile" yazımı da yanlış değildir. İsteyen kelimeleri ayrı yazmayı tercih edebilir ama konuşma dilinde de yazışma dilinde de yaygın bir tercih değildir.
Ayşeyle / Ayşe'yle nasıl yazılır:
Bu tür durumlarda "yazılı olmayan kurallar" ortaya çıkar ve bu kurallara göre: Vasıta veya birliktelik eki kullanıldığında bahsi geçen ek, kişi ismi ile kesme işareti (apostrof) olması şartıyla birlikte kullanılabilir. Bu durumda Ayşe'yle yazmak en doğrusu olacaktır.
Cevap: Başlıklarda "ile" ve "ve" sözcükleri küçük harfle yazılır. Bunun neden "ile" ve "ve" sözcüklerinin bağlaç ya da edat görevi görmeleridir. Bağlaçlar ve edatlar başlıklarda büyük harfle yazılmaz.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
Edatlarla kurulan zarf tümleçleri edat tümleci veya edatlı tümleç olarak da bilinir. Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir.
Genel olarak diye kelimesi, cümlelere amac, sebeb sonuç ilişkisi kattığı için edattır.
“İle” edatı cümleye; araç, birliktelik, neden veya durum anlamı kazandırır. NOT “İle” edatı, “-le / -la” şeklinde kelimeye bitişik olarak da yazılabilir. UYARI “İle” sözcüğü hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabilir. Cümlede “ile” yerine “ve” kullanılabiliyorsa bağlaç, kullanılamıyorsa edattır.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Merhaba! "Gibi edat mıdır bağlaç mıdır?" sorusunun yanıtı: "Gibi edattır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri