Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir. Ancak bu durumda olan kişinin gusül abdestini geciktirmemesi gerekir.
el Cevab: Emziren kadının ilişkiye girmesi caizdir. Arap kültüründe emziren kadının ilişkiye girmesi sütüne dolayısıyla da çocuğa zarar verir kültürü vardı. Bu doğrumudur diye efendimize sorulunca bunda bir beis olmadığı cevabını vermişti.
Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Öncelikle 'hastalık, sütten bebeğe geçer' inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez. Ancak solunum yoluyla geçer.
İlgili 33 soru bulundu
Cinsel istek azalır, vagen (hazne) kuruluğu gelişir. Bütün bu gelişmenin ana amacı, büyüyen yeni nesli korumaktır. Bu nedenle emzirmek gebelikten korur denebilir. Emzirmenin gebelikten korunmada %99 oranında başarılı olabilir.
Doğum sonrası korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom), sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları ve üç aylık depo progestin iğneler" dir. Emzirme döneminde prezervatif kullanımı gebelikten koruduğu gibi aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Emzirme döneminde kafein tüketimi
Bu nedenle kafein içeren içeceklerin alımını sınırlamanız gerekir. Bunlar da sadece çay ve kahve değil, kola ve enerji içeceklerini de sınırlamalısınız.
Emziren kadınların fiziksel açıdan cinsel ilişkiye girmelerini engelleyecek herhangi bir neden yoktur. Cinsel eylem sırasında memelerden süt gelmesini önlemek için, memelerin aşırı uyarılmasından kaçınılabilir.
Halk arasında sezaryen doğum sonrasında daha uzun süre cinsel yasaklama olduğu düşünülüyor. Ama bu çok yanlış bir bilgi ve inanıştır. Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrası da 6 hafta yani 40 gün beklenmesi yeterlidir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Pek çok anne adayı bebek emzirdiği için hamile kalmayacağını düşünür. Oysaki emzirmeniz hamilelik oluşmasını engelleyebilecek hiçbir etkisi yoktur. Yani yeni annelerin emzirme döneminde hamile kalması mümkündür.
Eğer bebek emzirilirken, yeni bir gebelik oluşursa, sütün zehirli olduğu düşünülerek bebek artık emzirilmez. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Emzirmeye devam edilmelidir. Yalnız, gebelik ilerledikçe, süt hem miktar hem içerik olarak azalarak, bir süre sonra kesilecektir.
“Hamileyken emzirmek zararlı değildir, ve sağlık çalışanları örtüșme olduğu durumlarda sütten kesmeyi tavsiye etmemeli, anneyi, bebeği ve fetüsü olumsuz etkileme ihtimaline karşı yakından gözlemelidir. Olumsuz etkiler görüldüğü takdirde gereken önlemleri almalıdırlar.”
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Bebek daha az çiş yapıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir. Anne sütü alamayan bebeğin kilosu düşer. Bebeğin sürekli meme araması da yeterince doymadığını gösterir. Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağına işaret eder.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür. Adetlerin kadınlarda düzenli hale gelmesi de birkaç kez adet dönemi yaşanmasını gerektirir. Emziren anneler, emzirmeyenlere göre daha da geç adet kanaması yaşar.
Emzirme olsun veya olmasın, gebelikte baskılanan yumurtlama, doğum sonrası ortalama 42. Günde geri gelir ve başlar. Emziren annelerde ise emzirme süresince yumurtlama başlamayabilir. Bu adet görmeye de yansır. Emziren anne 2 ay kadar erken bir dönemde adet görmeye başlayabilirken, 18. Aya kadar görmeyebilir de.
Doğum Kontrol Hapı
Hapların düzenli kullanımıyla hamilelikten korunma %99'a kadar etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri