Türkiye'de ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiştir. Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eseri olan Aşk-ı Memnu'dur. Dizi, Türkiye'nin kamu yayın kuruluşu TRT'de yayınlandı.
Şimdiye Kadarki İlk Dizi
İlk Amerikan sitcom dizisi Mary Kay ve Johnny idi.
Ülkemizde ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiş ve yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen 'Kaynanalar' dizisidir. Kaynanalar dizisi Türkiye'de sitcom'un ilk örneklerinden biri olarak bilinmektedir.
29 Mart 1993 – 15 Ocak 1999 tarihleri arasında yayınlanan Ferhunde Hanımlar 1.780 bölümüyle Türkiye'nin en uzun soluklu yerli dizisidir. Kaç Yerli Dizi Başka Ülkelerde En Yüksek Reytingleri Aldı?
İlgili 30 soru bulundu
Kaynanalar, Türkiye'de sitcom'un ilk örneklerinden biri olarak kabul edilirken, aynı zamanda Türkiye'nin ilk yerli televizyon dizisidir. 30 yıl içerisinde, 10 yıl verdiği araya rağmen, toplam 14 sezon ve 314 bölüm boyunca ekranlarda yayımlanmıştır.
Günümüzde Türk dizileri; Fransa'dan Japonya'ya, Uruguay'dan Endonezya'ya, Latin Amerika'dan Türki Cumhuriyetlere kadar dünyada 100'den fazla ülkeye lisanslanmakta ve 500 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmaktadır.
Her yıl sayıları 60'a ulaşan ve 170'e yakın ülkede yayınlanan Türk dizileri, bu alanda Türkiye'yi ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü büyük ihracatçı konumuna yükseltti.
GAME OF THRONES'U GERİDE BIRAKTI
Breaking Bad, toplam 11 bin 429 oy alarak, oyların yüzde 50,8'lik kısmına sahip oldu. Dizi, milyonlarca hayranı buluna Game of Thrones'u geride bırakarak birinci seçildi. Game of Thrones, oyların yüzde 49,2'sini aldı. Oylamada Game of Thrones dizisi The Wire'ı geride bıraktı.
Guiding Light (1975'ten önce The Guiding Light olarak bilinir) Amerikan radyo ve televizyon dizisi. Dizi, Guinness Dünya Rekorları içerisinde Amerikan tarihinde televizyonda en uzun süredir devam eden drama dizisi olarak yer almaktadır.
Çarpıcı senaryolarıyla yaklaşık iki saat boyunca izleyiciyi farklı dünyalara sürükleyen ve kendi özgün müzikleri olan Türk dizilerinin en çok satıldığı ve izlendiği ülkeler arasında Şili, Meksika ve Arjantin göze çarpıyor.
İlk yayınlanan yerli diziler olan Kaynanalar (1974) ve Aşk-ı Memnu'nun (1975) süresi 25-30 civarıdır. Bu yıllarda dizilerin hem bölüm süresi hem de bir sezondaki toplam bölüm sayısı sınırlıdır.
Türk dizilerimiz Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da sevilerek takip ediliyor. Pek çok klasikleşmiş Türk dizisi, üzerinden yıllar geçse de Orta Doğu, Güney Amerika ve Balkan ülkelerinde ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Bu diziler 140'tan fazla ülkede 650 milyondan fazla seyirci ile buluşuyor.
Türk dizi-film sektörü ihracatta dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Türk dizileri satıldığı bölgelerde Türkiye'nin, Türk kültürünün tanıtılması anlamında büyük bir etkiye sahip” değerlendirmesinde bulundu.
Bölüm sayısı az olmasına rağmen dizi, kalitesi ile yurt dışından dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu sayede Son dizisi 30'dan fazla ülkeye satıldı.
Sitcom, Ingilizce/Amerikanca 'situation comedy' (durum komedisi-durum güldürüsü) teriminin kısaltılmışıdır.
Durum komedisi (İngilizce: Situation comedy, Sitcom), radyo çıkışlı ve günümüzde televizyonda yaygın biçimde görülen program türüdür. Durum komedisi genellikle bilindik yerlerde örneğin ev ve iş yeri gibi alanlarda geçer.
Şimdi ise yılda ortalama 200 dizi çekiliyor. Ve bu diziler 146 ülkeye ihraç ediliyor. Dizi sektöründe ABD ile zirveyi paylaşan Türkiye'nin geliri 1 milyar doları aştı.
En uzun soluklu Türk dizisi
7 sezon süren dizi 1993-1994 yıllarında TRT 1 ekranlarında daha sonrasında ise Star TV ekranlarında yayınlanmıştır. Ferhunde Hanımlar Türkiye'de yayınlanan ilk günlük dizidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri