İllet etmek kelime anlamı ile beraber 'Sinirlendirmek ya da kızdırmak' ve aynı zamanda 'sakatlamak' şeklinde ele alınarak ifade edilmektedir.
Hastalık ya da kişiyi ihtiyacı olan durumdan alıkoyan unsur illet kelimesi üzerinden tanımlanır. Aynı zamanda bozukluk ya da sebep gibi anlamlar dahilinde değerlendirildiğini söylemek gerekir.
Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimi. Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi.
(ﻣﻴﺴّﺮ) sıf. (Ar. teysіr “kolaylaştırmak”tan muyessir) Bir şeyin olmasını, yapılmasını, elde edilmesini kolaylaştıran.
MAKTU KELİMESİNİN ANLAMI
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, maktu kelimesinin anlamı şu şekildedir; "Kesin olarak değeri biçilmiş, ölçü ile satılmayan, götürü."
İlgili 43 soru bulundu
Maktu vergi, mükellefler arasında ayrım yapılmaksızın, farklı oranlarda değil, herkesten eşit olarak alınan vergidir. Baş ve damga vergileri örnek olarak verilebilir.
Celse harcı, genel ve özel hukuk (ve ticaret) mahkemeleri ile idari yargı mercilerinde taraflar veya vekilleri tarafından ertelenmelerine sebebiyet verilen celseler için bu taraflardan alınan harçtır.
Kökeni: "Muharrir" kelimesi Arapça kökenli olup "حرر" (harrara) kökünden türetilmiştir. Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Kur'an-ı Kerim'i yorumlayan ve tefsir eden yüksek din alimleri müfessir olarak bilinmektedir. Arapça kökenli olması ile beraber aynı zamanda bu anlamı üzerinden Türkçede yaygın şekilde kullanılır.
İllet-Hikmet İlişkisi
Usûl âlimleri “illet” ile açık, munzabıt/istikrarlı ve hükmün konmasını münasip gösteren durumu genellikle içeren vasfı kastetmektedir. Yolculuk, alım-satım akdi ve kasten adam öldürme gibi. İllet, açık, munzabıt/istikrarlı ve hükmün konmasını münasip gösteren durumu genellikle içeren vasıftır.
Hareket ve hareketsizliğin ilkesi ise fâil nedendir. Bu anlamda herhangi bir iş ve eylemde bulunan o işin fâilidir. Örneğin spor sağlığın fâilidir. Dördüncü illet bir şeyin kendisi için olduğu şey anlamında gaye illettir.
Lefif fiiller, kök harflerinin ikisi de illetli olan fiillerdir. Lefif fiiller ikiye ayrılır. Lefif-i Makrun: İki illetli harf yanyana olarak kelimenin sonunda bulunur. Lefif-i Mefruk: İllet harflerinden biri kelimenin başında, diğeri sonunda bulunur.
Zillet kelimesi ise boyun eğmek, zayıf olmak, hor ve hakir olmak gibi manalara gelmektedir.
İslam filozofları, gerek fizik ve tabiat alanında gerekse metafizikte her şeyin bir sebebinin olduğu gerçeğini kabul etmişlerdir. Buradan yola çıkarak, sebebe illet, sebepli olana, yani illetin sonucu ortaya çıkan varlığa ise malul adını vermişlerdir.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
Deyim. [1] (argo) Mahcup olmak, utanılacak bir duruma düşmek.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Mücrim sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "suçlu, suç işleyen" anlamına gelmektedir.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
Peşin harç nedir? Dava açılırken dava değerinin binde 68,31'nin dörtte biri peşin olarak alınır. Harçlar Kanunu 28.maddede yazan karar ve ilam harcının peşin alınan ¼ 'lük kısmına peşin harç denir. Peşin harç aslında karar ve ilam harcının, dava açılırken yatırılan dörtte birlik kısmıdır.
eklenen ve 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan keşif harcı, mahkemelerce re'sen veya istem üzerine verilen keşif ya da tespit kararlarını yerine getirmek için maktu esasta alınan bir mahkeme harcıdır.
Belediyeler ve belediyelere bağlı müesseselerden istenecek her türlü kayıt suretleri ile, gayrimenkullerle ilgili harita plan ve krokiler harcın konusunu oluşturur. Her türlü kayıt ve gayrimenkullerle ilgili harita plan ve krokilerin suretlerini isteyenler harcın yükümlüsüdürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri