IMEI klonlanmış cep telefonlarının haberleşmeye kapatılacağını açıklayan BTK, cihazın gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılabileceğini vurguluyor.
Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan teklife göre kullanılmayan cep telefonları ve IMEI numaraları için yeni bir dönem başlıyor. 7 yıl olan cep telefonlarındaki sinyal alma sınırı 1 yıla düşürülüyor. 1 yıl içinde SIM kartı takılıp herhangi bir işlem yapılmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi ...
Telefonun bozulması durumunda kullanılan ve yedek telefon olarak ifade edilen cihazlar için yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. IMEI klonlama sürecinin önüne geçilmesi için 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazlar BTK tarafından iletişime kapatılacak.
Eğer IMEI numaranız çalınır veya klonlanır ise telefonunuza YASAL UYARI olarak bir mesaj alırsınız. Belirtilen IMEI numaralı cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, aldığınız yere başvurunuz.
IMEI kaydı yapılmadığı sürece bu telefonlar kullanılamaz. İşte bu noktada devreye IMEI numarası klonlama işlemi giriyor. Cep telefonu kaçakçıları bir şekilde yasal olarak kayıtlı cep telefonlarına ait IMEI numaralarını ele geçiriyorlar ve bunları o IMEI numarası üzerine kaydederek kullanılır hale getiriyorlar.
İlgili 25 soru bulundu
Sorun yaşamazsınız. IMEI ise size ait daha önce internete girmiş ve kullanmadığıniz telefonunun IMEI numarasını yeni alacağınız telefona kaydettirin. Ömür boyu geçerlidir.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Kanunda yer alan bu düzenleme uyarınca IMEI numarası klonlanmış cihazlar kullanıma kapanmaktadır. Ancak gerçek cihaz sahibinin ithalatçı firmaya başvurmasının akabinde firma tarafından Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden cihaz sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
normal şartlarda veri silinmez imei atarken programlar sadece root istiyor bu kadar sistem dosyasında yazılı imeiyi değiştiriyorsun yani verin silinmiyor.
12 saat içerisinde açılıyor.
Google Cihazımı Bul adresine gidin veya başka bir Android cihazda "Cihazımı Bul" uygulamasını açın, Kayıp cihazınıza bağlı Google hesabında oturum açın, Seçilen Google hesabına bağlı cihazlar listelenir, konumunu öğrenmek için kayıp cihaza tıklayın.
SIM Kartınızı Bloke Ettirin
Cihazınızı konum bildirimlerinden bulamayacağınıza eminseniz ilk olarak telefon hattınızın GSM operatörünün müşteri hizmetlerine ulaşmanız gerekir. Onlara SIM kartınızı kaybettiğinizi/çaldırdığınızı ve kartınızın bloke olmasını istediğinizi söyleyebilirsiniz.
IMEI numarasını öğrenmenin en pratik yolu, telefonda *#06# tuşlamaktır. Tüm cihazlar için aynı olan bu kodu tuşladığınızda ekrana 15 rakamdan oluşan IMEI numarası gelecektir. İkinci yöntem, modellere göre değişkenlik gösteren etiketin üzerinden okumaktır.
IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor. Geçtiğimiz ay TBMM'ye getirilen ve hemen akabinde kabul edilen teklifte bugüne kadar 7 yıl çevrim dışı kalmasına izin verilen cihazların süresinin 1 yıla düşürülmesine karar verildi.
Yeni IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Oldu? 2023 senesinde telefon IMEI kayıt ücreti, 2 bin 732 TL'den önemli bir artışla 6 bin 91 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak Resmî Gazete'de 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile IMEI ücret dikkate değer şekilde arttırılmıştır.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Yurt dışından kaçak telefon alıp, Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI'lerini kopyalayarak kaçak cihazları aktif hale getirenlerin önüne geçebilmek için yeni düzenleme geliyor. 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'leri silinecek ve sinyal almasının önüne geçilecek.
Cevap: Kayıtsız bir telefon getirdiğiniz anda Gümrük muhafaza ekipleri tarafından ilk önce bu telefon kayıt altına alınacak. Sonrasında kayıt yaptırmanız için size 120 gün süre verilecek. Ancak bu telefon çift hatlı ise 120+120 gün süreniz bulunuyor. Yaptığınız kayıt için 20.000 TL ödemeniz gerekiyor.
Yurt dışından telefon getirip başka bir telefonun IMEI'sini atarak kullananlara önemli bir uyarı geldi. Telefoncular, cihaza atılan IMEI'nin daha önce bir suça karışmış olabileceğini belirtilerek, "Söz konusu cihazları kullananların başı derde girebilir" dedi.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Teknoloji Haberleri. Geçtiğimiz ay TBMM'ye sunulan Sinyal Kanunu bugün yasalaştı. IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor. Geçtiğimiz ay TBMM'ye getirilen ve hemen akabinde kabul edilen teklifte bugüne kadar 7 yıl çevrim dışı kalmasına izin verilen cihazların süresinin 1 yıla düşürülmesine karar verildi.
Quartz'ın raporuna göre Google, Android işletim sistemine sahip cihazlara ait konum bilgisini konum ayarı kapalı olsa hatta cihazda sim kartı olmasa bile takip edebiliyor.
Polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri tarafından bir şekilde cihazın ele geçmesi durumunda cihaz IMEI numarası ile sorgulanır. Sorgu sonucuna göre sahibine bilgi verilebilir. Ancak tüm bunlardan önce, cihazın sahibinin bazı belgelerle kolluk kuvvetine resmî başvuru yapılması faydalı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri