İmza inceleme uzmanı tarafında gerçekleştirilen incelemede imzanın yüksekliği, resim alanı, tam genişlik, tam yükseklik, yatay ve genel ve yerel meyil açıları, taban çizgisi kayması, köşe noktası sayısı, kesişme noktası sayısından faydalanılmaktadır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı imzanın nerede incelendiği ile bağlantılı bir süreci kapsamaktadır. Bu süre 6-8 ay olabileceği gibi 2-3 gün arasında da olabilir. Bu süre tamamen imzanın nerede incelendiğine bağlı olarak değişmektedir.
Kişi imza atarken düşünmeden, hızlı, işlek, seri veya kendine özgü tavırlarla çeşitli refleks hareketlerle imzasını oluşturur. Sahte / Taklit imza ise; bilinçle, dikkatle, itina ile oluşturulacağından, şekilsel olarak ne kadar iyi benzetilse de gerçek imzada bulunan karakteristik detayları yansıtması imkânsızdır.
İlgili 24 soru bulundu
Resmi belgede başkasının yerine imza atmanın cezası nedir? Bu fiil kanunda “resmi belgeyi başkasını gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren kişi“ olarak açıklanmıştır ve suçun basit hali olarak değerlendirilir. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır. İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Yazı ve imza incelemelerinde somut deliller üzerinden hareket edilerek şüpheye yer bırakılmayacak şekilde grafoloji uzmanı bilirkişi tarafından imza inceleme işlemi yapılmaktadır.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Yani eğer bilirkişi incelemesi her iki tarafça da istenilmişse bu noktada Mahkemece ve tarifece belirlenen bilirkişi ücretinin taraflara yarı yarıya paylaştırılması zorunludur. Bilirkişi incelemesi talep eden taraf gerekli giderleri yatırmaz ise diğer taraf bu avansı yatırabilir.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Grafoloji; el yazısı ve imzaya bakarak kişinin karakter analizi- ni yapar.
İmza incelemesi yapılması için öncelikle resmi bir karar verilmesi gerekmektedir. Bu karar mahkeme ya da savcılık kararı olabilir. İmza incelemesi istenen kararla birlikte, özel kriminal laboratuvarlarında çalışılır.
İmzada sahtecilik, sahtekarlık yapmak amacıyla sahte bir belge üretmek, kullanmak, değiştirmek veya elinde bulundurmak suçu olarak tanımlanabilir.
Madde 3/2 uyarınca: “Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir” hükmü mevcuttur.
Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yani bilirkişi raporunun hakimi bağlamayacağı anlaşılmalıdır. hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir edeceği, raporu yeter derecede kanaat verici bulmaz ise ek rapor ister.
Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil mahiyetinde değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Mahkeme aracılığı ile imza incelemesinde kullanılmak üzere kurumlara müzekkere yazılarak ölmüş kişinin imza incelemesinde kullanılmak üzere imza örnekleri toplanır. Elde edilen tüm imzalar adli belge inceleme uzmanları aracılığı ile imza incelemesi yaptırılır.
Yazının Ne Zaman Yazıldığı ile İmzanın Ne Zaman Atıldığının ve Mürekkep Yaşının Tespiti Mümkün Değildir. Bazı uyuşmazlıklarda sözleşmenin, protokolün veya senedin düzenlendiği gerçek tarih ile dosyadaki tarih arasında farklılıklar söz konusudur.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Kriminal Polis Laboratuvarı, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise Jandarma Kriminal Laboratuvarıdır. İmza incelemesi her iki kurumda belge/doküman inceleme şube müdürlüklerinde kendi bünyesinde yetiştirmiş oldukları uzmanla tarafından yapılmaktadır.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Ayrıca sadece isim ve soyisim baş harfleri kullanılarak atılan imzalara çok sık rastlansa da bu tür imzalar taklit edilmeye müsaittir. İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri