De bağlacı ve ne kelimesi ile oluşan ne de ifadesi farklı kelimeler ile bir araya gelerek kullanım amacına göre cümle içinde yer alabilir. Türkçe yazım kuralları doğrultusunda her kullanımında ayrı olarak yazılmalıdır.
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Bağlaç olarak kullanılan “de” eki ise diğer bağlaçlarda olduğu gibi kaynaşma harfi alarak kendisinden önceki kelimeyle bitişik yazılması mümkün değildir. Bu nedenle ayrı yazılmak zorundadır.
Bu kelimenin doğru kullanımı ne de olsa şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Düzenli ve akıcı bir metin hazırlamak için kelimelerin doğru anlamında ve doğru yazım şeklinde kullanılması önemlidir. Bu yüzden ben de kelimesi de ayrı olarak yazılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ben de TDK kurallarına göre bağlaç olduğu için ayrı yazılmalıdır. Ben de kelimesi anlam olarak kişin de dâhil olduğunu anlatır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Genellikle ne de olsa şeklinde kullanılan kelime bununla birlikte, bunun yanı sıra anlamına gelir. TDK'ya Göre Ne De Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? -De bazı kelimelerde ek bazılarında ise bağlaç olarak kullanılır.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Her Ne Kadar Nasıl Yazılır? Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılmalıdır.
“Oraya ben de gideceğim”, “Ben de seni seviyorum”, “Sen de verecek misin?” gibi cümlelerde “De”ler, birer bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır.
TDK'ye göre bu gibi ifadelerdeki "beni de" ayrı yazılır çünkü buradaki de, dahi anlamındaki de'dir. Aynı şey "seni de", "onu da" ifadeleri için geçerlidir.
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle nevar neyok şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ne var ne yok şeklinde olmalıdır.
neydi, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, n harfi ile başlar, i harfi ile biter.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.
Şimdi bu konuda küçük bir ipucu ile konuya açıklık getirelim. Kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda ortada cümle diye bir şey kalmıyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir ve bitişik yazılır. Eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir. Ayrı yazılır.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
Ne denir (veya dersin) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir konuda söyleyecek söz kalmadığını anlatan bir söz.
Bir vali tarafından yönetilen vilayetlere il ya da şehir denir. Bu kelime eskiden ülke ve memleket anlamında da kullanılmaktaydı. Örneğin ''il il gezmek'' deyimi ülke ülke gezmek anlamına gelir.
Nale TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş İnleme, inilti.
De bağlacı yazımı bahsedelim.
Ayrı yazılır. Kesmeyle ayrılmaz. Sertleşmeye uğramaz.
"de" "da" bağlacı da tıpkı "ki" bağlacı gibi ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır. Bulunma durum eki olan "-de,-da, -de,-ta" ise eklendiği sözcüğe bitişik yazılır, "de, da" bağlacıyla "-de,-da,-te,-ta" ekleri birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Eğer cümleden çıkarılan -de /-da eki cümlenin anlamını bozmuyorsa bağlaçtır.Bu ek cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa ek olan -de/-da' dır. “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri