Her kesenin dibinde, incir ağaçlarının tek tozlayıcısı incir yaban arısının (ilek sineği olarak da biliniyor) girebileceği kadar küçük bir açıklık bulunuyor. Bu arılar Agaonidae ailesinden minik, siyah dişi böcekler. Bildiğimiz Anadolu inciri dışında yaklaşık 800 incir türü (Ficus sp.)
Dişi yaban arısı incirin içine girerken çok dar bir delikten geçer ve bu sırada kanatlarını kaybeder ve içeride tuzağa düşer. İncir erkek ise yumurtalarını içeri bırakır, bunlar yumurtadan çıkan larvalara dönüşür, sonrasında ise eşek arısına.
İncir, ilimiz ve ülkemiz için önemli bir ürün olup, incirde kalite ve verimi etkileyen faktörlerin başında ekşilik böcekleri gelmektedir. Ekşilik böcekleri incirde gerek bahçe, gerekse depolarda meyve de kalite ve ürün kaybına yol açarak önemli zararlar oluşturmaktadırlar.
İncirde kurt bulunması onun doğal olduğunu göstermez. Uygun olmayan şartlarda kurutulan, depolanan tüm incirlerde kurt oluşumu gözlenir.
Biliyor Muydunuz? Yediğimiz her incirin içinde bu meyvenin oluşmasını sağlayan bir incir arısı bulunur.
İlgili 18 soru bulundu
İncirde kurtlanmanın en büyük düşmanı o yıl oluşan hava şartlarıdır. İncir çok fazla su isteyen bir meyve ağacı değildir. Havaların mevsim normallerinin üstünde soğuk olması kurtlanmayı tetikleyebilir. Ayrıca nem oranlarının yüksek olması oldukça tehlikelidir.
İNCİRLER VE ARILAR
Dişi incir arısı, yumurtalarını bırakmak için erkek incire girer. Erkek incir, arının yumurtalarını ikame edecek bir şekle sahiptir. Dişi arının kanatları ve anteni, incirin küçük aralığından içeri girerken kopar, bu yüzden arı içeri girince dışarı çıkamaz.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
Bu sayede daha uzun süre bozulmadan dayanacaklardır. ·Kuru incirlerin kurtlanmaması için kullanılan bir diğer yöntem ise paketlediğiniz veya kavanozlara koyduğunuz incirlerin içerisine 1-2 adet defneyaprağı bırakmaktır. Defneyaprağı incirlerin uzun süre kurtlanmadan durmasını sağlar.
Siyah küf bulunan incirlerin yüzde 99 oranında gözle tespit edilebildiğini anlatan Gabay, Bu durum ihracatta sıkıntı yaratmaz. Çünkü aflatoksin ve benzerleri gibi kimyasal bir şey değil, tamamen bitkinin doğasından kaynaklanan bir durum dedi.
Bu böceklerin fındık ağaçlarının kök kısımlarına yumurtalarını bırakarak ömürlerini tamamladıkları bilinmektedir. Bu böcekler insanlara zarar veren böcekler olmasalar bile ağaçlara verdikleri zararlardan dolayı önlem alınmayı gerektiren böceklerden biri olmaktadırlar.
İşi biten ilekler ağaçlardan toplanmalı ve mutlaka yakılmalıdır. Toprak işleme toz kalkmayacak şekilde yapılmalıdır. Tozlu, işlek ara yollara su veya uygun asfalt karışımları uygulanarak tozuma engellenmelidir. Ekşilik Böcekleri ve sirke sinekleri ile mücadele mutlaka çekici yem tuzakları kullanılarakyapılmalıdır.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin. Ancak dikkat! Tarım ilacı kalıntılarından ve maruz kaldığı diğer dış etkenler ile mikroplardan iyice arındırmak için incirin kabuğunu iyi yıkamayı asla ihmal etmeyin.
Güneş kurusunun dağ incirlerinin içine doğru işlediği o muazzam lezzeti tüm doğallığıyla sizlere sunuyoruz. İncir Neden Çatlar? Bahçelerimizde tüm ağaçların belirli noktalarında incirler çok güneş gördüğü için dalında çatlama yapar. Bu durum tüm mahsüllerimizin %15 oranında meydana gelmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm‟de hem dünya hem de ahiret hayatı bağlamında yedi çeşit meyveden söz edilmiştir. Bunları hurma, üzüm, incir, zeytin, nar, muz ve kiraz şeklinde saymamız mümkündür.
Öncelikle kağıt havlu serilmiş bir tabak üzerine incirler dizilir. Üst üste koymamaya özen göstererek tabağın üzerini kapatın. Bu işlemden 3-4 gün sonra incileri buzdolabına alabilirsiniz. Bu şekilde incirler bir ay kadar bozulmadan buzdolabında durabilir.
İncirleri soğuk su altında yıkayın. Yalnızca dolgun, yumuşak bir his veren ve dokunmaya elverişli olan olgun incirleri kullanın. Olgunlaşmamış olanlar iyi donmaz, bu yüzden bunları hemen yenmek için çıkarın. Parmaklarınızla hafifçe ovalayarak kiri çıkarın.
Yıkama ve Dinlendirme. Kuru incirler tuzlu su ile yıkanarak üzerindeki kirlerden arındırılır, dinlendirme işlemi sonrasında uygun nem değerine getirilir.
Özellikle incirin içini açtığınızda küf renginde maddeler varsa incir bozulmuştur. Bu tarz incirleri kesinlikle yemeyin ve çöpe atın.
İncirin toz ve fiziksel kirliliklerinden temizlenmesi için ise yıkama işlemine tabii tutulması gerekmektedir. Yöredeki genel anlayış “inciri tuzlu suyla yıkarsak hem temizlenmiş olur hem de kurtlanmasını engelleyerek bozulmadan uzun süreli muhafazasını sağlamış oluruz”dur.
Optimum şartlar olan %85-90 bağıl nem ve 0 °C sıcaklıkta bile incirin muhafaza süresi 1 haftayı geçmez. 0 °C'de %15 karbondioksit olan ortamda 3 hafta muhafaza edilebilir.
Dişi yaban arısı olgunlaşmamış incirin içine giriyor ve yumurtalarını bırakıyor. Bu arada, doğduğu incir ağacından getirdiği polenler de çiçekleri tozlaştırıp tohumların oluşmasını sağlıyor. Her çiçek tek tohumlu bir meyve üretiyor. Yani bir incir yediğimizde aslında çok sayıda meyve yiyoruz.
İncir yedikten sonra bir bardak su içmeyi de unutmayın. Çünkü incirin ardından içeceğiniz bir bardak su bağırsaklarınızın çok daha etkili çalışmasını sağlar. Mor renkli meyve ve sebzeler, hücre hasarına karşı koruyucu olduğu bilinen bir antioksidan türü olan antisiyoninden yönünden zengindir.
incir ağaçları gerçekten cinlerin yuvası mı. evet. incir ağaçlarının diplerine konuşlandıkları söyleniyo. abi incir ağaçlarının diplerinden uzak durmak. incir ağaçlarının diplerinden geri durmak işte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri