SULAMA. İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı yıllarda yağışların miktarına da bağlı olarak bir veya iki sulama yapmak yararlı ve hatta zorunludur.
Bahar ve yaz aylarında hasat öncesi sulamaya dikkat etmek gerekir. İncir ağacını 10 -14 gün ara ile sulamak ağaç için yeterlidir.
İncir ağacı suyu seven bir ağaç olup su isteği vardır. Sulanamayan bir incir ağacından da meyve verimi ve gelişim alabilirsiniz belki ama düzenli aralıklarla sulanan bir ağacın hem hasadı verimli olacaktır, hem sürgün gelişimi daha iyi olacaktır.
Sadece masrafları artırmakla kalmayıp gereğinden fazla su isteyen bir İncir ağacının meyvesi de, kalite açısından muhakkak sorunludur. Bu yüzden gereğinden fazla sulamak yerine bahçenizin, tarlanızın normal su ister hale gelmesi gerekmektedir.
İncir Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır? İncir ağaçları kuraklığa oldukça dayanıklıdır ve genellikle haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bununla birlikte, hava koşullarına ve toprağın nem durumuna göre sulama sıklığı ayarlanmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı yıllarda yağışların miktarına da bağlı olarak bir veya iki sulama yapmak yararlı ve hatta zorunludur.
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
İklim olarak ılıman Akdeniz ikliminde yetişir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kuru geçen bölgeler iklim olarak incir ağacının yetiştirilmesine uygundur. Soğuğa ve dona karşı dayanıksızdır. İncir ağaçları doğada kendiliğinden de yetişebilir.
İlkbaharın geç dönemlerinde ortaya çıkan su eksikliği sebebiyle meyvelerdeki su, yapraklar tarafından çekildiğinden dökülmeler olmaktadır.Meyveler arasındaki besin maddeleri yönünden rekabette bazen dökülmelere sebep olabilmektedir.
İncir ağacının optimum yağış isteği yıllık 625 mm'dir. Yağış miktarının 550 mm'nin altına düşmesi durumunda sulanma yapılmalıdır. Çok yağışlı yerlerde ağaçlar fazla büyük olur ve meyveler iri ve tatsız olur.
İncir ağaçlarında çiçek olmadığı için çiçek dökülmesi olmaz. Fakat ağaçlarda oluşan küçük armut tipli kozalar ya da diğer bir deyişle ham incirler dökülür. Bunların dökülmesinde ki en büyük neden toprağın besin değerlerinin yetersiz olması ve ilekleme sorunudur.
İncirde verimi artırmak için toprağın, biri sonbahar mevsiminde olmak üzere en az üç kere sürülmesi gerekir. Hasat işlemi sonrasında 20 cm derinliğe sahip olacak şekilde sonbahar sürümü gerçekleştirilmelidir.
İncirde çelik marazı hastalığı: Budamadan sonra %2' lik bordo bulamacı uygulanır. Kayısılarda yaprak delen hastalığı : Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra %2'lik bordo bulamacı, ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce pembe çiçek tomurcuğu devresinde %1'lik bordo bulamacı uygulanır.
genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir.
İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
İncir ağacı kireç seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilir. Toprak pH sının düşük olduğu yerlerde ağaçlara kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur.
Dişisi ve erkeği olan bir bitkidir. İncirin dişisinin meyveleri daha büyük ve daha tatlıdır. Erkek olan incir ise tozlaşmada görev alır ve daha küçük meyveleri vardır. Kökleri toprak üzerinde görünebilir.
Antik çağlarda yaşayan insanların vazgeçilmez fayda sağladığı zeytin yaprağı ve incir yaprağı özel işlemler sonrası organik gübre olarak ülkemiz ekonomisine büyük yaralar sağlayacağına ümit ediyoruz” dedi.
Bu yüzden bir evin yakınına incir ağacı dikmek o evi batırmak demektir. Evin; su borularını, kanalizasyon kanallarını, temellerini incir ağacı kökleri ; uzun zaman için de büyüyerek deler geçer.. İncir suya koşar.. Su neredeyse onu bulur"İncir ağacının toprak altındaki kökleri suyu bulmak için metrelerce uzar..
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
Zeytin ve İncir ağacı aynı yıl içinde meyve verir. Zeytin ile İnciri yan yana dikin. Zeytin'e zararlı olup verimi düşüren zeytin sineklerini incir ağaçları kendine çeker.
İncir ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Açan çiçek bir adet bir tohumlu, 'aken' adı verilen sert kabuklu meyvelere dönüşür.
İncir Ağacı genel olarak meyveler içerisinde çiçek açmayan tek ağaç türü olarak öne çıkar. Özellikle ince çiçekleri içeride büyüdüğü için özel bir yapıya sahiptir. Bu doğrultuda özel bir polenleşmeye sahip olduğunu da söylemek mümkün. Bu gibi farklı nedenlerden dolayı İncir Ağacı çiçek açmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri