24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.
İşgal, son İtilaf birliklerinin 4 Ekim 1923'te şehri terk etmesinden sonra, Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu birliklerinin 6 Ekim 1923'te tören eşliğinde şehre girmesiyle sona erdi.
Çok sevdikleri İngilizler ise bir başka konu olan Milli Mücadele'de derslerini almışlar ve 6 Ekim 1923 tarihinde yüce Türkçü Yusuf Akçura'ya İstanbul'u şartsız teslim etmişlerdir.
İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilâf Devletleri'nce resmen işgal edilmişti. İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserleri, sabah erkenden Sadrazam Salih Paşa'ya bir nota vererek saat 10'dan itibaren İstanbul'un işgal edile- ceğini bildirmişlerdi1.
Müttefiklerin paylaşamadıkları bu şehri birlikte işgal etme planları, 13 Kasım 1918 tarihinde yürürlüğe konulmuş; İstanbul önlerine gelen İtilaf Devletleri donanması 465 yıllık Osmanlı başkentini askerî bir işgal ve abluka altına almıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasından Limni Adası'nın Mondros Limanında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, iki taraf arasındaki savaşı sona erdirdi.
Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi.
Ancak Mütarekenin 7. ve 16. maddelerini ileri süren itilaf devletleri bölgede Yıldırım Orduları Komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Paşa'nın direnmesine rağmen 4 - 9 Kasım 1918'den itibaren başta İskenderun Limanı olmak üzere Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesini işgal etmişlerdir.
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. İstanbul'un işgali 13 Kasım 1918'den 6 Ekim 1923'e kadar 5 yıl sürdü.Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.
1 Kasım 1922 tarihinde, saltanat TBMM tarafından kaldırılmış ve Vahdeddin, 17 Kasım 1922'de ülkeden ayrılarak Malta'ya gitmiştir. 18 Kasım'da ise TBMM, Millî Mücadele'ye ve Ankara Hükûmeti'ne sıcak bakmış olan veliaht Abdülmecid Efendi'yi halife ilan etmiştir.
İstanbul'un 20 Mart 1920 öncesi mütareke, sonrası resmi işgal olmak üzere 13 Kasım 1918'de başlayıp 6 Ekim 1923'te Türk ordusunun İstanbul'a girmesi ile sonlanan işgal dönemi yoğun bir yeni inşaat faaliyeti içermemesi nedeniyle, dönem üzerine yapılan incelemelerde mimari açıdan dikkat çekmemiştir.
İngilizlerin müttefikleri Fransızlar ve İtalyanlar Türk askeriyle yeni bir savaşı istemedikleri için çekilmişlerdir.
Kolordu birlikleri halkın sevgi gösterileri arasında İstanbul'a girdi. İngilizler geldikleri gibi gittiler, çünkü; Yunanistan'ın yenilmesi, Fransa ve İtalya'nın çekilmesi, sömürgelerin ve Balkan ülkelerinin yardım etmemesi, kamuoyunun savaş istememesi nedeniyle İngilizler İstanbul'da yalnız kaldılar.
Mustafa Kemal Paşa, mayıs ayının 19'unda Samsun'a çıkıp Havza-Amasya-Erzurum'a ulaştığı anda bu hareketlerle paralel bir etkinlik içindeydi. İstanbul'da bu gelişmeler dolayısıyla 3 Ekim 1919'da Damat Ferit Paşa hükümeti istifa ederek yerine Ali Rıza Paşa hükümeti kuruldu.
Nisan 1920'den sonra Yunan ordusu İzmir'den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'a kadar Batı Anadolu'nun büyük bir bölümünü de işgal altına almıştır.
İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır. İtalyanlar buradan sevk ettikleri kuvvetlerle28 Haziran 1919 tarihinde Burdur'u işgal etmişlerdir.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
İngilizler bu olayı Amritsar Ayaklanması olarak ifade ederken Hintliler ise Jallianwala Bagh Katliamı olarak ifade etmektedirler.
30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra vakit kaybetmeyen İngiltere; 3 Kasım 1918'de Musul'u ve 9 Kasım'da İskenderun'u işgal etmişti.
30 Ekim 1918 tarihli Mondros Bırakışması ile İtilaf Devletleri'nin de-netim ve kontroluna girmiş bulunan Istanbul'un 16 Mart 1920 tarihinde resmen işgali Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nın önemli bir dönemecini oluş-turmaktadır.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgâli ile Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'daki görevine başlamak için İstanbul'dan ayrılması hemen hemen aynı tarihlere rastlar. İzmir'i Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da işgâle başlamışlardır.
Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar. Resmi işgal sürecinde İstanbul'u tam manasıyla denetim altında tutan İstanbul İşgal Yönetimi'nin baskı ve müdahaleleri daha da arttı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri