Hasretmek, bir yere ayırmak, bir yerde toplamak manasına gelirken inhisar, belli bir yerde ya da bir kişinin elinde toplanmış olan demektir.
İnhisar etmek kelimesi ile bir şeyle sınırlandırmak manasına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Türk dil kurumuna göre inhisar etmek kelimesi, ortadan kalkma ve fesh olma anlamlarına da gelmektedir.
inhisarı teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Bir iş veya malın idâresinin bir kişiye, bir ele bırakılması. Bir elden idâre. Bir şeye mahsus olup, başka şeye şümulü olmama.
İnzal TDK'ya göre, indirme ve indirilme anlamına sahip olan bir kelimedir.
Hıyanet, TDK sözlük anlamına göre, kötülük etme, kutsal sayılan şeylere el uzatma, kötülük etme ya da hainlik, karşı davranma, ihanet anlamına gelir.
İlgili 15 soru bulundu
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
İsal kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde 'ulaştırma' anlamına gelmektedir.
Duhul kelimesi giriş anlamına gelmektedir. Kapı girişi gibi yerler, duhul kelimesi ile ifade ediliyordu. Giriş kelimesi yerine sizler de duhul kelimesini kullanabilirsiniz. Duhul kelimesi, Osmanlı döneminin Arap kültüründen en çok etkilenilen döneminde kullanılan kelimeler arasında yer alıyordu.
1. İnmek, nüzul etmek: Ettikçe güzer berk-ı hayâlin nazarımdan / Bârân-ı belâ nâzil olur çeşm-i terimden (Nâmık Kemal'den). 2. (İlâhî kitaplar) Peygamberlere bildirilmek.
TDK kelime anlamı olarak muayyen sözcüğü, 'belirli ya da belirlenmiş' biçiminde karşılık buluyor. Herhangi bir olay ya da konuşmak için daha önceden belirlenmiş durum olarak ele almak mümkün.
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Daha çok cümleler üzerinde kullanılan müşahhas kelimesinin Türkçe karşılığı, 'Somut' olarak öne çıkıyor. Yani diğer bir ifadeyle soyut kelimesinin zıttı olarak değerlendirmek mümkün.
Bir maddeyi ya da işi, başkası yapmamak üzere, yalnız bir kişiye ya da müesseseye verme anlamına gelen inhisar veya tekel[1] kelimesinin aslı ve Batı dillerinde genel kabul görmüş adı monopoldür[2] . Bu çerçevede monopol, ikamesi güç bir malın üretim ya da satışının bir tek firma tarafından yapılmasıdır.
[k ince] (ﺍﻧﻬﻤﺎﻙ) i. (Ar. hemk “gayret ettirmek”ten inhimāk) Bir şeyin üzerine büyük bir istekle düşme, fazla düşkünlük: İşrete inhimâki cihetiyle artık işe güce yaramayacak bir hâle geldiğinden… (Fâik Reşat).
İnhisari hak ise belirli bir ekonomik aktivitenin belirli bir süreyle belirli bir coğrafi alanda yürütülmesi için (kamu ya da özel) tek bir teşebbüs lehine, herhangi bir hukuki araç vasıtasıyla, devlet tarafından bir inhisarın tesis edilmesiyle doğan haktır.
Gerdeğe girmek veya zifaf, gelin ile damadın evlendikten sonraki ilk cinsel ilişkilerini tanımlar. Bu ilişkinin gerçekleştiği gece ise gerdek gecesi ismi altında bilinir.
İnzal ise indirilme, oluşma, vaki olma ve tecelli etme demektir. Bu kelime, İslami eserlerde, vahyin Allah katından peygamberlere nazil olması anlamında kullanılmıştır.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
Alil, hastalıklı, engeli bulunan demektir. Arapça kökenli bir kelime olan Alil, eksik, muhtaç ve engelli anlamları taşımaktadır.
İshal (Diyare) Nedir? İshal, gün içinde genellikle normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketleridir. İshal kısa ömürlüdür. Genellikle birkaç gün devam eder ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kaybolur.
İshal, amel veya diyare (Yunanca: διαρροή = sızıntı, "akıp gitme") dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur.
Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz manasını taşımaktadır. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu'da yaygın olarak kullanılan ahraz olma durumu dilsiz ve hem dilsiz hem de sağır olma durumuna verilen addır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri