1) İnsandan Doğaya Aktarım: İnsana ait bir özelliğin, doğadaki bir varlığa aktarılması olayıdır. Bu tür kullanımın en yaygın örneklerini, insana ait baş, burun, göz gibi organların doğadaki bazı varlık ve kavramları karşılayacak şekilde kullanılmasında görebiliriz.
1- İnsandan Doğaya aktarmalar (İnsana Özgü Kavramların Doğaya Aktarılması): Bu şekilde yapılan aktarmalarda insanlara ait olan özellikler doğadaki nesnelere verilir. Kuşlar neşe içinde cıvıldaşıyor. Ovadaki bütün çiçekler el ele tutuşmuş, hep bir ağızdan şarkı söylüyorlardı.
Buna göre; insana özgü olan bir kavramın doğaya aktarılması veya doğaya özgü olan bir kavramın insana aktarılması deyim aktarması olarak ifade edilmektedir.
Deyim aktarması, oldukça fazla kullanılmakta olan bir yöntemdir. Deyim aktarmaları farklı alt bölümlerden oluşmaktadır. İnsandan doğaya aktarma, doğadan insana aktarma, duyular arası aktarma, doğayla ilgili kavramların doğaya aktarılması ve somutlaştırma olarak ifade edilebilir.
NOT: Kişileştirme ve doğaya aktarma arasındaki fark şudur, kişileştirme benzetme sanatının alt dalıdır ve sadece insan dışındaki varlıklara insan özelliği verilmesiyle yapılır yani insandan doğaya aktarım yapılmışsa bu kişileştirme olmaz.
İlgili 27 soru bulundu
2) Doğadan İnsana Aktarım: Doğaya ait bir özelliğin, adın veya niteliğin insanlar için kullanılmasına doğadan insana aktarım denilmektedir. İnsandan doğaya aktarımın tersi olarak düşünülebilir. Bunda doğaya ait özelliğin, insana aktarılması söz konusudur.
Hem düz yazılarda hem de şiirlerde kullanılan kişileştirme sanatı, insan dışı varlıklara düşünmek ve duygulanmak gibi insani özelliklerin verilmesi demektir. Örneğin ''Sanki çiçekler bana küsmüş gibi, her birinin boynu bükülmüştü.'' cümlesinde kişileştirme sanatı yapılmıştır.
Duyu aktarımı bir ya da daha fazla duyumuza farklı özelliklerin diğer duyulara aktarılması olarak açıklanır. Diğer bir tabirle de görme duyusu ile ilgili bir özelliğin duyma, tat alma özelliği ile koklama özelliğinin birbirine aktarılması işlemine verilen isimdir.
Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Aktarma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Aktarmak işi. Bir taşıttan başka bir taşıta geçme. Bir yolcunun gideceği yere birkaç araç değiştirerek ulaşması
Duyu aktarması genel olarak başka bir duygu ile hissedilebilen ya da algılanan sözcüğün kelime ya da varlığın başka bir duyuya aktarılması denilmektedir. Özellikle bir ve ya birkaç duyuya ait olan özelliğin farklı bir duyuya aktarılması işlemine duyu aktarımı denilmektedir.
Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. “Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!” “Üstünü çıkarıp yatağa uzandı.” “Ne zamandır evde tencere kaynamıyor.”
Örnek. » Karlar uçuşuyordu. » Büyük bir sürü tepeden aşağıya akıyordu. yukarıdaki cümlelerde doğaya ait özellikler, yine doğadaki farklı bir varlığa verilerek deyim aktarması yapılmıştır.
Bu makalede Türkiye Türkçesinde yer alan atasözleri üzerinde deyim aktarmaları ve deyim aktarmalarının türleri tespit edilmeye çalışıldı. Deyim aktarması (istiare, metaphore) aralarında benzetme ilişkisi kurulan iki şeyin adından birinin geçici bir süre ile diğer adın yerine kullanılması olayıdır.
Deyim Aktarması (Metafor)
bakımdan ilgi kurulan iki sözcükten birinin diğer sözcük yerine kullanımıyla oluşur.
Bir varlığın ya da kavramın birden fazla sözcükle ifade edilmesidir. Aslan için “ormanlar kralı”, kömür için “karaelmas”, balık için “derya kuzusu” denmesi yaygın dolaylama örneklerindendir.
Bir sözcüğün benzetme amacı ile başka bir sözcük yerine kullanılmasına anlam (deyim) aktarması denir.
Önemli : Dolaylama, herkes tarafından bilinen, tahmin edilen veya en azından o mevzuda konuşanların çarçabuk anlayacağı benzetmelerdir. Dolaylama ile ad aktarması arasında hem yakınlık hem de karşıtlık ilişkisi vardır; çünkü dolaylama, ad aktarmasının bir türüdür; ama daha az sözcük değil çok sözcük kullanılır.
Açıklama: Ad aktarması:Benzetme amaçlı kullanım dışında başka bir sözcüğün anlamını karşılayacak şekilde kullanılması. Evde yedi boğaz benim elime bakıyor burada kastedilen evde bakılan 7 kişidir bu yüzden ad aktarması yapılmıştır diğer şıklarda ad aktarması yoktur.
Duyu organları yoluyla iç ve dış çevreden gelen uyarıcıların alınarak sinirler yoluyla beyne ulaşmasına duyum denir. İzlenim duyumdan önce, algı duyumdan sonra gerçekleşir. Duygu teriminden titizlikle ayrılmalıdır: duygu, bir tasarımın; duyum bir etkinin sonucudur. Örneğin sevinç bir duygu, açlık ise bir duyumdur.
Çoklu duyusallık, kabaca birden fazla duyunun aynı anda kullanılmasına denir. Yani, eğer bir şeyi algılarken birden fazla duyumuzu kullanıyorsak, buna çoklu duyusallık denir.
DUYU AKTARIMI; Beş duyu organımızdan birisine ait bir durumu ifade eden sözcüğün başka bir duyuyu ifade edecek şekilde kullanılmasına duyular arası aktarma denilmektedir .
Örnek cümleler: – Gelişine sevinen bulutlar, ağlamaya başladı. – Güneş uyuduğu zaman şiir yazabilirdi. – Bir serçe, minik kıza bir masal anlatıyordu. – Rüzgar, annemin kokusunu getir bana!
Kişileştirme, “insana ait olan bazı özellikleri, insan dışındaki bir canlı ya da cansız varlıklara aktaran mecazlı bir anlatım tekniği” olarak da tanımlayabiliriz. Türk Dil Kurumu ise, “Hayvanları ya da cansız varlıkları bir insanmış gibi canlandırma, gösterme, teşhis.” şeklinde açıklama yapar.
3- Kişileştirme:
Teşbih adıyla da bilinen bu sanata masal ve fabl türündeki eserlerde sıklıkla raslanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri