Instagram inceleme raporu ile instagram üzerinden elde edilen ve konu ile ilgili olan mesajlar, fotoğraflar, videolar, hikaye veya gönderi fotoğrafları ve hatta bumerang videoları da delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
Birçok kararda, tanık beyanları, fotoğraf, otel kayıtları, kredi kartı ekstresi gibi deliller ile birlikte Whatsapp, Facebook, İnstagram, E-mail gibi elektronik yazışmalar ispat için yeterli görülmektedir.
Cevap, evet, ancak bazı koşullara bağlıdır. İlk olarak, Instagram DM'leri hukuka aykırı yollardan elde edilmemelidir. Örneğin, Instagram hesabına izinsiz giriş yapmak veya şifreyi kırmak yoluyla elde edilen DM'ler, hukuka aykırı yollardan elde edilmiş kabul edilir ve mahkemede delil olarak kullanılamaz.
Boşanma davasında Facebook, İnstagram, Whatsapp, Twitter vb. uygulama içeriklerinin delil olarak kullanılması, her somut olay açısından ayrı ayrı değerlendirilir. Eğer ortada bir delil yaratma durumu söz konusu ise ve bu durum ispatlanırsa, söz konusu bu delilin hükme esas alınması mümkün olamayacaktır.
Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kişinin kendi telefonunda yer alan ve kendisine gönderilen whatsapp konuşmaları delil olarak kabul edilebilecektir. Zira bu halde hukuka aykırı yollarla elde edilmiş bir kayıt yoktur. Konuşmaların ekran görüntülerinin alınması da mümkündür.
Delilin whatsapp, facebook, twitter veya instagram gibi sosyal medya üzerinden herkesin görebileceği ve erişiminde gizlilik ihlalini oluşturmayacak şekilde kolay olması sonucunda elde edilmesiyle mahkemede ispat aracı olarak kullanılması mümkündür.
Önemle belirtmek gerekir ki; hukuka uygun olarak elde edilmiş olsalar bile, facebook, instagram veya diğer yollardan ulaşılan bilgilerin, belgelerin, fotoğrafların veya yazışmaların tek başına ispat gücü yoktur.
Buradan mesajlar kısmının altında sohbet kısmına giriyoruz. Sohbet kısmından mesajlarınızı inceleyebilirsiniz. Sildiğiniz mesajları verilerinizin içinde bulabilirsiniz.
Instagram, silinen mesajları yaklaşık 90 gün boyunca saklayabilir. Ancak, belirtilen süre, kullanıcının hesabının durumuna ve Instagram'ın veri saklama politikasındaki herhangi bir değişikliğe bağlı olarak değişebilir.
Instagram, silinen mesajları geri getirme için Veri İndirme adında bir özellik sunar. Bu özellik, yanlışlıkla silinen mesajları veya silip sonradan pişman olduğunuz mesajları geri getirmenize yardımcı olur. Ancak, son 24 saat içinde silinen mesajları geri getirebilirsiniz.
Kolluk kuvvetleri, bir Instagram kullanıcısı hakkında bilgi istiyorsa ve kullanıcı ilgili görevlinin hesap bilgilerine erişmesine veya hesap bilgilerini almasına izin verdiyse kullanıcı bu bilgileri hesabından kendisi almalıdır.
Boşanma davasında mesaj dökümleri mesaj gönderilen numara, mesaj tarihi ve saati bilgilerini içerecektir. Bu bilgilerin operatörden istenebilmesi için kişinin başvurması yeterli değildir. Operatör ancak mahkeme kararıyla mesaj dökümlerini verecektir.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Instagram, silinen mesajları 30 gün süreyle tutar. Instagram'da mesajların silinmesi ya da kaybolması durumunda Instagram Veri İndirme aracı ile silinen mesajları geri getirebilirsiniz. Ancak, Instagram'da eski mesajları geri getirmek istiyorsanız, yukarıdaki üçüncü parti uygulamaları kullanmalısınız.
Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler. Mahkeme de uygun görürse, ilgili GSM operatöründen bu kayıtları isteyebilir.
Silmek istediğiniz mesajın üzerine uzun bir şekilde basın. Uzun süre tıkladığınızda karşınıza sil butonu çıkacaktır. Sil butonuna tıklayarak mesajı silebilirsiniz.
Sildiğiniz bir konuşma artık gelen kutunuzda görünmez. Bu işlemin konuşmanın yalnızca sizdeki kopyasını sildiğini ve konuşmada yer alan diğer kişilerin konuşmayı görmeye devam edeceğini unutmayın. Veri İndirme dosyanızda, Instagram hesabınızdan sildiğiniz mesajların yer almadığını unutmayın.
Bir görüşmeyi gizler ve ardından ilgili kişi veya grupla tekrar sohbet ederseniz sohbet geçmişiniz yeniden görünür (etkinleştirilmişse). Görüşmeyi sil: Bir görüşmeye ait geçmişin sizdeki kopyası kalıcı olarak silinir. Görüşmenin diğer katılımcılardaki kopyası silinmez.
Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde "delil" olarak hükme esas alınabilir. Bu veriler tek başına vakıaların ispatına yeterli değildir.
Kadının bir başka erkekle cep telefonu ile görüşmesi ve mesaj alıp göndermesi koca yönünden boşanma sebebidir, ancak bu durum Medeni Kanunun 163. Maddesine göre kadının haysiyetsiz hayat yaşadığı anlamına gelmez. Davacı kocanın boşanma davası münhasıran "haysiyetsiz hayat sürme" sebebine (TMK.m.163) dayanmaktadır.
Yurtdışı merkezli olması sebebiyle ve ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Savcılık Whatsapp Konuşmalarına Ulaşılabilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır.
Özetle, hakimin kesin deliller üzerinde takdir yetkisi yoktur. Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir.
Boşanma davasında ispat yükü ise özel hukuk norm ve kurallarına tabi olduğundan dolayı Hukuk Muhakemeleri Kanununda yer alan hükümlere göre değerlendirilmektedir. Bu bakımdan boşanma davasında whatsapp yazışmalarını ispat yükü iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri