Cevap: İnternet kullanırken uyulması ve kaçınılması gereken kurallar bütününe "İnternet Etiği" adı verilir.
Yaşam içerisinde uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralların bir k ı smı yazılı kurallardır. Bunlara yasa denir.
İnternet etiğine uymayan bu davranışlara siber (dijital) zorbalık denir.
Giriş Hayatın her alanında uyulması gereken belli başlı ahlak kuralları vardır. Etik, bu ahlak kurallarının olması gerektiği şekli tanımlar.
İlgili 35 soru bulundu
Bilişim etiği kavramı bilgisayar dünyası içindeki insanların davranışlarını inceleyen felsefe dalıdır. Bilişim etiği alanında Luciano Floridi ve Michael Davis önemli isimlerdir. Bilişim etiği konusunda hackerlık, dosya paylaşımı, internetin demokratik olup olmaması, lisanslar sıklıkla tartışılan konulardır.
Dijital etik; internet üzerinden yapılan tüm iletişim süreçlerinde ahlaki açıdan doğru davranışları belirleyen bir kavramdır. Dijital etik, teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermemeyi sağlayan ve doğru davranışı teşvik eden kurallara denir.
Etik dışı davranış, genellikle toplumun sürdürülebilmesi için gerekli olan yasaların, politikaların, düzenlemelerin ve örgüt normlarının göz ardı edilme- siyle başkalarına zarar verici sonuçlar ortaya çıkaran ve toplum tarafından yasa dışı ya da gayriahlaki kabul edilen davranışları kapsamaktadır.
VERİ Bilimsel bir araştırmanın planlanmasından raporlaştırılmasına ve sonuçta yayınlanmasına kadar geçen süreçte uyulması gereken etik kodları ifade etmektedir. Bu etik kodlara uyulmaması ise bilimsel araştırma sürecinde etik dışı davranışlar olarak adlandırılmaktadır.
Bilişim teknolojilerini başkalarına zarar vermek için kullanmamalısınız. Başkalarının bilişim teknolojisi aracılığı ile oluşturduğu çalışmaları karıştırmamalısınız. Başkasına ait olan verileri incelememelisiniz. Bilişim teknolojilerini hırsızlık yapmak için kullanmamalısınız.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Bireysellik ilkesi, sorunların ve bireyle- rin genelleme ve standart değerlendir- melerden uzak kalarak, her durumun kendine özgülüğü çerçevesinde değer- lendirilmesini ifade eder. Vakalar, her bireyin gelişimi, çevresel koşulları ve kişiliğinin farklılığı ölçüsünde ele alınır ve farklı bir müdahale planı uygulanır.
Netiquette genellikle internetin görgü kuralları olarak anılır. Bunlar yasal olarak bağlayıcı kurallar değil, tavsiye edilen görgü kurallarıdır. Netiquette, çoğunlukla internette bilinmeyen kişilerle iletişim kurarken kullanılır. Netiquette kuralları, platforma ve platformun kullanıcılarına bağlıdır.
kötü davranışlara maruz kalabilirsiniz. İnternet etiğine uymayan bu davranışlara siber (dijital) zorbalık denir.
normatif ahlak ilkelerinin gündelik yaşamın konularına uygulanmasıyla ilgilenen ahlak felsefesi dalı. İnsanların belirli bir durumda, belirli bir davranış alanında ne yapması veya ne yapmasına izin verildiğini ele alır.
Medya etiği, evrensel yaşama saygı, hukukun üstünlüğü ve yasallık gibi değerleri teşvik eder ve savunur. Medya etiği, medyanın vatandaşlar tarafından sağlanan metinleri ve resimleri nasıl kullanması gerektiğine dair etik soruları tanımlar ve bunlarla ilgilenir.
Online olarak gerçekleştirilen eylemler ve davranışların etik sonuçları, bu iletişim kanallarını kullanırken yapılan eleştiriler, internet ve teknolojiyi kötü amaçlarla kullanmama ve başkalarına zarar vermeme, aynı zamanda doğru davranışı sergileyebilme dijital etik olarak adlandırılmaktadır.
Dijital güvenlik olarak da bilinen siber güvenlik, dijital bilgilerinizi, cihazlarınızı ve varlıklarınızı koruma uygulamasıdır. Bu, kişisel bilgilerinizi, hesaplarınızı, dosyalarınızı, fotoğraflarınızı ve hatta paranızı içerir.
Meta-etik, genelde eleştirel etik olarak da adlandırılmaktadır. Bu yaklaşım, etik söylemlerde kullanılan dilin ve ifadelerin analiz edilmesine ve anlamlandırılmasına odaklanır ve bunları inceler. Meta-etik, etiğin doğasını ve etiğe neden ihtiyaç duyduğumuzu araştırır. Bu bağlamda etik hükümlerin doğası araştırılır.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz değerler, ilkeler ve standartlardır.
İnternet etiği, gerçek hayatta insanlara gösterdiğiniz saygı ve nezaketin internet ortamında da gösterilmesidir. İnternet Etiği İle İlgili Örnek Bazı Davranışlar; İnterneti, insanlara zarar vermek için kullanmamalıyız. Başkalarının internette yaptığı çalışmalara engel olmamalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri