İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Internet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir.
İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı Amerika Birleşik Devletleri'nde ARPANET sistemidir. ARPANET sistemi üzerinden ilk mesaj gönderilmiş oldu. Bu şekilde internet üzerinden ilk mesajlaşma bu şekilde sağlandı.
İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla istenilen web sitesine ve bilgiye erişim sağlanabilir. Bunun yanı sıra bütün dünyadaki bilgisayarlara mesajlar gönderilip mesajlar alınabilir.
İlgili 40 soru bulundu
İnternetin tarihi, 1950'lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlar. Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa'daki çeşitli laboratuvarlarda şekillenmiştir. 60'ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ağ çalışmalarından birisi, İnternet Protokolü'nü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET'tir.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi. Bugünkü internetin ilk öncüsü olarak 1960'ların sonunda ABD Savunma Bakanlığı'nın geliştirdiği “Advanced Research Projects Agency Network” (ARPANET: İleri Araştırma Projeleri Ajansı Ağı) kabul ediliyor.
ICANN. Bu düzenlemeler alan adı tescili ve transferi hakkında politikaları belirleyen ve firmalar üzeri bir kontrol merkezi olan ICANN (Internet Tahsisli Sayilar ve İsimler Kurumu) tarafından yapılıyor. 1998 yılında ABD'de kurulan ICANN .com/.net/.gov/.edu /.org alanlarının protokollerini düzenliyor.
Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
İnternetin Türkiye'ye gelişi 80'li yılların sonlarına rastlamaktadır. İnternet ilk olarak 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin ön-cülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile ülkemize gelmiştir.
Eğer internet diye bir şey olmasaydı...
- Google, Twitter, Facebook, e-bay gibi şirketlerin hiçbiri olmayacaktı; doğal olarak bu şirketlerde çalışan önemli bir iş gücü işsiz kalacaktı. - İnternetle bağlantılı her meslek, aynı zamanda ortalama 2 farklı mesleği de doğrudan etkiliyor.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye'de İnternet'in "doğum günü" olarak kabul edildi.
İnternetin buluşunun iki ortak mucidi vardır, bu mucitler matematik mühendisi Vinton Cerf ve İngiliz mühendis Tim Berners Lee'dir. Bahsi geçen iki mucidin çalışmaları ile günümüz internetin buluşu gerçekleşmiştir.
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) kâr amacı gütmeyen, özel bir kuruluştur ve internetin yönetici birimidir. ICANN, Alan Adı Sistemi'nin (DNS) teknik yönetiminden ve internetteki ad ve adreslerin çalışma şeklini belirleyen politikalardan sorumludur.
Yani internetin sonu diye bir şey gerçekten var. Tabi ki, internetin kapasitesini yeni kablo hatları ekleyerek, daha fazla fiber optik kablo hattına dönüştürerek ya da off-loading trafiği daha küçük uydu ağlarına bölsek de ancak kaçınılmazı ertelemiş oluruz. Çözüm internet ağını daha zeki kılmaktan geçiyor.
Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yerleştirilmiş bir ücretsiz Wi-Fi noktası tabelası. Dijital pazarlama ajansı We Are Social'ın 2020 yılı raporuna göre Ocak 2020 itibarıyla Türkiye nüfusunun %74'ünü oluşturan 62,7 milyon kişi internet kullanmaktadır.
Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS). Bu tablolara göre de dünyanın en yavaş kablolu internetini kullanan 5. ülke Moritanya.
1-Türkmenistan
Ülkeyi yöneten hükümet tarafından sık sık keyfi internet kesintisi yaşanan, fiyatların da son derece pahalı olduğu bu ülke dünyanın en yavaş internetini kullanıyor. Türkmenistan 4.19 Mbps puanıyla en yavaş internet kullanan ülke oldu.
Raporda internet erişimi 0 olarak belirtilen Kuzey Kore sonuncu. En fakir ülkeler arasında bulunan Eritre, Somali, Burundi, Timor, Gine gibi ülkelerde nüfusun sadece yüzde 1 ile 2'sinin internete erişimi var.
Ookla Speedtest'e göre Türkiye mobil internet hızında 141 ülke arasında 66'ıncı, sabit internet hızında ise 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Mobilde Katar, sabit internet hızında ise Singapur birinci.
Hiç suyun altında internete bağlanmayı düşündünüz mü? Belki buna ihtiyaç duymadınız ancak dalgıçlar ve belgeselciler için bu giderek artan bir ihtiyaçtı. Mühendisler buna çare buldu: Artık suyun derinliklerinden de internete bağlanmak mümkün. Teknolojinin adı ise Aqua-fi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri