KIRMIZININ GÜÇ MESAJI. İnsan kaynakları uzmanlarına göre kırmızı “güç” mesajı veriyor. Dolayısıyla iş görüşmesinde kırmızı giymeyi tercih ettiğinizde baskın ve iddialı olduğunuz izlenimi yaratmış oluyorsunuz.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
İş görüşmesine giderken mutlaka takım elbise giymelisin diye bir şey yok. Ancak özenli ve uyumlu görünmen şart. Çok gevşek veya çok sıkı kıyafetler giymen, profesyonel olmayan aynı zamanda da hazırlıksız bir imaj çizmene neden olur. Artık kadınların elbise ve topuklu ayakkabı giymesi gibi bir zorunluluk da bulunmuyor.
İş görüşmesi için tercih ettiğiniz kıyafetlerin arasında mutlaka gömlekler yer almalıdır. Klasik, tek renk, sade ve gösterişten uzak modelleri tercih etmek gerekir. Özellikle kurumsal amaca hitap eden mavi, lacivert, beyaz, siyah gibi sade renkleri tercih ederek uygun diğer parçalarla kombinleyebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
İnsan kaynakları uzmanlarına göre kırmızı “güç” mesajı veriyor. Dolayısıyla iş görüşmesinde kırmızı giymeyi tercih ettiğinizde baskın ve iddialı olduğunuz izlenimi yaratmış oluyorsunuz.
Erkekler: Koyu renkler (gri ve lacivert). Siyah takım tercih etmeyiniz. Çünkü görüşmenin havasına gereksiz bir resmiyet katar. Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar.
Kıyafet:
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
Mülakat için Parlak ve Gösterişli Renkleri Minimumda Tutun!
Düz renkler giymek, giysilerinizin yüzünden dikkatin dağılmamasını sağlar. Koyu lacivert, koyu gri ve siyah takım elbise veya elbiseler özellikle dikkat dağıtıcı olmadan profesyonel görünür. İnce ince çizgili kumaşlar gibi küçük desenler de iyidir.
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat yerine kesinlikle geç veya çok erken gidilmemelidir. Çoğu şirket, mülakata giren adayların birbirini görmesini istemez. Bu nedenle mülakat zamanından 10-15 dakika kadar önce gidilmesi uygundur.
Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.
İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
Eğer iş görüşmesinde hangi rengi tercih edeceğiniz konusunda emin değilseniz siyah, lacivert, krem rengi ve koyu mavi gibi nötr ve garanti renkleri tercih etmelisiniz. Gömlek konusunda ise beyaz rengi tercih edebilirsiniz. Nötr renklerle oynamak her şeyi geleneksel ve basit tutar.
Ölçülü topukları ve rahat kalıpları tercih edin. Ayakkabılarınız kıyafetinizle uyumlu, hafif topuklu ve mutlaka kapalı olmalıdır. Parmak arası sandaletler, çok yüksek topuklu ayakkabılar, payetli babetler iş görüşmesi için uygun değildir. Ne giyerseniz giyin içinde rahat etmeniz çok önemlidir.
Resmî bir kıyafet yönetmeliği olan bir şirkete mülakata gitseniz de siyah takım elbise, beyaz gömlek ve siyah kravat gibi çok bilinir bir kombin yapmanıza gerek yok.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Ceket giyen erkek adayların içeriye girerken ceketlerinin bir düğmesini ilikleyerek girmesi,otururken de bu iliklenmiş düğmeyi açması doğru olacaktır.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
Oje ve el bakımına gelirsek, uçuk pembe ya da rakı beyazı denilen french tabanı rengini kullanmanızı tavsiye ederiz. Kırmızı, siyah, rengarenk, taşlı, süslü ojeler iş görüşmelerinde hoş karşılanmayacaktır.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Görüşme her zaman otokontrolünüzü sağlayarak konuşmanıza, ses tonunuza, profesyonel bir ortam içinde bulunduğunuzu unutmadan sözcüklerini seçerek mimik ve jestlerinize dikkat edin. ( Engelinizden kaynaklanan istenmeyen durumlarınız söz konusu ise karşınızdakinin dikkatini çekmemesine özen gösteriniz.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri