Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütününe denmektedir. Yani, mantolama terim olarak zaten ısı yalıtımının dıştan yapılma işlemidir. Bu şekilde bina kabuğu dış hava koşullarından sürekli ve kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
Bu sebeplerle ısı yalıtımı tüm yapı bileşenlerinde (Çatı, duvar, taban, döşeme, konsol, cam ve doğramalarda) yapılmalıdır. Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir.
Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur. İç cephe mantolamada, rutubet ve nem hala dışarıdan içeriye girdiği için, içten yapılan kaplama malzemelerinin ve iç cephe boyasının zarar görerek dökülmesine neden olur.
Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler.
Isı kaybını azaltır, enerji tüketimini düşürür ve bina sakinlerine daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam ortamı sunar. Ayrıca, dış cephe yalıtımı bina yapılarının dayanıklılığını ve ömrünü artırır, yapıya daha iyi bir koruma sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Uzun ömürlü: İç cephe ısı yalıtımı, ev veya iş yerlerinin ömrünü uzatır. Çünkü yalıtım, duvarlara zarar veren nemi ve nemle birlikte gelen çürüme ve küf oluşumunu önler. Değer artışı: İç cephe mantolama, ev veya iş yerlerinin değerini artırır.
Mantolama ile Enerji Tasarrufu ve Konfor
Mantolama malzemeleri olarak kullanılan strafor ve metpor, sadece rutubeti engellemekle kalmaz, aynı zamanda evin iç mekanını enerji verimliliği sağlayacak şekilde korur.
Mantolama işlemi, dış cepheye veya iç cepheye uygulanabilen pratik bir yöntemdir. Mantolama, duvarların iç kısımlarından veya dış kısımlarından ev içi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması ile yapılır.
Yapılarda özellikle sitelerde ya da birden fazla kullanıcının olduğu yapılarda anlaşma ve maddi olarak bir birliktelik sağlanıp mantolama yapılamayan hallerde içerden yalıtım yapılması konusunda karar verir iken dikkatli olunuz. Bu karar hem sağlık hem de beklentileri karşılamama nedeni ile yanlış bir karar olacaktır.
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Apartman Tek Daire Mantolama, farklı mekanlara farklı hava katarken özellikle TV ünitesi arkasına ya da şömine üzerine uygulanmaktadır. Tek bir duvara uygulayabileceğiniz ve bir tarz oluşturan dekoratif duvar panelleri, tüm odaya da uygulanabilir. Fakat kullanılacak ortama göre renk seçimi de dikkatli yapılmalı.
Isı, ses, su ve yangın yalıtımında mükemmel bir performans sağlar. Yoğunluğu oldukça düşüktür ve normal sıvalara göre 6 kat daha hafiftir. Hafifliğinin artısı binanıza fazladan yük yapmamış olması ve buna balı olarak deprem dayanımının artmasıdır. Isı yalıtım sıvasının ömrü binanınız ömrüne eşittir.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
İç cephe mantolama, evimizin iç kısmına uygulanan bir izolasyon türüdür. Bu izolasyon, evin içerisindeki sıcaklığı koruyarak enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, evin içerisinde nemin oluşumunu engeller ve böylece evimizin sağlıklı bir ortamda kalmasını sağlar.
Strafor, genellikle çatılarda ve duvarlarda ısı yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılan bir malzemedir. Straforun en önemli özelliği petrolden üretilmiş olmasıdır. İlk üretim aşaması ufak boncuklar halinde olup oldukça sert yapıda olurlar.
İç cepheden de ısı yalıtımı yapılması mümkündür. İç cephe mantolama olarak da dile getirilen bu uygulamanın bazı eksik tarafları bulunmaktadır. Mantolama binanın ısı yalıtım levhaları ile sürekli olarak çepeçevre kaplama işlemidir. İçeriden yapılan uygulamalar, süreklilik kavramına ters düşmektedir.
Zemin ısı yalıtımında parkenin altında ısı yalıtım şilteleri kullanılabilir. Bunun yanı sıra zeminde mevcut halde bulunan şapların altında da ısı yalıtım bariyeri oluşturulabilir. En iyi sonucu almak için zemindeki yalıtım duvar yalıtımı ile pekiştirilebilir.
İç cepheden yapılan ısı yalıtımı, yoğuşma ve terleme sorunlarının çözümü değildir. Özellikle tavan döşemelerinin dış cephe ile kesiştiği noktalarda rutubet ve küf oluşumları iç cephe ısı yalıtımı ile tam olarak ortadan kalkmaz.
Strafor (EPS) hem sıcağa hem soğuğa karşı binanızı koruyan kapalı gözenekli çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir. Bu özelliği tanecikler içine sıkıştırılmış hava sağlamaktadır.
Dış cephe kaplama, binanın dış cephesini kapatarak suyun duvarlara sızmasını engeller. Bu sayede, rutubetin oluşumu önlenir. Dış cephe kaplamada kullanılan malzemelerin su yalıtım özelliği de rutubet önlemeye yardımcı olur. Dış cephe kaplama, rutubeti önlemede etkili bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri