4721 Sayılı Medeni Kanun 27. maddesi ismin değiştirilmesini, ancak haklı nedenlere dayanılarak hakimden istenebileceğini öngörmüştür. İsim değişikliği talebinde bulunanın kişiliği, sosyal statüsü, aile ilişkileri de göz önünde bulundurularak hakim tarafından değerlendirilmelidir.
Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre, açılacak davalarda haklı sebepler göz önünde tutulacaktır. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında da haklı nedenin varlığı halinde 5490 sayılı Kanun'un anılan hükmü uyarınca ilgili kayıt ancak bir kez düzeltilebilecektir.
Kişiler 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda kalmayan bir kereye mahsus isim değişikliği yapabilecektir İsim ve soy isim değişikliğine süt talepler ancak mahkemeye başvuru yolu ile yapılabilir. 2024 yılında isim ve isim değişikliği yapmak isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekmektedir.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Nüfus müdürlüğüne başvuru yoluyla isim değiştirme, nüfus bilgilerinde hata ile yanlış yazılan isimlerin düzeltilmesidir. Burada hatadan kasıt, harf eksiklikleri yahut fazlalığı veya imla yanlışı gibi eksikliklerdir. Söz konusu hallerde, nüfus müdürlüğüne başvurarak isim değiştirilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
İsim ve soyisim değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilir. Yaşı küçük olan kişiler için dava, velayet hakkına sahip veliler veya vekaletname verecekleri avukat tarafından açılabilir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Bu tutarın içerisinde gider avansı, tebligat ücretleri, harç ve masraflar bulunmaktadır.
e-Devlet üzerinden isim değişikliği son dönemlerde en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu.
18 Yaş Altı İsim Değişikliği
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
İsim değişikliği talebi kabul edilir ve mahkeme kararıyla kişi yeni isim sahibi olursa bu yeni isim nüfus siciline kayıt edilir ve Resmi Gazetede ilan edilir. İsim değişikliği davası açılması için isim değiştirme dava dilekçesi dışında gerekli bir belge kanunda sayılmamıştır.
İsim değiştirme veya soyadı değiştirme talebinin mahkemece kabulü halinde bu durum kişinin nüfus siciline işlenir ve ilan edilir. Adın değişmesi, kişisel durumu değiştirmez, kişi hala aynı hak ve yükümlülüklere sahip olan aynı kişidir.
Nüfus müdürlükleri isim değişikliği bazı durumlar için yapılabilir. Ancak bunu yapmak isteyenler dava açmak zorundadır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca, gerekçeli nedenler ve kanıtlar sunulduğunda isim değişikliği yapılır. Bu tür davalarda, davacı adını değiştirmek isteyen kişi nüfus müdürlükleridir.
2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Ek olarak mahkeme kararının ilan edilmesi gerektiği için davanın sonuçlanmasından sonra basın ilan ücreti ödenir.
İsim ve soy isminde sorun bulunan vatandaş e devlet resmi İnternet sitesi üzerinden ücretsiz olarak değiştirme hakkına sahip olmaktadır.
İsim eklemek
gereken süreç Türkiye yasalarına göre sadece ve sadece mahkeme yolu ile gerçekleşebilmektedir. Son zamanlarda yayılan duyumların aksine bu durum ancak hakim kararı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle isim benzerliği olan kişilerce veya isminden hoşlanmayan kişilerce talep edilmektedir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Türkiye'de isim değiştirme, yasal düzenlemelere tabi bir işlemdir ve belli yaş sınırlamalarına tabidir. Genel olarak, reşit yani 18 yaşına gelmiş bireyler ad ve soyadlarını değiştirebilirler. Ancak, reşit olmayan kişiler için isim değişikliği özel nedenlere ve mahkeme kararına bağlı olarak mümkün olabilir.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir. Zira yukarıda da açıkladığımız üzere Geçici Madde 11'den sonra yeni bir düzenleme yapılmamıştır.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu m. 15/5 hükmünde “Çocuğa konulan ad, üç adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılır.” denmek suretiyle üç tane isme sahip olunabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla -haklı nedene dayanmak şartıyla- isim ekletilebilmesi mümkündür.
Kimlikten isim sildirmek, ancak dava açarak mümkündür. Kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. İsim sildirme davası için izlenecek süreç ile isim ekletme davası süreci hemen hemen aynıdır.
İsim ve soyisim değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilir. Vekaletnamede bu hususta özel yetki bulundurulması önem arz etmektedir. Çocuklar için dava, velayet hakkına haiz veliler veya vekaletname verilen avukat tarafından açılabilir.
- Bir kişi doğduğunda kendisine verilen ismi sonradan değiştirse kaderi de değişir mi? Evet değişir.
Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Çocuğun soyadı soy bağı hükümlerine göre kanun tarafından belirlenmektedir. Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri