Anonim halk edebiyatında en küçük nazım biçimidir. Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir.
Kendisine has bir ezgi ile söylenen bu nazım biçimi 4 dizeden oluşmaktadır. Uyak düzeni aaxa'dır. Anonimdir ve 7'li hece ölçüsü ile söylenmektedir. Tek dörtlükten oluşmakadır fakat mısra sayısı 4'ten çok olan maniler de bulunmaktadır.
Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir. Manilerin içeriğinde genellikle halk insanının duygu ve düşüncesi, acıları ve dertleri bulunur. Bu nedenle manilerde eski yıllara ait halkın geçmişini bulmak mümkündür.
Mani, anormal olarak yükselmiş veya “taşkın” duygudurumla karakterize, kişinin aşırı neşeli ya da öfkeli olabildiği bir durumdur. Manide olan kişiler aşırı enerjik olurlar, düşünceleri hızlıdır, konuşma miktarları artmıştır, gerçek olmayan düşüncelere sahip olabilirler, daha az uykuya ihtiyaç duyarlar.
Özellikle Halk Edebiyatında daha fazla yere sahip olan maniler her konuda yazılabilen yazılar olarak bilinse de özellikle aşk konusunu konu edinmiş ve aşk konusunda yazılar ile birlikte anılmışlardır. Çoğu zaman 7 heceden meydana gelen bu biçimde aaxa, aaba şeklinde oluştukları bilinir.
İlgili 33 soru bulundu
genellikle dört mısradan oluşan ve hecenin yedili kalıbıyla söylenen, hafif alay, aşk, ayrılık gibi konuları ağır basan şiir türü. "39 Bu tanımda maninin "şiir türil" olduğu belirtilmekle beraber, mani tanımlanırken şiirde biçimi oluşturan temel özelliklerden nazım birimi ve ölçüye yer verilmiştir.
a) Düz Mani: “7 heceli dört dizeden oluşan ve aaxa uyak örgüsünde olan manilerdir.” (As- lan, 2018: 129).
Halk edebiyatımızın en küçük nazım şekillerinden biridir. Genellikle birbiri ile anlam birliği olmayan dörtlüklerden oluşmuştur ve bir bölümünün kafiyesi cinaslıdır. Cinaslı olanlarının dört mısradan çok olması dikkat çeken bir özelliğidir. Maniler Türk toplum hayatının bir özetidir.
Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri cinassızdır. aaba şeklinde uyaklanır. Abab şeklinde uyaklanan maniler de vardır. Konuları: aşk, ayrılık, gurbet, doğa, dostluk, yergi... İlk iki dizesi doldurma dizedir. Asıl söylenmek istenen düşünce son iki dizede söylenir.
Maniler dört mısralık şiirlerdir. Genelde yedi ve sekizli hece ölçülerinde, uyaklı olarak söylenirler.
Anadolu insanının yüzyıllardır birikiminden meydana gelen maniler insanların acılarını, sevinçlerini, özlemlerini ifade etmede özel bir yer teşkil etmektedir. Maniler Anadolu insanının samimiyetini, zevklerini, zekâsını, misafirperverliğini, espri anlayışını kısaca ruhunu en iyi aktaran nazım şeklidir.
Halk edebiyatımızın yaygın türlerinden biri olan mâniler halkın sözlü anlatım geleneğinde yaşayarak günümüze kadar ulaşmış anonim halk ürünleridir. Mânilerin güldürme, eğlendirme, duygu ve düşünceleri kolayca aktarma, kültürel ögeler barındırma gibi pek çok işlevinden söz edilebilir.
Maniler, yoğun olarak Hıdrellez de kullanılır.Hıdrellez dışında kına gecelerinde de kadınlar arasında söylenilen türkülerin çoğu da mani bağlantılı türkülerdir. Ramazan Ayında sahur zamanın da Ramazan Manileri olarak adlandırılmış ve davul eşliğinde söylenilen maniler vardır.
Nazım Biçimleri Nasıl Bulunur? Nazım biçimi şehir üzerinden ele alınan uyak ve kafiye ölçüsü incelemek suretiyle bulunmaktadır. Özellikle şiirin içerisindeki farklı dizeler üzerinden Ses benzerliği ele alınmak suretiyle nazım biçimi öne çıkar.
Halk edebiyatı nazım türlerine bakıldığında mani, türkü, ağıt, ninni, koşma, semai, varsağı, destan ilahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye ve deme karşımıza çıkmaktadır. Son olarak batı kaynaklı nazım türleri sone, terza rima, triyole, balad ve servest müstezad olmaktadır.
Mâni, anonim Türk halk edebiyatında yaygın olarak görülen nazım şekillerindendir. Çoğunlukla yedi heceli bir dörtlükten oluşan, aaba kafiye örgüsüne sahip bu nazım şekli, kısalığı ve özlü söz söylemeye uygun olmasından dolayı halk arasında sevilmiş ve yaygınlık kazanmıştır.
En çok kullanılanlar düz ya da tam mânî, kesik mânî, cinaslı mânî, yedekli mânî, artık mânîdir.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
aa-bb-cc-dd gibi bir düzene sahip olan «düz uyaklı» bir nazım biçimidir. Divan şiirindeki «mesnevi» nazım biçimini andırmakla birlikte beyitler arasında anlam bütünlüğü ve konu birliğinin bulunması, çeşitli ölçü ve kalıplarda yazılabilmesi gibi bakımlardan mesnevi nazım biçiminden ayrılır.
Mani dini veya Maniheizm, 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, "Peygamberlerin Mührü" yani "son peygamber" olduğuna inanılmış Mani tarafından kurulmuş ve kısa sürede hızla geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir dindi. Bu dinin önemli kutsal metinlerinden biri Arzhang'dı.
Bir şeyin yapılmasını önleyen şey, engel anlamına gelir. Bu kelime genellikle mağni şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mani şeklinde olmalıdır.
Ekşisözlük'te türkü
Ezgili bir sözlü tür olan ve mâni, hikâye ve fıkra gibi sözlü türlerle ilişki içerisinde olan türküleri İlhan Başgöz “gerçekle hayali, sağ düşünce ile rüyayı, sözün ve ona koşulan sazın dili ile birleşen şiir (2008: 15)” şeklinde tanımlamıştır.
Çapraz Kafiye
Bir dörtlüğün birinci ve üçüncü dizelerinin kendi arasında, ikinci ve dördüncü dizelerinin kendi arasında uyaklı olmasına dayanan uyak türüdür. ABAB biçimindedir.
Artık mani ya da yedekli mani, düz manilerin sonuna uyakları aynı olan iki dize daha getirilerek yapılan manilerdir.
Nazım birimi beyit, bend ya da kıta olan şiirlerde, dizelerin sonundaki kelimelerdeki ses benzerliğine kafiye denir. Hem halk ve tekke edebiyatında hem de divan edebiyatında kafiye şemaları aynıdır. Örneğin düz uyakların uyak örgüsü aaaa, çapraz uyakların kafiye örgüsü ise abab şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri