İskân Raporu Olmayan Ev Kiraya Verilir Mi? Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere iskân belgesi (yasal oturma izni) olmayan evlerin kiralanmasına kanunen bir engel bulunmamaktadır. İskân belgesi alınmadan kira sözleşmesi yapılabilir.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
İskan olmadığı durumlarda; Belediyeden onay alma konusunda problemler çıkabilir. Elektrik, su ve doğal gaz gibi abonelikler konusunda ekstra masraflar oluşabileceği gibi dairenin üzerine bu abonelikleri almak da zorlaşabilir. Raporu bulunmayan daireler, kat irtifakı tapusundan kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülemez.
Tapusu bulunmayan, ancak mülkiyet hakkı kendisine ait olan kişiler, evini veya iş yerini kiraya verebilmektedir. Ayrıca, yine tapusu olmayan ev kiralamasından elde edilen getirinin istisna haddini aşması durumunda yine verginin ödenmesi gerekmektedir. Konut kredisi faiz oranları Ağustos 2021'de ne oldu?
İlgili 38 soru bulundu
Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
Yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde inşaatın yapımına başlanılması ve 5 yıl içinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yapı ruhsatı alınması zorunluluğu doğacaktır. Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
İskanı alınmamış yapı imar barışı/yapı kayıt belgesi ile imara uygun hale gelmediğinden yüklenici edimini yerine getirmiş sayılmaz. Yine yüklenici arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayanarak arsa sahiplerini imar barışına başvurmaya ve yapı kayıt belgesini almaya zorlayamaz.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
İskanı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan ev satın alanlar, imar mevzuatına göre bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.
İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyelerce gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan Belgesi verilir.
Kat mülkiyet tapusunun en temel amacı; bağımsız mülkiyet hakkının tapu sicil kütüğünde resmiyet kazanmasıdır. Kat mülkiyetinin alınması için yapının tamamlanmış olması ve iskân belgesinin (Yapı kullanma izin belgesinin) alınmış olması şartı bulunur.
Aslında tüm binalar için alınması gerekli olan iskan izni, inşaatın tamamen bitmesi ile birlikte müteahhit veya inşaat firması tarafından alınabiliyor. Eğer satın aldığınız evin iskan izni çıkmazsa inşaatın projeye uygunluğunda problem olduğu anlaşılıyor.
Müteahhit iskân almak zorunda. Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu sulh hukuk mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir” diyerek müteahhitin iskan alma zorunluluğu olduğun belirterek bunun için bir yasal süre sınırlaması olmadığını dile getirdi.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
İskan Bedelini Kim Öder? İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir.
Oturma ruhsatı; inşaat çalışmaları biten ruhsatlı bir proje için alınan oturma iznine ve belgesine denir. Oturma izni anlamına gelen bu belge ile bahsi geçen yapıda oturum başlatılabilir. Yapı kullanma belgesi ve iskan izni olarak da isimlendirilen oturma ruhsatı, bağlı olunan belediyeden alınabilir.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri