İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır. Dinimizde ölçü şudur: "Herhangi bir ferdin mutlak zararına dayayan kazanç yolları gayri meşrûdur.
Peygamber, İnanç ve Helal Kazanç”, Helal Kazanç Helal Tüketim, DİB Yayınları, Ankara, 2013, s. 46-47. 18 Nisa, 4/29. de, “Kazancın hangisi en iyi ve temiz olandır” şeklinde sorulan bir soruya “Kişinin el emeği ve aldatma bulunmayan meşru ticaret ile elde edilen kazançtır”19 cevabını vermiştir.
Yükümlü kişiler helal olan hususları yaptıklarında veya yapmadıklarında herhangi bir övgü yahut kınamayı hak etmezler. Örneğin uyumak, yürümek, yemek ve içmek gibi davranışlar helaldir. Helal kelimesi dinî literatürde haram karşıtı olarak da kullanılır.
İslam, kazanç elde etme konusunda önemli bir ilke olan meşruiyet prensibini esas alarak; hırsızlık, gasp, faiz, kumar, rüşvet ve şans oyunları; kamu mallarını zimmete geçirmek, her türlü yolsuzluk, hileli alışveriş, müşteriye birinci kalite diye ikinci kalite mal vermek, eksik tartıp ölçmek, malı fâhiş fiyatla satmak, ...
Efendimiz (sav)'e “Hangi kazanç daha temiz ve en iyi olanıdır diye sorulduğunda; “Kişinin el emeği ve aldatma bulunmayan meşrû ticaret ile elde edilen kazançtır.” [7] buyurmuş. Yine “Hiçbir kimse asla kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Domuz, içki, leş, hırsızlık, rüşvet, gasp gibi sebeplerle elde edilen mallar hem zatı hem vasfı itibarıyla haram mal olurken faiz, kumar, ihtikar gibi sebeplerle elde edilen mallar ise vasfı itibarıyla haram sayılır.
7. “Hangi kazanç daha temiz ve helaldir?” sorusuna Hz. Peygamber “Kişinin elinin emeğiyle ve meşru olan her türlü alışverişle elde ettiği kazançtır.” cevabını vermiştir.
Ancak böyle bir durum söz konusu olduğunda hiçbir iş yapmadan maaş almak haramdır. Dolayısıyla o kişi ve haksız kazanç sağlamasına neden olan kişi bu durumda vebal sahibidir." Diyanet İşleri eski Başkanı Süleyman ATEŞ: MEMUR hile hurda yaparak kendini hasta gösteriyorsa ve çalışmıyorsa aldığı para haram olur.
Hukukî bir sebebe dayanmadan bir şahsın mal varlığının başkası aleyhine çoğalması. Karşılıksız kazandırma işlemlerinin ortak adı. Hukukî bir sonuca yönelik irade beyanı. Sebepsiz zenginleşme durumlarında ve başkası için yapılan bazı ödeme veya harcamalarda ortaya çıkan talep hakkı anlamında fıkıh terimi.
Haram yollardan kazanılmış paranın hayrı olmaz. Bir insanın duasının kabul olması için de helâl gıda ile beslenmesi şarttır. Çünkü haram ile beslenenlerin duaları kabul olmaz.
Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Haram, yapılması dinî bakımdan yasaklanan herhangi bir şeydir. İçki içmek, kumar oynamak, zina yapmak, başkasının malını haksız yere yemek gibi. Haram olan şeylere muharremât denir. Haramı işlemeyenler sevap, işleyenler de günah kazanırlar.
İnek, koyun, deve, keçi sütü, bal , balık, sarhoş etmeyen bitkiler, taze veya dondurulmuş meyveler, buğdaylar, yer fıstığı, arpa, çavdar, pirinç antep fıstığı, ceviz gibi yiyecekler helal gıda olarak adlandırılmaktadır.
Dürüst ticaret en güzel helal kazanç yollarından biridir. İslâmiyet ticaret yapmayı, alım-satımı teşvik etmiş, gayri meşru ticaret konularını, karaborsayı, aldatmayı yasaklamıştır. Helal ve temiz şeyleri yemek, insanı Allah'a itaat' a ve Şeytana uymaktan sakınmaya sevk eder.
Helal kazanç, helal rızık, helal yaşam İslam'ın şiarlarıdır. Helal kazanç, alın teri ister, beceri ister, ehliyet ister, kanaatkârlık ister. Allah'a kul olabilmek, ibadetleri hakkıyla yerine getirmek ve mutlu bir hayat yaşayabilmek için, kazancın mutlaka helal olması gerekir.
İslâm dininde, rüşvet, dinin adalet, helal kazanç, kul hakkına ve emanete riayet ilkelerine tamamen aykırı bir günahtır. Rüşvet yoluyla mal veya menfaat elde etmek haram olup rüşvet alan kimse toplum adına kendisine emanet edilmiş olan görevi kötüye kullandığı için aynı zamanda emanete ihanet etmiş sayılır.
Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa kişi sırf kendi yararını düşünüp toplumun zararına sebep oluyorsa malını stoklaması caiz değildir, haramdır. Peygamberimiz stokçuluk yapanı lanetlemiştir. Bunun dünyada da ahirette de cezası vardır. Stokçuluk haramdır.
Bir başka hadiste: “Haramla beslenen hiçbir beden cennete giremez. Cehennem ona daha lâyıktır.” (krş.
Kocası haram kazanan kadının yapacağı ilk iş, kocasını haramdan uzaklaştırıp helâl yolla geçinmeye zorlamaktır. Şayet tesiri olmuyor, kocası haram kazançta ısrar ediyorsa, bu defa şahsına âit malı varsa o maldan kendi rızkını temin etmesi, kocasının haram malından yememeye gayret etmesi gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Dini açıdan mahzura düşülmediği müddetçe işveren ve işçi arasında anlaşmalar caizdir. Devletin memurlarına sunduğu imkânlar da caizdir. Anlattığınız örnekteki durumda devlet bu başvuruyu kabul etmiş vatandaş prim yatırıp emekli olmuş bu emekliliğin getirisi olan maaşı almak caizdir.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
MUHAMMED (SAV): Küçük yaşlarda çobanlık yapmış daha sonra ticaretle uğraşmış ve cihadla meşgul olmuştur.
Bir kimse, Allahü teâlâ emrettiği için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, ezelde belli olan rızkına kavuşur. Bu rızk, ona bereketli olur. Bu çalışmaları için de sevap kazanır.
Milli piyango kapitalizmin Müslümanlar üzerine oynadığı bir oyunudur. Onun için karşılıksız, emeksiz, sermayesiz ve alın teri dökmeden kazanılan bir kazanç her ne yönü ile ne olursa olsun zaten haramdır. Milli piyango kumarın bir parçasıdır. Allah muhafaza kumar, faiz ve bu tür şeyler zaten dinimizde yeri yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri