Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir.
Dinci ise şahsi ve dünyevi bir takım menfaatler uğruna dini çıkarlarına alet eden, kullanan kimsedir.
Bu dine mensubiyet Türkçede "İslamiyet" ve "Müslümanlık" kelimeleri ile ifade edilir. Miladi 610 yılında vahye muhatap olan Hz. Peygamber, yaklaşık 13 yıl Mekke'de İslam dinini tebliğ ettikten sonra Medine'ye hicret etmiş ve böylece İslam tarihinde yeni bir dönem başlamıştır.
Tebliğ ile aynı kökten olan belâğ lafzı bütün bu âyetlerde “da'vet” mânasını ifade etmekte, öte yandan İslâm dinini yaymanın yegâne yolunun da'vet ve tebliğ olduğunu göstermektedir.
Davet ise Müslüman olmayanların hiçbir zorlama yapmaksızın dine çağrılması, davet edilmesi için kullanılan kavramdır. İyiliği emretme ve kötülüğü yasaklamaya gelince bu, özellikle Müslüman olanlara dinin öğretilme biçimini ifade eder. Anahtar Kelimeler: Eğitim, din eğitimi, eğitim felsefesi, tebliğ, davet, emir, nehiy.
İlgili 44 soru bulundu
Muhammed'in fiili sünnetlerini referans alan Sünnilik mezhebini benimsemiş olan kişilere Sünni denir. Bazı kaynaklarda Ehl-i Sünnet olarak geçen Sünniler, kelam, fıkıh ve hadis gibi ilimlerde önce Kuran'ı Kerim'e, sonra Hz. Muhammed'i sünnetine başvurur.
Sözlükte “doğru yolu bulup kararlılıkla benimsemek” anlamındaki rüşd kökünden masdar olan irşâd “doğru yolu göstermek” demektir. Burada sözü edilen yolun maddî mânada olması mümkün görülmekle birlikte daha çok aklî-mânevî alanı ilgilendirdiği kabul edilir.
Misyonerlerin yaptıkları faaliyetler de, Türkçe'de “Misyonerlik” kelimesiyle karşılanmaktadır (Küçük, 2005:20). Hıristiyanlığı yayma yolunda görev alan; rahip, papaz veya din adamlarına da misyoner denir. Kısacası misyonerlik; Hıristiyanlığı yaymaya yönelik örgütlü çalışma birimidir (Kocaoğlu, 1997:236), diyebiliriz.
İslâm dininin temel prensiplerine inanmayan, Hz. Peygamber'in yüce Allah'tan getirdiği kesin olan ve tevâtür yoluyla bize kadar ulaşmış bulunan esaslardan (zarûrât-ı dîniyye) bir veya birkaçını yahut da tamamını inkâr eden kimseye kâfir denir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder.
Etimoloji. İslam, Arapçada "س ل م (sin, lam, mim)" kökünden oluşup bu kökten türeyen "teslimiyet" anlamına gelmektedir. Sonuç olarak İslam, "teslimiyet" anlamına gelirken, Müslüman da "teslim olan" anlamına gelir. Burada teslim olunan, tek Tanrı olduğu kabul edilen Allah'tır.
DİN). Vahiy geleneğine göre İslâm hem ilk hem de son dindir.
Bu bakımdan “İslâm” ile “din” âdeta eş anlamlı iki kelime gibi telakki edilmiş ve bütün peygamberlerin getirdiği dinin İslâm olduğu ifade edilmiştir (Âl-i İmrân 3/85; en-Nisâ 4/125; el-Mâide 5/3; eş-Şûrâ 42/13). Ayrıca İslâm özel olarak Hz. Muhammed'e gelen dinin adıdır (el-Mâide 5/3).
Başkalarının günaha girmesine vesile olacak şekilde dini böyle ticarete alet etmek daha çok günah olur. Netice: Dinden para kazanmak ve (Hakkımı helâl etmem) diyerek, Kur'an-ı kerimin öğrenilmesine mani olmak caiz değildir.
Terim olarak İslâm "Hz. Muhammed (asm)'in din adına bildirdiklerinin tamamını bütün varlığıyla benimsemek ve bunu ortaya koyan bir teslimiyet içinde olmak" demektir. Hz. Peygamber (asm)'in getirdiği hak dinin adı da İslâm'dır.
'Dindar' ve 'Dinci' farklı mânâlar taşır. Dindar, dininin gerekliliklerini yerine getiren kişiye denir. Hani denir ya, “dini bütün bir Müslüman” diye, aynen öyle. Dinci ise, dini türlü emellerine alet eden kişilere denir.
İslâm'da mümin, kâfir ve münâfık şeklinde isimlendirilen üç inanç grubundan biri olarak münâfık, inanmadığı hâlde inkârını gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse demektir.
Ateizm bir inanç değildir. İnanç, tanımı gereği, ortada herhangi bir kanıt ya da bir kesinlik yok iken duyulan güven ve bağlılıktır.
Daha geçmiş dillere gidersek Latincede “Deus” demek. Uzatmayayım… Hıristiyanlar “Tanrı” demiyor.
Müslüman Türkler veya başka milletlerden Müslümanlar, Hristiyan ülkelerde kanunların elverdiği ölçüde dinlerini yaşama ve yayma faaliyetlerine izin verildiği gibi Türkiye'de de misyonerlik bir suç değildir.
Efkaristiya, Evharistiya (Yunanca εὐχαριστία "şükran"), Komünyon (Latince communionem "[ayinde] yer alma, paylaşım") ya da Rabbin Sofrası, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki gece havarileri ile yediği Son Akşam Yemeği'nin anıldığı ayindir. Roma Katolikleri tarafından Missa Ayini adıyla ifade edilir.
İncil Bilgilendirme Merkezi kayıtlarına göre, 1993'ten 2004'e kadar Türkiye'de çalışan misyoner sayısı 1089'dur. Bunların seviyelerine göre 8 bin dolar ile 5 bin dolar arasında maaş alırlar. Ayrıca masrafları karşılanır.
Kutub, işlerin görülmesine veya insanların doğru yolu bulmasına vasıta kılınan büyük zattır. Dünya işleri ve madde âlemindeki olaylarla alâkalı olana, kutb-i medar veya kutb-i aktab [kutublar kutbu], din ve irşad işiyle görevli olana kutb-i irşad denir.
Müslüman olmayanları irşâd; onları iman ve İslâm'a davet etmek demektir. Müslümanları irşâd ise; onlara imanın gereği olan salih amel ve güzel ahlâkı telkin etmektir. İrşâdı yapacak kimseler ise Peygamberlerden sonra, salih müminler ve din bilginleridir.
İrşad ve tebliğ; doğru yolu gösterme ve o doğru yolu gösterme mevzuunda kullanacağımız argümanları insanlara sunma demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri