Yanan yağı kullanmak da temizlemek de imkânsızdır çünkü kanserojen özellikler göstermeye başlar. Yağın kalitesi ve ömrü azalmadan, kanserojen özellikler göstermeye başlamadan temizlerseniz yağı daha uzun süreler sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kullandığınız yağın son kullanma tarihine dikkat edin. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
Örneğin; balık, köfte, et, baharatlı tarifler kızarttıktan sonra yağınızı bir daha kullanmamanızı öneririz. Peki böyle ürünler kızartmadım, yağımı bir daha kullanabilir miyim diyenleriniz olacaktır. Yağınızda yanıklar oluşmamışsa, kaliteli bir tavada kızartma işlemi yaptıysanız, yağınızı bir kez daha kullanabilirsiniz.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Kızartma yağının köpürmesi normal olmayan bir durumdur. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Eğer yağın son kullanma tarihi halen geçerliyse o zaman kızaran besin ile alakalı bir sorundur.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
Yanığa ilk müdahale olarak soğuk su tutmak gerekir. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden yanıklara kesinlikle buz tedavisi yapılmamalı, yanığın üzerindeki kıyafetler çıkarılmalıdır. Asetaminofen veya ibuprofen ise yanık ağrısını hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Yanan bölgeyi soğuk suyla anında soğutma
Kızgın yağ yanığı ilk müdahale için yapmanız gereken şey, yanık bölgesini hemen soğuk su altında tutmaktır. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca soğuk su ile soğutma işlemine devam etmeniz gerekir. Bu, yanığın daha fazla yayılmasını engelleyebilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Yağdaki toksiklerin vücutta hücre ve DNA yapısına etki edebileceğinin altını çizen Yağmur, "İkinci kez kullanılan kızartma yağının kimyasal yapısı bozulur ve toksikler kanserojen maddelerin oluşumu hızlanır. Aynı zamanda yemeğin tezzet ve rengini de bozar" dedi.
En fazla 3 kez kullanılmalı
Kızartma önermiyoruz ama yapılacaksa bir kızartma yağı en fazla üç kere kullanılmalıdır. Kullanım sonrasında da yağın bir süzgeçle süzülmesine her hangi bir yağın içerisinde partikülün kalmamasını istiyoruz." dedi.
Ayçiçek yağı 20-24 derece sıcaklıkta serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayçiçek yağı buzdolabına konmamalıdır. Onun yerine serin dolap içi veya kilerde bekletilebilir. Ayçiçek yağı güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Koku Yöntemi
Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku yerine boya ya da yapıştırıcıya benzer bir koku alıyorsanız yağın bozulmuş olma ihtimali bir hayli yüksek.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
F sınıfı yangınlar yağ yangınlarıdır. Bu yangınlarda mutlaka kuru kimyasal toz söndürme sistemleriyle birlikte karbondioksit söndürme sistemleri de kullanılmalıdır. Ayrıca mutfak alanlarında tutuşan fritöz ve tavaların söndürülmesi için de yangın battaniyesinin olması gereklidir.
-Atık yağlar Ekotoksik özelliğe sahiptir ve bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir, bu yüzden toprağa ve suya atılmamalıdır. - Atık yağların Sobalar ve küçük fırınlarda yakılması yasaktır.
Kızarmış yağların etkisiyle meydana çıkan bu yangınların söndürülmesi için su kullanılmamaktadır. Suyun kullanılması patlamalara sebebiyet verecektir.
Eğer yağ tenceresi birden alev almaya başlamışsa, suyu direkt olarak tencerenin üzerine dökmek yerine, havluyu suyla ıslatarak, alevlerin üzerine kapatmak, alevin boğularak sönmesini sağlar.
Normal şartlar altında kızartma yağını 3-4 sefer kullanabilirsiniz. Ancak kızartma yağının içerisinde gıda partikülleri varsa bu tekrar sayısı 1-2 sefere düşüyor. Yüksek sıcaklıktaki yağın içinde bulunan gıda artıkları temizlenmezse, yanar.
Motor yağı lekesini çıkarmak için öncelikle kumaştan kazıma işlemi yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise biraz vazelin ile leke olan alana ovalama yapılmalıdır. Ardından ortalama 15 dakika boyunca vazelin ile ol bölge bekletilmelidir. Sonrasında ise deterjanlı bir su ile güzelce yıkanmalıdır.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın. Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
Yağın ömrü ambalajında muhafaza edildiği zaman kesin emin değilim ama 2 yıl civarında. Yagin bir raf ömrü var. Hatirladigim kadari ile uygun ortamda 5 yila kadar idi. Ama lastiklerde uygun ortamda 11 yila kadar saklanabilir dedikleri icin pratik olarak 1 yildan eski yaglari almamak lazim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri