İslam dininin temel inanç esasları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Ayrıca İslam'ın inanç esasları arasında Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma da bulunmaktadır. Her Müslüman'ın mutlaka İslam'ın inanç esaslarına uymaları gerekir.
İslam'daki iman esaslarının birincisi ve temeli Allah'a, onun varlığına, yaratıcı olarak ibadet edilmeyi hak eden tek Tanrı olduğuna, onun dışında tapınılan her şeyin batıl olduğuna inanmak, yani tevhiddir.
*İslam'ın özü, samimiyet ve içtenliğe dayanır. *İslam'ın esasları sabittir ve değişmez. *İslam'ın inanç esasları bütündür, bölünmez. *İslam'ın inanç esasları açık ve sadedir.
1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
İlgili 25 soru bulundu
İslâm dininin itikadî bakımdan en belirgin özelliği tevhid ilkesine verdiği önemdir. Tevhid, Allah'tan başka yaratıcı ve mâbud kabul etmeme esasına dayanır.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
Dinin inanç özünde üç temel vurgu vardır: Allaha iman, nübüvvete-vahye iman ve ahirete iman.
İslam kolaylık dinidir. İslam barış dinidir. İslam aşırılıklardan uzak bir dindir. İslam dünya ahiret dinidir.
İslam dininin temel kaynakları arasında Kuran-ı Kerim ilk sırada yer alır. Her Müslüman, Kuran'ın Allah katından son peygamber olan Hz. Muhammed'e vahyedildiğine iman eder. Mümin kulları yapmaları gereken ibadetler ve sakınması gereken günahlar kutsal kitabımızın içerisinde yer alır.
F- İslâm ruhları besleyen bir ibadet dinidir. İslâm dininde diğer dinlerin aksine ibadet, aslî hüviyetini korumakta ve müminleri bedenî ve ruhî bakımdan tatmin etmektedir. G- İslâm, rahmet, merhamet ve muhabbet dinidir. Yüce Allah'ın en önemli ikinci adı Rahman'dır.
Bu din tüm insanlık için şeytana karşı Allah yanında olmayı emreden, Allah dostları ile saf tutmanın önemini anlatandır. Bu yüzden İslam; sondur, tamdır, mükemmeldir.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm'ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
Dünya'da toplam 4 tane din vardır. Bu dinlerin isimleri İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm adını alırlar. Bu dinlerin her biri farklı zamanlarda ortaya çıkmış olan dinlerdir. Aynı zamanda dini olarak da farklı hükümler içermektedirler.
Peygamber efendimiz İslam'ın şartlarıyla alakalı şu sözleri söylemiştir: "İslam dini beş esas temel üzerine inşa edilmiştir. Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."
32 farz çok önemlidir ve toplam 6 başlık altında incelenir. 32 farz, dinimizde yapılması gereken en temel farzlardan birisidir. 32 farz; İmanın şartları (6), İslam'ın şartları (5), Namazın farzları (12), Abdestin farzları (4), Guslün farzları (3) ve Teyemmümün farzları (2) olmak üzere toplamda 32 farzdan oluşur.
Kelime-i Şehadet Getirmek: İslam dinin ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir. Müslümanlığı kabul etmiş ve Allah'a iman eden herkesin Kelime-i Şehadet getirmesi önemlidir. Namaz Kılmak: İslam'ın ikinci şartı da Namaz kılmaktır.
Örneğin; namaz kılmak, hacca gitmek, oruç tutmak gibi ibadetler temel farzlar arasında yer alır. Dinimizde farz olan ibadetlerde mükellefiyet için akıllı olmak ve ergenlik çağına ulaşmış olmak gerekir. Ergenlik çağı, İslam bilginleri tarafından biyolojik ve ruhsal birtakım kriterler göz önünde bulundurarak tanımlar.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir.
İslam'ın bizden istediği, iyi niyetini muhafaza eden, hüsn-i zan duyguları içinde olmayı başarabilen; dedikodu, gıybet, yalan, kıskançlık, tecessüs, riyâ, kibir gibi kalbî hastalıklardan uzak durmaya çalışan, ideal ve ahlaklı bir insan portresidir.
1) Allah'ın birliği inancına aykırı olarak ona ortak tanımak. 2) Ana ve babaya itaatsizlik etmek, karşı gelmek. 3) Haksız yere insan öldürmek. 4) Başkasının malına ve namusuna tecavüz etmek, zina yapmak.
İslam Âlimlerinin Din Tanımları
Buna göre din,ilahî kaynaklı, aklı ve özgür iradeyi esas alan ve insanları hayır olana yönelten bir ilahî sistem olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri