İşlemcinin içeriği ve hızı oyun bilgisayarlarında sistemin performans kalitesini belirleyen en önemli kriterlerden birisidir. Bilgisayarın en önemli performans araçlarından birisi olarak gösterilen işlemci; saniyeler içerisinde birden fazla bilgiyi alarak çok hızlı bir şekilde işleyebilir.
İşlemciler, bir bilgisayar sisteminin hızını belirleyen ana unsurlardan biridir. İşlemcinin performans içeriği, işlem hızını direkt olarak belirleyen detay olduğundan dolayı bu bileşenin sistemin hızını belirleyen unsurların başında geldiğini anlayabiliriz.
Isı Yönetimi. Oyun oynarken işlemci sıcaklığı önemlidir. Yüksek işlemci sıcaklıkları, performans düşüşüne neden olabilir ve işlemcinin ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle, iyi bir soğutma çözümüne sahip bir işlemci seçmek önemlidir.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
Aynı zamanda oyunun programlanış şekli de işlemciyi daha önemli kılabilir. Dolayısıyla her ikisi de önemlidir. Ancak rekabetçi hafif grafikli oyunlar için işlemci biraz daha önemli ya da ağır grafikler için ekran kartı daha önemli denilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
İşlemcinizi güncellemek veya gereksiz programları kapatmak, bilgisayarınızın genel performansını artırabilir. Ancak bu, internet hızınızı artırmak için değil; bilgisayarınızın daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamak içindir.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
Intel işlemcileri, yüksek performans, enerji verimliliği ve teknolojik özellikleriyle öne çıkar. Ayrıca, daha yaygın kullanıldığı için, daha fazla uyumluluk ve destek sunar. AMD işlemcileri, Intel işlemcilerine göre daha uygun fiyatlıdır ve daha fazla iş parçacığı ve bellek hızı sunarlar.
İyi bir oyun deneyimi için güçlü bir işlemci gereklidir. Oyuncular genellikle Intel Core i5 veya i7, AMD Ryzen 5 veya 7 işlemcilerini tercih eder. İşlemciler oyun dışındaki genel kullanımda da oldukça önemli bir yere sahiptir.
AMD Ryzen 9 7950X3D, Core i9 13900K'yı geçerek en iyi oyun işlemcisi oldu. AMD Ryzen 9 7950X3D, bir süre önce bağımsız kaynaklar tarafından test edildi. Yapılan testlere ve incelemelere göre Ryzen 9 7950X3D, Core i9 13900K'yı geçerek en iyi oyun işlemcisi oldu.
Bazıları birkaç eski oyunu oynamak için 8GB kullanıyor olmasına karşın daha modern oyunları seviyorsanız 16GB RAM kesinlikle oyun deneyiminizi iyileştirecektir. Peki ya Chrome veya Discord gibi arka planda çalışan görevler? Bunun için 32GB'a ihtiyacınız olabilir. 32GB RAM çok gibi görünüyor olabilir.
Ekran kartının tüm grafik görevlerini üstlendiği yerde, işlemci (CPU) oyunun hızını belirler. Oyun oynamak için minimum Intel i5 veya AMD Ryzen 5 işlemcidir.
Bir oyun bilgisayarı için 3,5 ya da 4 GHz işlemci hızına sahip olduğunuzda her türlü oyunu hiçbir sorun yaşamadan oynayabiliyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu işlemci hızının tek çekirdekli olmaması oluyor.
Telefon işlemci sıralaması, Aralık 2020 itibariyle, en iyi mobil işlemci, iOs 14 serisine güç veren Apple A12 Bionic'tir. En iyi ikinci işlemci Snapdragon 888, ardından Samsung Exynos 2100, A13 Bionic ve Kirin 9000 işlemcisidir.
İşlemci, bilgisayar sisteminin kalbi ve dalağı niteliğindendir. O olmazsa, sistem çalışamaz ve bir işe yarayamaz.
Çekirdek sayısı, aynı anda gerçekleştirilebilecek işlemler sayısını artırır, bu da çoklu görev yönetimi ve paralel işleme kapasitesini geliştirir. Öte yandan, işlemci hızı, her bir çekirdeğin işlem tamamlama hızını belirler ve bu da tek çekirdekli performansı etkiler.
İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır. Ancak, GHz sayısı sadece bir parçasıdır.
Oyun için CPU (işlemci), teknik olarak GPU'dan (ekran kartı) daha gereklidir. Oyun talimatlarını okuyan tek birim CPU olduğundan, CPU olmazsa oyun da çalışmaz aslında bilgisayar da işlevsiz hale gelir.
Video editlerinde kullanmayı düşünüyorsanız daha yüksek performanslı 4 GB ekran kartı işinizi görebilir. Aynı zamanda, bilgisayarınızı film izleme ve internette dolaşma gibi işlerde kullanacaksanız 4 GB ekran kartları büyük bir çoğunlukla ihtiyacınızı karşılayabilir.
Çoklu monitör kullanıcıları için de AMD ekran kartı daha fazla bağlantı kurma imkanı sağladığından en iyi seçenek olarak alınabilir. NVIDIA ise güçlü performansı ve gelişmiş grafik teknolojileri ile öne çıkıyor.
İşlemci hızı: i7,i5'e göre daha yüksek bir saat hızına sahiptir. Bu, i7'nin daha hızlı çalışmasına ve daha yüksek performans sağlamasına olanak tanır. Çekirdek sayısı: i7, i5 'e göre daha fazla çekirdeğe sahiptir. Bu, i7'nin daha fazla çoklu görev yapabilmesine ve daha yüksek performans sağlamasına olanak tanır.
AMD işlemciler, genellikle benzer performansa sahip Intel işlemcilere göre daha uygun fiyatlıdır. Bu da AMD işlemcilerin fiyat performans oranını yüksek yapar. Daha bütçe dostu bir seçenek arayan kullanıcılar için çekici olabilir.
Ortalama bir oyun için 25 FPS değerinde rahatlıkla hem iyi bir hız hem de iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz fakat belirttiğimiz gibi oyunlarda genellikle minimum 30 FPS istenir.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
Ram belleği ne kadar arttırılırsa FPS değeri de o kadar artar. Online rekabetçi bilgisayar oyunlarında FPS değerinin yüksek olması son derece önemlidir. Bu değer düştüğü zaman oyunlarda kasma, donma gibi bir takım sorunlar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri