Adaptörlerde uyumluluk için adaptörün amper ve watt değerine dikkat etmemiz gerekiyor. Yüksek watt adaptörlerde gerçekten özel bir kablo tercih etmek gerekiyor. Aksi halde adaptörden gelen yüksek enerji kabloyu ısıtabilir yüksek ısılarda ise yanmasına sebep olabilir.
Temel neden:
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır.
Genellikle yüksek akım, kısa devre, sürekli elektrik kesintileri veya şasi sebebiyle bozulmalara uğrarlar. Kullanıcı hatasından, aşırı ısınma durumundan, sert darbeler aldığından dolayı da adaptörlerin bozulduğu gözlemlenir.
Pili dizüstü bilgisayarınızdan çıkarın ve adaptörü prize takın ve bilgisayarı kullanmayı deneyin. Bilgisayarınız çalışıyorsa, katil bataryadır. Adaptörünüz çalışıyor demektir. Piliniz şarj olmuyorsa ve açılmayı engelliyorsa sorun adaptörünüzde değil pildedir.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
İlgili 21 soru bulundu
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Bağcılar'da bir binanın çatı katı dairesinde gece saatlerinde prize takılan ve unutulan şarj aleti, sabah saatlerinde patlayarak yangına sebep oldu. Kontrol altına alınmakta güçlük çekilen yangın yan binanın çatısına da sıçrarken, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucunda söndürülen daireler kullanılamaz hale geldi.
Şarj cihazımızın amper değeri şarj hızımızı direkt olarak etkiler. Amper değerimiz ne kadar yüksek ise o kadar çabuk şarj olur demektir. 5V değere sahip şarj aletlerinde 2.5A değeri çoğunlukla en yüksek değerdir.
Adaptör en bilinen örneğidir. Şarj protokolü şarj edilen pilin boyutuna ve türüne bağlıdır. Gerilim dönüştürücü (transformatör veya güç kaynağı), doğrultucu, voltaj regülatörü ve gerekirse şarj sürecini izlemek için cihaz, gösterge araçları (kadran veya LED ampermetre / voltmetre) içerir.
iPhone veya Android telefonunuzun şarj olmamasının birkaç nedeni olabilir. Kablo, şarj cihazı, priz veya adaptör arızalanmış olabilir. Şarj bağlantı noktasında kir ve pislik birikmiş olabilir. Şarj işlemini kesintiye uğratan bir uygulama yüklü olabilir.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Adaptör ve Şarj Cihazı Arasındaki Farklar
Adaptör şarj işlemini yaparken cihaza güç de sağlar. Yani cihaz şarj olurken hem de kullanılıyorsa adaptör tarafından bu kullanım için gereken güç de sağlanır. Sonucunda cihaz hem şarj olur hem de kullanılabilir. Şarj aletinde ise durum böyle değildir.
Kablo önemli. Adaptör almanıza gerek yok adaptörün tek amacı duvardan gelen şebeke enerjisini telefonunuzun meşrebine göre 12V - 1V arasında amperlemek. Bu hattı tamamlamak için sadece güzel bir kabloya ihtiyacınız var.
sorusuna kısacası adaptör priz ile cihaz arasındaki akımı dengeleyerek cihazın ihtiyaç duyguyu en uygun akımı cihaza yönlendiren aygıt olarak bilinmektedir diye yanıt verilebilmektedir. Adaptör çalışma prensibi en basit haliyle yüksek voltajı düşük voltaja çevirip sonra cihaza göndermesi şeklinde bilinmektedir.
Orijinal parçalar hem sizi hem telefonunuzu korur! Sahte şarj aletlerinin elektrik çarpma riski vardır. Düzensiz akım verdiği için cihazlara ciddi hasar verir. Kullanım ömrü çok kısadır ve veri transferinde sorun çıkarır.
Ayrıca akım değerleri aynı olsa bile kullanılan şarj aleti yine güvenilir bir markadan alınmalıdır. Farklı şarj aleti kullanmak amper farklıları, akım yüksekliği ve benzeri detaylar sebebi ile telefonun ayarlarına ve şarj özelliklerine zarar verebiliyor.
Adaptör ya da uyarlaç, dalgalı akımı küçük değerde doğru akıma çeviren elektronik bir cihazdır. Avrupa ile bağlantılı birçok ülke, çeşitli fiş ve prizler kullanarak 230 volt, 50 Hz AC şebeke elektriği kullanır. Tüketici elektroniği için küçük AC adaptörü veya çeşitli şarj cihazları yaygındır.
Adaptörler; cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar veya harici sabit sürücüler gibi birçok yaygın elektronik cihaza güç sağlamak veya bunları şarj etmek için kullanılır. Bir adaptör, bir elektrik prizinden gelen gücü bir elektronik aygıtın çalışması için gereken güç veya voltaj türüne değiştirir.
Hızlı şarj için, ürün kutusunda bulunana benzer bir USB-C kablosuna sahip bir iPhone 15 modeli veya USB-C - Lightning kablosuna sahip önceki bir iPhone modeli ile aşağıdaki adaptörlerden birini kullanmanız gerekir: Apple 18 W,* 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W veya 140 W USB-C Güç Adaptörü
Hızlı şarj, cihazları kısa sürede tamamen şarj etse de daha fazla elektrik tüketimine ve batarya ömrüne etki ederken, yavaş şarj daha az enerji tüketir ve batarya sağlığını korur. Hızlı şarj ve yavaş şarj arasında birçok fark bulunmaktadır ve bu farklar, elektrik tüketimi açısından da önemli olabilir.
Eğer mümkünse şarjını daima şarj kablosu ve şarj adaptörü ile prizden yap. Çünkü adaptör telefonunun daha yüksek güçle şarj olmasını sağlar.
Pil araştırmacıları ve mühendisleri, “Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltır mı?” sorusuna, “Bataryanın veya şarj aletinin elektronik aksamında herhangi bir sorun olmadığı sürece, yüksek amperli şarj aleti kullanmanın telefona ya da bataryaya herhangi bir zararı olmaz.” şeklinde yanıt veriyor.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz.
Akülerde oluşan hidrojen gazı son derece yanıcıdır. Kıvılcım, alev, yanan sigara, kaynak, sürtünme ve statik elektriğin boşalması gibi diğer tutuşturucu etkenleri akülerden uzakta tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri