Şeker ihtiyacınızı yüksek kalite karbonhidrat olan meyveler ile gidermeye çalışın. Elma, böğürtlengiller,armut, üzüm ve portakal tatlı ve sulu olmalarının yanı sıra lif içerirler bu sayede glikoz emilimi yavaşlar, kan şekeri kontrolü için daha iyi bir seçenektirler.
1. Üzüm. Üzüm hafızayı güçlendirirken içinde bulundurduğu fazla şeker miktarı nedeniyle diyabet hastalarının uzak durması gereken bir besindir.
Sonuç olarak evet. Şeker hastalığınız varsa kuru üzüm tüketebilirsiniz. Tabii ki, bu istediğiniz zaman bütün kuru üzüm kasalarına saldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Kuru üzüm bir meyvedir ve diğer meyve türleri gibi doğal şeker içerir.
Yeşil erik, glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek oluyor ve tüketimi sonrasında kan şekeri daha dengeli bir şekilde yükselebiliyor. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere göre kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor.
Bilim adamları araştırmada Tip 2 Diyabetli hastalara glisemik indeksi düşük olan kuru siyah üzümü hem lezzet hem tatlı ihtiyacını azaltmak hem de kan değerlerindeki olumlu değişimleri hastalarda tedavinin seyrine olumlu etki yaratmak adına badem ile beraber 2 yemek kaşığı kadar yenmesinin yararlı olduğunu açıklamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Kan Şekeri: Glisemik endeksi 43 ile 53 arasında olan Siyah Kuru Üzüm, düşük glisemik endeksli besinlerden biridr. Düşük glisemik değeri nedeniyle kan şekerini düşürür. Yapılan araştırmalara göre tüketimi kan şekerini ve insülin seviyesindeki hassasiyeti dengeler, insülinin düzenli bir şekilde artışını sağlar.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
100 gram taze üzümde yaklaşık 16 gram şeker bulunuyor.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Kan şekeri seviyesini korur
Oysa karbonhidrat içermeyen ve protein açısından zengin olan yumurta kan basıncını kontrol etmek için ideal bir kahvaltı gıdasıdır.
Üzüm içerdiği fosfat ve sodyum sayesinde vücuttaki kan akışını dengeleyerek bu ihtimali sıfıra indirir. Özellikle günde bir kase siyah üzüm tüketmeniz kan ve kılcal damarlarınızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle çocuklarda rastlanan konsantrasyon bozuklukları sorununu çekirdeksiz sultani üzüm ile hafifletebilirler. Yeşil üzümdeki B vitamini kompleksleri çocuğun zihnini geliştirir ve sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Ayrıca üzüm kolesterolü dengede tutmakta, kalp damar rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Gerontoloji Dergisi Biological Sciences'ta yayınlanan çalışmaya göre, yeşil, siyah ve kırmızı üzüm doğal antioksidanları yüksek miktarda içerdiğinden, bu meyveler kalp yetmezliğine yol açabilen hipertansiyonu azaltabilir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Uzmanlara göre, limonun halk arasında şekeri düşürdüğü söylenir. Ancak bununla ilgili bilim dünyasında yapılan net bir araştırma yoktur. Yani bu bilgi yanlış bir bilgidir. Öte yandan limonda bulunan çözünür lifler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, şeker düzeyini sağlıklı bir aralıkta tutmaya katkı sağlar.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
100 gram üzümde yaklaşık 15 gram şeker bulunuyor. Bu şeker oranı düzenli tüketimde kilo almaya sebep olabilir. Diyet yaparken beslenme uzmanınızın tüketim önerisine uyarak üzüm yiyebilirsiniz.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri