Yaz mahsulü , +1 ay içerisinde hava koşullarında (sıcak hava koşullarında 25 günde) olgunlaşacaktır. Genel olarak, ilkbahar, yaz ve sonbahar ıspanakları, çiçek saplarının gelişimi başlamadan önce hasat edilmelidir. Ispanak, tırpan ile kolayca toplanabilir.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanak birçok yerde bütün bir yıl boyunca ye- tiştirilebildiği halde ülkemizde genellikle sonbahar ve bazen de ilkbahar olmak üzere yılda iki devrede yetiş- tirilmektedir. Sonbahar yetiştiriciliğinde tohumlar Eylül- Ekim aylarında ekilir. Hasat ise Kasım- Aralık ayların- da yapılabilir.
Çiftçiler ıspanak hasadını erken yaptıkları takdirde aynı araziden yılda 3 kez ürün hasat edebiliyor.
Ispanak ekimi için en ideal dönem Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu dönemde yapılacak ekim ile kış döneminde taze ıspanak tüketilebilir. Usulüne uygun şekilde ekimi yapılan ıspanağın çimlenme süresi 8-12 gün arasıdır. Ispanak, nemli ortamı seven bir sebzedir.
İlgili 24 soru bulundu
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur. İlkbahar ve sonbahar yağışları, sulama miktarını ve sayısını azaltabilir.
Mart ayı sebzeleri arasında ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli bulunuyor. Mart ayında yetişen meyveler ise elma ve muz oluyor. Nisan ayında sebze tezgahlarında taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul görebilirsiniz.
Ispanak, nem seven bir bitkidir ve kuraklığının olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle damla sulama sistemleri kullanmak en iyisidir. Toprak analizi çok önemlidir ve organik madde içeriği yüksek, orta ve ağır nemli toprakları tercih eder.
Ülkemizin aşırı yağış alan Doğu Karadeniz bölgesi dışında tüm bölgelerimizde ıspanak yetiştiriciliği yapılabiliyor. Fazla miktarda üretilen ve ülkemizde sıklıkla tüketilen ıspanaklar, sıcak bölgelerde yaz sonlarında ve kış aylarında, soğuk alanlarda ise kışın ve ilkbahar dönemlerinde yetiştiriyor.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Temmuz: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Her tohumu yaklaşık 2-3 cm derinliğe ve 10-15 cm aralıklarla yerleştirin. Tohumları çok derine ekmekten kaçının çünkü bu, çimlenmeyi zorlaştırabilir.
Ortam sıcaklığı 10-21 santigrat derece arasında olan yerlerde ıspanağı kolayca yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Güneş alan ama yapraklarının doğrudan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmayacağı ortamlar ıspanak için doğru olacaktır.
Mibzerle ekim imkanı var ise sıra arası 20-25 cm, sıra üzeri 3-5 cm gelecek şekilde tohum sıklığı sağlanır. Tohum ekimlerini 2-3 cm.ye gelecek şekilde ekilirler. Dekara 0,7-1 kg tohum kullanılır.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı. Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
Taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkileri genellikle ekimden yaklaşık 35-50 gün sonra tek bir kesimle hasat edilir.
Gölgede yetişen sebzeler hangileridir sorusuna; pazı, salata yeşillikleri ve ıspanak şeklinde cevap verebiliriz. Bu sebzeler gölgeye karşı oldukça dayanıklıdır. Tam gölgede yetişen sebzeler doğrudan güneş ışığı olmadığında da yetiştirilir.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Ispanak, demir, C vitamini, beta-karoten ve antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir ve bağışıklık sistemini destekler. Kış mevsimi sebzeleri denince akla gelen ıspanak, farklı yararları ile de çok tüketilmesi gereken bir sebzedir.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Ülkemizde yoğun yağış ve nem oranının yüksek olması nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi dışında Türkiye'nin hemen her yerinde ıspanak yetişiyor. Ancak, üretim alanı ve miktarı olarak İzmir (Torbalı-Menemen), Ankara (Beypazarı), Manisa (Salihli) illeri öne çıkıyor.
işlenmiş toprağa ıspanak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz. Bazı anneler minik gurmeleri 10-12 aylıkken ıspanağa başlamayı tercih ediyor. Bunun dışında ıspanakla ilgili dikkat etmek gereken bir nokta daha var.
Hasat'a yakın dönemde ise ıspanak yaprakları ile sapı arasında tomurcuklar çıktığında üründen belirli adet toplanıp, kurutulmalıdır. Kurutulan ıspanaklar ufalanarak, ıspanak tohumu elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri