Giresun'da darı unu helvası da denir, mısır unuyla yapılan ve yöresi Giresun olduğu için bol fındıkla ikram edilen bir lezzet. Helva sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tatlı çeşidi olarak listedeki yerini alıyor.
Giresun Kadayıfı
İncecik kadayıfın, sütlü şerbet ve Giresun fındığı ile buluşması doyumsuz bir lezzet yaşatmaktadır. Giresun'da kadayıf geleneği Ramazan ayına özgü olarak başlamış, dünyanın en kalitelisi olan Giresun fındığıyla birleşerek yöreye özgü bir tat haline gelmiştir.
Türk mutfağının popüler yemeklerinden olan tel kadayıf, Giresun yöresine ait olmasıyla bilinmektedir. Özellikle bayram günlerinde sıklıkla tercih edilen kadayıf, üzerine fındık dökülerek servis edilmektedir. Şerbet, antep fıstığı ve yufka ile hazırlanan kadayıf mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Giresun neyi meşhur dendiğinde akla ilk olarak gelen fındığı ile nam salıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Hamsikoli, hamsili pilav veya diğer adıyla hamsi böreği Giresun mutfağının lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Pazı ve kara lahana ile ise sarmalar, dible yemekleri hatta mücverler yapılır. Taze fasulye yine en sevilen Giresun yemeklerindendir. Yazdan kurulan turşusu ile kavurması yapılır.
Giresun, fındık üretim alanı olarak, ülke üretim alanının yaklaşık olarak %17 sine, üretim olarak ise ülke fındık üretiminin ortalama %14 üne sahiptir. Fındık üretimi dışında, ilde bitkisel üretim olarak tahıl ve meyve üretimi yapılmaktadır.
Geziniz sırasında Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmadan Giresun'dan ayrılmayınız. Giresun mıhlaması, karalahana çorbası, karalahana sarması, Karadeniz pidesi, hamsi pilavi, laz böreği, tel kadayıf, sütlaç bunlardan sadece bir kaçıdır.
Önce mısır yarmasını üzüm suyuna ilave ederek 15 dakika pişiririz. Ayırdığımız 1 bardak üzüm suyuna mısır ununu koyar iyice karıştırdıktan sonra tenceremize bunu da ilave ederiz. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırırız. İyice kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha ara ara karıştırarak pişiririz.
Her yılın yaz aylarının sonundan itibaren yapımına başlanan pepeçura tatlısı Karadeniz mutfağının baş tacıdır.
Meşhur Şebinkarahisar cevizi (Şebin cevizi) olarak bilinen ürünün büyük bölümü Çamoluk'tan temin ediliyor. Turizm adına da çok kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Bu ilçe Giresun'a bağlı.
Erkekler il merkezinde, kıyı ve kasabalarında ceket ve pantolon giyerler, kasket takarlar. Günümüzde Giresun halkı modern giyimi kullanmaktadır. Yine köy ve kasabalarda kadınlar ev içinde oyalı yaşmak veya çember, entari, peştamal veya şal olarak, ayaklarına lastik veya kundura giyerler.
Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur. 1923 yılında Giresun ili; merkez, Tirebolu ve Görele ilçesi ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından ibaretti. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın illiğinin kaldırılması ile Şebinkarahisar ve ...
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir. M.Ö.
Sorusunu cevabı ise; kirazın ana yurdu Giresun'dur. Bu nedenle de şehir adını o zamanlar kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden almıştır. Giresun ilinin ekonomik gelir kaynağı fındıktır. Fındığın en kalitelisi ise Giresun'da yetişmektedir.
Giresun'da görülmesi gereken tarihi yerler arasında:Giresun Kalesi, Giresun Müzesi, Hacı Miktad Cami, Seyyid Vakkas Türbesi, Bedrama Kalesi, Tirebolu Kalesi, Meryem Ana Manastırı ve Şebinkarahisar Kalesi bulunmaktadır.
Şehirde yer alan ilçeler:Piraziz, Bulancak, Giresun Merkez, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil, Alucra, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Güce, Şebinkarahisar ve Yağlıdere bulunmaktadır.
Zengin bir mutfağı olan Tirebolu, ısırgan otu yemeği, kiraz tuzlusu, fasulye diblesi, taflan kavurması, turşu kavurması, meşhur hamsi böreği, mısır ekmeği ve leziz Tirebolu usulü pide çeşitleri gibi lezzetleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan "Alucra oğlak kebabı"nın coğrafi işaret aldığı bildirildi.
Tatlı: höşmerim, zerde, kaymaklı veya helva. Şehir düğünlerinin vazgeçilmezi ise "tirit"tir. 6- Sadece bayramlarda ve özel günlerde yapılan yemekler de vardır. Güveç, Tirit, Balıkesir Kaymaklısı, karanfilli ekmek gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri