11- Zeytin Ağacı: İstanbul'da meşe gibi Anadolu yakasının yerli ağacını oluşturan bir diğer kültür bitkisi de zeytin ağacıdır. Genellikle Marmara kıyılarında, denizi gören bölgelerde bulunmaktadır. 12- Ihlamur Ağacı: İstanbul'un subaşlarında ve bahçelerde yer alan bir diğer ağacı da ıhlamur ağacıdır.
Bu ağaçlardan başta çınar olmak üzere, meşe, sakız, atkestanesi, dişbudak, ıhlamur, servi, fıstıkçamı, sedirler olduğu ve bunları az sayıda sekoya, manolya, erguvan ve mabet ağaçlarının izlediği görülmektedir.
Zeytin, sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Türkiye'de sıcak iklime sahip olan bölgeler; Marmara, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Bu bölgelerin ortak yönü hava koşulları açısından yıllık sıcaklık ortalamalarının yüksek olmasıdır. Akdeniz ve Ege bölgeleri ile Güney Marmara'da Akdeniz iklimi etkilidir.
Ülkemizde Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kuzeyde Artvin'den güneyde Hatay'a kadar uzanan kıyı boyunca ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Mardin'e kadar olan illerde zeytincilik yapılmaktadır.
Bu ağaçlardan en bilineni, Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü'ndeki 600 yılı aşkın yaşı ile İnkaya (Ulu) Çınardır. Fiziksel olarak Türkiye'nin en büyük ağacı olan bu Çınar'ın Çapı 3 metre, çevresi 10 metre, yüksekliği 37 metredir.
İlgili 41 soru bulundu
En fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin'de
Türkiye'de en fazla ormanlık alan Antalya'da bulunuyor. 1 milyon hektar alanı geçen tek il Antalya.
Zeytin ağaçları sıcak bir iklime sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Bu nedenle soğuk iklime sahip olan bölgelerde zeytin ağaçları yetişemez. Ayrıca toprak çeşitliliği zeytin ağacı için önemli değildir. Verimi çok ya da az olan sıradan bir toprakta yetişebilir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır.
Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.
Anavatanı Anadolu'dur. Ülkemizde yaklaşık 90 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin varlığımızın %75 i çorak ve engebeli kır arazilerdedir. Ticari anlamda yetiştiricilik Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır.
Türkiye'de zeytin ağacı varlığı her geçen yıl artış gösteriyor. Son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı.
İstanbul, düşük rakım seviyesi ile birçok ceviz türünü yetiştirmenin mümkün olduğu bir şehirdir. Bahçelerde yetiştirmek için en uygun cevizler içinde ilk sırada maraş cevizi gelirken, chandler, yalova, pedro ve franqueta ceviz türleri de İstanbul'da yetiştirmek için uygundur.
Topkapı Sarayının birinci ve ikinci avlularında, özellikle Divan-ı Hümayun etrafında Bab-ı Hümayun ve Bab-ı Selam önlerinde anıt çınar ağaçları vardır. Bu çınar hakimiyeti Gülhane bahçesinde ve Alemdar Yokuşu'nda, Zeynep Sultan Camii önünde devam eder.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesinde çok uzun yıllardır süregelen yoğun zeytin ve zeytinyağı üreticiliği nedeniyle, elbette çok daha önce markalaşarak üne kavuşan Ayvalık Zeytinyağı, konusunda Coğrafi İşaret alan ilk bölge olmuştur. Bu bölgede yetişen zeytin cinsi Edremit Yağlık veya Ayvalık olarak bilinir.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
Antalya, 1 milyon 177 bin hektar ile Türkiye'de en fazla ormana sahip kent. Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
Türkiye'nin En Büyük Ormanları: Türkiye'nin En Büyük Longoz Ormanı Türkiye'nin en büyük ormanı Bursa'da bulunan Karacabey Longoz ormanıdır. Yüzölçümü yaklaşık 730 bin hektardır. Bu açıdan ülkede bulunan dört longoz ormandan en büyüğüdür.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu. Ancak ağacın tam konumu ağacı korumak için gizli tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri