Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Özel plaka sahibi olmak isteyen bireyler, alacakları plakanın başka biri tarafından kullanılmadığı durumda, bulundukları ildeki Emniyet binasına giderek buradan gerekli başvuruları gerçekleştirebilir. Ancak istenen plakanın başka birine ait olması halinde, plaka sahibiyle irtibata geçilmesi gerekir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
SMS İle Boş Plaka Sorgulama
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 95,00 TL' dir. Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Sigorta şirketleri, sıfır kilometre araçlar için ruhsat bilgisi olmadan da trafik sigortası poliçesi düzenleyebilmektedir. Ruhsatsız sıfır kilometre bir aracın sigorta poliçesinin düzenlenmesi için proforma fatura üzerinde yazan motor ve şasi numarası ile plaka il kodu gerekmektedir.
APP Plaka Cezası Ne Kadar? APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Özel Plaka Ücretleri nasıl hesaplanıyor? Ad ve/veya Soyad veya Ticari Unvan ihtiva eden Özel Plakalar, kayıt tescil tarihi itibariyle yıllık sürenin sona erdiği tarihte yürürlükte olan, memur maaş katsayısı x 100.000 KDV ( ) şeklinde hesaplanmaktadır.
Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve bağlı kuruluşlara müracaat ederek plaka değişikliği randevusu alınması gerekirdi. Ancak günümüzde tüm işlemler noter aracılığı ile yapılır ve noterlerden randevu almak gibi bir zorunluluk bulunmaz. Dilediğiniz zaman gidip plaka değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bir aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satış aşamasında plaka değiştirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi yapılmaz.
İkamet adresinin bağlı bulunduğu ile ait plaka çıkarabilirsin. İstanbul dan başka ile ait plaka çıkmaz .
Plaka Seçimi Yapmak İsteyen Vatandaşlar İçin
Plaka seçimi yapmak isteyen vatandaşların Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Tescil Kuruluşlarına başvurarak plaka ayırma işlemini yaptırmaları gerekmektedir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
SMS ile Tramer Sorgulama
Bu sorgulama işlemini gerçekleştirebileceğiniz numara tüm operatörler için 5664'tür. SMS ile tramer sorgusu ücretlidir ve tramer kaydı sorgulama hizmeti ücreti 2024 yılı için 95 TL olarak belirlenmiştir. Araca ait detayları öğrenmek için göndereceğiniz SMSler kısaca şu şekilde listelenebilir.
34 plaka kodu İstanbul'a aittir.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri