İstek kipinin olumsuz çekimi –mA olumsuzluk eki ile istek ekinin –(y)A birleşmesiyle yapılır. EAT'de –mA gerek, -A gerek, -sA gerek gibi yapılar kullanılmıştır.
Tüm şahıslara getirilebilir. İstek kipi ekleri '-a, -e'dir. İstek kipi ekleri eylemin yapılması veya fiilin olumsuz olarak yapılmaması istendiği durumlarda kullanılır. İstek kipinin olumsuzu '-ma, -me' olumsuzluk eki ile yapılır.
İstek kipi
-e ve -a eki ile oluşturulur. Konuşmacı/yazar tarafından kipin kullanıldığı eylemin gerçekleşmesinin arzulandığını belirtir. Şoför bey, müsait bir yerde ineyim. Sen başarılı olasın diye didiniyorum.
Şart kipinin olumsuzu -mA- ekiyle yapılır.
Tüm şahıs ekleri için eylem üzerinde ek olarak uygulanabilir. İstek kipi ekleri '-a, -e olarak geçer. İstek kipi eklerinin fiilde belirtilen eylemin gerçekleştirilmesi ya da eylemin olumsuz anlamı ile yapılmamasını istendiği konular için kullanılır. İstek kipinin olumsuz hali de '-ma, -me' ekleri ile temsil edilir.
İlgili 16 soru bulundu
İstek cümlesi, Türkçedeki anlamına göre cümle türlerinden biri. Fiile eklenen İstek kipi eki "-e" ile oluşturulur ve konuşmacı/yazar tarafından kipin kullanıldığı eylemin gerçekleşmesinin arzulandığını belirtir: Şoför bey, müsait bir yerde ineyim. Biz de sizinle gelelim.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
Arapçada emir kipi, Türkçedekinden farklı olarak, emrin olumlu ve olumsuz oluşuna göre ikiye ayrılır. Olumlu emir “emir”, olumsuz emir ise “nehiy” olarak adlandırılır.
İyinin karşılığı kötü, akıllının karşılığı deli, güzelin karşılığı çirkin vb. gibi kelimelere karşıladıkları kavramlardaki olumsuzluk dolayısıyla anlamca olumsuz kelimeler denilebilir.
FİİLLERDE OLUMSUZLUK
fiillere olumlu fiil, işin oluşun veya hareketin yapılmadığını veya yapılamayacağını bildiren fiillere olumsuz fiil denir. > Fiillerin olumsuz biçimleri, kip ve kişi ekinden önce “-me, ma” eki getirilerek yapılır.
İstek kipi, fiile niyet, istek ve arzu gibi anlamları katan bir dilek kipidir. Yapılan işin arzu edildiğini ve istendiğini gösteren istek kipleri, fiillerin kök veya gövdelerine “-e, -a” eklerinin getirilmesiyle yapılır.
İstek kipi ile birlikte çekimlenmiş olan fiiller bir niyet belirtir. Bu niye de aynı zamanda bir öneri olarak çıkar ve fiilin kök veya gövdesine gelecek olan ekler doğrultusunda ortaya çıkar. Bu ekler ise, 'a ya da e' sessiz harfleridir. - Hafta sonu işe erken gelesin.
Dilek, bir şeyin olmasını istemek anlamını taşır. Dilek kipleri de dolayısıyla bu isteğin kiplerini taşıyan kiplerdir. Bu kipler gereklilik, istek kipi, emir kipi, dilek şart gibi olarak ayrılır.
Cümlede bahsi geçen eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı olduğu takdirde fiil ya da fiilimsilerin sonuna getirilen eklere şart kipi denir. (e, i, ö, ü) harfleriyle biten kelimelere -se, (a, ı, o, u) harfleriyle biten sözcüklere ise -sa eki getirilir.
“Eski Türkçede 1.teklik şahıs eki: -ayın, -eyin, Eski Anadolu Türkçesinde –ayın, -eyin ile –ayım, -eyimkarışık olarak kullanılmıştır. Sonunda –ayın, -eyin Osmanlıcada yerini –ayım, -eyim'e bırakmıştır. şahıs eki Eski Türkçede de bugünkü gibi –alım, -elim şeklinde idi.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
b.Olumsuz Cümle: Yüklemin bildirdiği işin gerçekleşmediğini anlatan cümleler olumsuzdur. Olumlu fiil cümlesi ''-ma/-me,-maz/-mez'' ekleriyle, olumlu isim cümlesi yok, değil, ya da – sız/-siz ekleriyle olumsuz yapılır.
Teklik ve çokluk 2. kişi emir kipi, dinleyen ya da dinleyenlere, eylemin yapılması ya da yapılmaması hususunda doğrudan emir veya yasak ifade eder. Yalın biçimdeki fiil kök ya da gövdeleri, yani bunların ek almamış hâlleri, bütün tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde teklik 2. kişi emir ifadesi için kullanılmaktadır.
Emir kipleri şimdiki zaman ya da nadiren gelecek zaman için kullanılmaktadır. Ayrıca emir cümleleri tonlama üslubuna göre ünlem cümlesi olmaktadır. Gelecek zamana yönelik kurulan cümlelerde ise –ecek ve -acak eki almaktadır. Konuşmacı ya da yazar tarafından oluşturulan cümleler emir kipinde olabilmektedir.
Şimdiki zaman kipinin olumsuz hâli şimdiki zaman eklerinden önce olumsuzluk eki -me'nin eklenmesi ile oluşturulur. -yor ekinden önce gelen -me/-ma ekleri -mi, -mü, -mı veya -mu'ya dönüşür.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
Türkçede gelecek zaman kipi fiil sonuna büyük ünlü uyumuna uyacak şekilde eklenen -ecek ve -acak ekleri ile oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri