Veda mailinde genel olarak çalışılan süre boyunca kazanılan deneyimlerden, çalışma ortamından ve iş yeri hakkındaki düşüncelerden bahsediliyor. İstifa mailinin yalnızca işverene gönderilmesi yeterli olsa da veda maili daha çok kişiye hitap ediyor. Tayin veda mesajı ise kişinin görev yeri değişikliğini açıklıyor.
Merhaba [İsim], Daha önce duymuş olabileceğiniz gibi, şirketteki [iş unvanı] pozisyonumdan ayrılıyorum ve [tarih] son günüm. Burada geçirdiğim zamandan ne kadar zevk aldığımı ve bunda sizin de rolünüz olduğunu bildirmek için bu e-mail'i yazıyorum.
İlgili 43 soru bulundu
Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
Kişisel sebepler nedeniyle kendi isteğimle ….. /…./ …. tarihinden itibaren işimden ayrılmak istiyorum. İşten ayrılışım nedeniyle tarafıma ödenmesi gereken sosyal hak ve güvencelerimin ödenerek işten ayrılışımın gerçekleştirilmesini talep ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Nedenlerinizi sıralarken olabildiğince dürüst ve açık olmaya özen göstermelisiniz. Nedenlerinizi açıkladıktan sonra duygularınızı da açıkça ifade etmelisiniz. Artık sevginiz bitmişse bile bunu karşı tarafı kırmadan dürüstçe dile getirmenizde fayda var. Son olarak ise mesajınızı iyi dileklerle bitirmelisiniz.
İşverenler, sigortalı işten ayrılış bildirgesini SGK'ya e-Sigorta kanalıyla, elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Bu nedenle işten ayrılış bildirgesi kuruma yasal süresi içinde olsa bile elden veya posta kanalıyla gönderildiği takdirde, idari para cezası ile karşılaşacaktır.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
Yazım noktasında hata yapılan sözcükler arasında istifa kelimesi geliyor. Özellikle araya kelime karıştırmak suretiyle yanlış yapıldığını ifade etmek gerekir. İstifa Nasıl Yazılır? Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'İstifa' şeklinde öne çıkmaktadır.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir. Sonra sadece "Saygılar" ifadesi eklenir.
Üst yöneticiye e-mail gönderilirken ''Arz ederim, görüşlerinize sunarım'', aynı statüdeki personele ise ''teşekkür ederim, bilginize sunarım, yapabilir miyiz? Saygılarımla'' vb. kelimelerle e-posta noktalanır.
Bu nedenle 'istifa dilekçesi ne zaman verilmeli' sorusunun cevabı oldukça önemlidir. İşten planlı bir şekilde ayrılma durumu söz konusu olduğunda, iş sözleşmelerinin feshinden önce, işten ayrılma durumunun işverene bildirilmesi gerekmektedir. İşte bu bildirimi sağlayan şey de istifa dilekçesidir.
İstifa etmek için şu adımları takip etmeniz gerekir: Dilekçe hazırlayın: Bu dilekçe, işten ayrılma niyetinizi resmi olarak bildirdiğiniz bir yazıdır. Dilekçede işverenin adı ve adresi, işe giriş ve ayrılma tarihiniz, çalıştığınız pozisyon ve işten ayrılma sebebiniz (tercihe bağlı) bulunmalıdır.
İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
1 buçuk yıl / 3 yıla kadar sürmüş ise fesih bildirimden sonra 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise fesih bildiriminden sonra 8 haftalık ihbar süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde işçi çalışmaya devam etmelidir.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
Mevcut işinizden ayrılma kararınızı işvereninize veya yöneticinize bildirdiğiniz ıslak imzalı belgeye istifa dilekçesi denir. Yazacağınız istifa dilekçesi ile sözlü olarak bildirdiğiniz işten ayrılma kararınız vücut bulmuş olur. Böylece kararınızı çalıştığınız kuruma ya da kişiye yazılı olarak da bildirmiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri