Sayın (Amirin Adı), (Şirket Adı)'ndaki (İş Unvanı) görevimden resmi olarak istifa etmek için yazıyorum. Son çalışma günüm, sözleşmemde belirtilen ihbar süresine göre (Son Çalışma Günü, GG/AA/YYYY) olacaktır. (Şirket Adı)'nda geçirdiğim süre boyunca edindiğim deneyimler için minnettarlığımı ifade etmek istiyorum.
3.Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır? İstifa mektubunun uygun bir üslup ile yazılarak elden verilmesi gerekiyor. Mektubun kısa, net ve anlaşılır olması oldukça önemli. Mektubun eğer varsa İnsan Kaynakları Müdürlüğü'ne, eğer yoksa Genel Müdürlüğe ya da yetkili departmana hitaben yazılması gerekiyor.
Yargıtay - Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
İşinden ayrılmaya yani istifa etmeye karar veren kişi öncelikle bu kararından emin olmalıdır. Sonrasında da çalıştığı şirketin İK departmanına ya da doğrudan bağlı olduğu yönetici ile durumu paylaşmalıdır. Her şirketin bu konuda farklı prosedürleri olacağından dolayı, önce sözlü iletişime geçmek daha doğru olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Sessiz istifa, genellikle aşamalı bir süreçtir. Çalışan, öncelikle yeni bir iş bulur ve kabul eder. Ardından, işverenine bu durumu bildirmeden önce gerekli tüm düzenlemeleri yapar. Sonunda, mevcut işinden sessizce ayrılır.
İstifa dilekçesi, bir çalışanın mevcut işverenine işten ayrılma niyetini bildirdiği resmi bir belgedir. Bu belge genellikle iş sözleşmesinin sona ermesine neden olan bir durumu ifade eder ve belgenin içeriği, işten ayrılma nedenlerini ve istifa tarihini belirtmelidir.
İşçinin gerçek irade beyanıyla yaptığı istifa (yazılı olmalıdır) hukuki değerliliğe sahip olup, işveren tarafından yasal ve hukuken kabul etmeme durumu söz konusu olamaz. Kaldı ki, işveren tarafından işçinin istifasının kabul edilmemesi halinde, işçi gerekirse istifa ettiğini noter kanalıyla işverene ulaştırmalıdır.
İstifa mektubunu yöneticinin masasının üstüne bırakmak ya da mail atmak yerine yüz yüze konuşmak önemli. Cesaretli olup süreci yüz yüze konuşmak, söylemek istenenlerin ifade edilmesi açısından da kritik. İstifa konuşmasında ayrılma nedenlerini belirtirken eleştiri yapmak önemli.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
Maaşı alabilmenin en önemli şartı çalışanın işten kendi istek ve kusuru dışında ayrılması. İstifa eden maaş alamaz mı? Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor.
Bu e-postalar, işten ayrılırken resmi bir şekilde istifanızı bildirirken profesyonel nezaketi yansıtarak yazılmalıdır. İstifa e-postalarınız, işvereninizle olan olumlu ve profesyonel ilişkiyi sürdürme amacı taşır, aynı zamanda gelecekteki iş ilişkileriniz için de olumlu bir temel oluşturabilir.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
Nedenlerinizi sıralarken olabildiğince dürüst ve açık olmaya özen göstermelisiniz. Nedenlerinizi açıkladıktan sonra duygularınızı da açıkça ifade etmelisiniz. Artık sevginiz bitmişse bile bunu karşı tarafı kırmadan dürüstçe dile getirmenizde fayda var. Son olarak ise mesajınızı iyi dileklerle bitirmelisiniz.
Kendi İsteği ile İşten Ayrılan İşçi Hakları
İşçi kendi isteği ile işten ayrılırsa ve hiçbir haklı gerekçesi de olmadığı takdirde kıdem tazminatı alamaz. İşverene süresi içinde bildirim yapmazsa ihbar tazminatı ödenmez. Bunun yanı sıra fazla mesai alacakları, diğer ücret alacakları da işçiye ödenmez.
İşçinin istifa tarihi itibarı ile kullanılmamış yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili, fazla çalışma ücreti gibi hakları varsa işveren bunları işçiye ödemek zorundadır.
Yaygın olarak işten kendi isteğiyle ayrılan kişinin kıdem tazminatı talep etme hakkı olmadığı bilinse de, bazı durumlarda istifa eden işçiler de kıdem tazminatı alabiliyor. Süre ve şartlar tamamlandığında SGK'sı olan herkes istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.
Yazım noktasında hata yapılan sözcükler arasında istifa kelimesi geliyor. Özellikle araya kelime karıştırmak suretiyle yanlış yapıldığını ifade etmek gerekir. İstifa Nasıl Yazılır? Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'İstifa' şeklinde öne çıkmaktadır.
1 buçuk yıl / 3 yıla kadar sürmüş ise fesih bildirimden sonra 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise fesih bildiriminden sonra 8 haftalık ihbar süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde işçi çalışmaya devam etmelidir.
İstifa Dilekçesinin, İşçinin Kendi El Yazısı İle Yazdığı ve İradesini Kesin Olarak Açıkladığı Bir Dilekçe Olması Gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri