Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşveren Herkese eşit zam yapmak zorunda mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşveren Herkese eşit zam yapmak zorunda mı?

İş Kanunu açısından bakıldığında işveren, asgari ücretin altında kalmamak ve eşitlik ilkesine aykırı olmamak üzere işçinin ücretinde zam yapmayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinerjias.com.tr

İşveren herkese aynı oranda zam yapmak zorunda mı?

İşverenin aynı bölümde çalışan işçilerden birine zam yaparken aynı durumdaki diğer işçiye zam yapmaması eşit davranma yükümlülüğüne aykırılık teşkil etmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun “eşit davranma ilkesi” başlıklı 5. maddesine göre eşit işe eşit ücret ödenmesi esastır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekonomist.com.tr

İşveren işçiye zam yapmak zorunda mı?

İşveren, yıllık veya dönemlik planlamalarında ücret zammına karar verir ya da bir zam uygulamaz. İşçi işverenden zam talep edebilir. Ama işverenin bu talebi karşılama zorunluluğu yoktur. İşverenin arttırmak zorunda olduğu tek ücret, asgari ücrettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

Özel sektör zam yapmak zorunda mı?

Çalışanların ücretlerine zam uygulamasının nasıl yapılacağı da, eşit davranma yükümlülüğüne uymak koşuluyla, işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; işveren tarafından bir çalışana zam yapılmaması sebebinin 5. maddede yer alan sebeplerden birinden kaynaklanmaması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemirozmen.com

İşçi Verilen zammı kabul etmezse ne olur?

Bir diğer önemli hususta işçi ile işveren arasında düzenlenen sözleşmelerde işçiye belirli bir oran veya miktarda zam yapılacağının taahhüt edilmesi durumunda bu zammın yapılmaması yine işçi açısından haklı fesih nedeni oluşturur ve işçi kıdem tazminatını alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yusufayik.com

İŞVEREN TARAFINDAN HER SENE İŞÇİYE ZAM YAPILMASI ZORUNLU MUDUR?

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Özel sektör zam yapmazsa ne olur?

Yapmazsa işçi iş sözleşmesini haklı nedenle fesh edebilir ve işverenden kıdem tazminatını talep edebilir. Eğer işçi ve işveren arasında yapılan sözleşmede zam yapılacağına dair bir madde yoksa işçi iş sözleşmesini zam yapılmadığı için haklı nedenle fesh edemez. Yargıtay kararları da bu doğrultuda.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetevatan.com

Zam alamayan işçi ne yapmalı?

yapılmaması durumunda işçi, iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir. Konuya ilişkin düzenlemede; “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, ” işçi, iş akdini haklı sebeple ve derhal feshedebilir5.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinerjias.com.tr

Işverenden nasıl zam istenir?

Şirkete kattığınız değer, kazandırdığınız para, müşteri memnuniyeti, geliştirdiğiniz ürün veya hizmetler, geliştirdiğiniz çözüm önerileri, gönüllü olarak çalıştığınız ekstra saatleri belirterek, zam istediğinizi gerekçelendirebilirsiniz. Başarılarınızdan bahsederken kısa ve öz olun, patronunuzu sıkmamaya gayret edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karmer.uludag.edu.tr

Özel sektör yılda kaç kez zam yapılır?

Maaş zammı emeklilere ve memurlara senede bir kez uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: manpower.com.tr

Özel sektör yüzde kaç zam yaptı?

Yüzde 34'lük bir zam yapıldı asgari ücrete. Ancak en düşük memur maaşına yüzde 86, en yüksek memur maaşına yüzde 38'lik artış yapılması özel sektörü bir beklenti içerisine soktu.Emekliye de yüzde 25'lik zam yapıldı bu unutulmamalı ancak yüzde 34'lük asgari ücret artışı özel sektör için bir done.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Maaşta anlaşamayan işçi tazminat alabilir mi?

Sonuç itibariyle; iş sözleşmesinde herhangi bir hüküm yoksa, maaş zammı nedeniyle anlaşmazlık sonucu ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz. Çünkü işçi bu durumda istifa etmiş sayılır. İş Kanunu'na göre de bu şekilde bir istifa, herhangi bir tazminat hakkı doğurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamuiscileri.net

Maaşa zam yapılmaması haklı fesih mi?

ÖZET : İşçinin farklı ücret uygulaması yapıldığı iddiası bulunmadığı gibi, işverenin de zam taahhüdü yoktur. Bu durumda işçinin zam isteğinin işverence kabul edilmemiş olması, işçiye iş akdini iş kanununun 16/2. Maddesi uyarınca fesih hakkı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepyargic.av.tr

Şirketler neye göre zam yapar?

İşverenler, senenin belirli dönemlerinde çalışanların alım güçlerini dengeleyebilmek için maaş zammı yaparlar. Zam oranı ise birçok farklı kritere göre değerlendirilir. TÜFE, TEFE, enflasyon veya asgari ücret zam oranı gibi değişken ya da sabit oranlarla yıllık maaş zammı yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Özel sektörde zam oranları neye göre belirlenir?

Özel sektöre yapılacak zammın referans değeri asgari ücrete yapılan zamdır. Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığı için bu seviyede bir zam yapılabilmesi öngörülebilir. Tabi memur maaşlarına bir önceki dönemde asgari ücrete yüzde 54 zam yapılırken memur maaşlarına yüzde 30'luk zam yapılmıştı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Aynı işi yapan kişiler farklı maaş alabilir mi?

Sonuç olarak, işverenin emsal işçiler arasında farklı ücret ve ücret eki ödemesi, eşit işlem borcuna aykırılık oluşturur. Mağdur olan işçi “ayrımcılık tazminatı” talep edemez. Sadece mahrum kaldığı ödemeleri talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

1 yıl dolmadan maaşa zam yapılır mı?

Dolayısı ile işveren 1 sene dolmadan zam olayı yok dediyse o doğrudur. Bordrolu çalışan olduğun sürece zam oran ve tarihlerini hatta çalışma gün ve saatlerini gerek fiili gerek yasal olarak işveren ve genel siyasi-ekonomik şartlar belirler. Dolayısı ile işveren 1 sene dolmadan zam olayı yok dediyse o doğrudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Patronla zam konuşması nasıl yapılır?

Patrondan zam istemek için önce onu iyi tanımalı, sonra iyice hazırlanmalı, neden zam istediğinizi nedenleriyle birlikte açıklayabilecek durumda olmalısınız, patronun karşı tezlerini çürütmeyi bilmeli, çeşitli senaryolara hazırlıklı olmalı, onun karşısında kendinizi savunabilmelisiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

2023 maaş zammı ne kadar olur?

Memur ve memur emeklileri temmuzda yüzde 10,90 enflasyon farkı, yüzde 6 da toplu sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri temmuzda toplam yüzde 17,55 zam almaya hak kazandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Yeni yılda zam yapmak zorunlu mu?

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi ve diğer iş hukuku daireleri kararlarında taraflar arasında sözleşme veya toplu sözleşmede bu konuda artış hükmü bulunmadığı taktirde işverenin işçiye zam yapma zorunluluğu bulunmadığı konusunda kararlar vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yusufayik.av.tr

İşçiye ne kadar zam yapılmalı?

Buna göre kamu işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 45 zam, ikinci 6 ayı yüzde 15 zam + enflasyon farkı, ikinci yılın ilk 6 ayı yüzde 10 zam + enflasyon farkı, ikinci 6 ayı yüzde 10 zam + enflasyon farkı verilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

İşçiye yüzde kaç zam?

09.05.2023. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imza töreninde yaptığı açıklamada, “Refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 artış yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz” dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tccb.gov.tr

İşçiye verilen zam ne kadar?

"Fazla çalışma konusunda yüzde 70'lik bir dilim getirildi"

İkinci 6 ay için yüzde 15 artı enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü 6 ay için ise yüzde 10 artı enflasyon farkı ödenecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Işyerinde verilen maaş zammı geri alınabilir mi?

Hayır. İşverenin böyle bir hakkı bulunmamaktadır. İşveren bunu yaparsa işçiye haklı nedenle fesih ve işçi alacağı davası açma hakkı doğar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Asgari ücretin üstünde alanlar zam alacak mı?

Ücrete zam yapılması durumuna ilişkin İş Kanununda özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durumda işçinin ücretinin asgari ücretin üzerinde olması halinde işçinin ücretine zam yapılıp yapılmayacağı hususu işverenin takdirindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Maaşını alamayan işçi ne yapar?

Maaş ve ücretlerini alamayan işçiler işçilik hak ve alacaklarını faiziyle talep etmek, bu doğrultuda ihtar çekmek, icra başlatmak, dava açmak gibi yasal yollara başvuru hakkına sahiptir. Çalışanların ücret ve maaş ödemelerini geciktiren iş yerlerinde, işçiler işi durdurma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihpancar.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT