Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Itirazın iptali davası nerede açılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Itirazın iptali davası nerede açılır?

İcra takibine konu alacak Tüketici Kanunu kapsamında kalan bir alacak ise itirazın iptali davası da tüketici mahkemesinde görülür. İcra takibine konu alacak İş Mahkemesinin görevine girmekte ise; itirazın iptali davası da iş mahkemesinde açılır. Ancak iş mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesinde görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikilic.com

Itirazın iptali davasında yetkili mahkeme neresidir?

Buna göre davalının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi, itirazın iptali davasında yetkili mahkemedir. Fakat, davaya konu alacağın, sözleşmeden doğan bir alacak olması halinde, ifa yeri mahkemesi de yetkili mahkemedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Itirazın iptali davası dilekçesi nereye açılır?

İcra takibine konu olan itirazın iptali davaları ise tüketici mahkemesinde görülür. İş mahkemesinin görevli olduğu davalarda iş mahkemesine başvurulmalı, ancak bu mahkemelerin olmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesine dilekçe sunmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avibrahimyildiz.com

Itirazın iptali davası sulh hukuk mahkemesinde açılır mı?

Görevli mahkeme, takip konusu alacağın miktarına bakılmaksızın asliye hukuk (veya ticaret) mahkemesidir (HMK m.2). Yalnız, kira ilişkisinden doğan alacaklar ile ilgili itirazın iptali davası için görevli mahkeme sulh mahkemesidir (HMKm.4/a).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atayhukuk.com

Itirazın kaldırılması davası hangi mahkemede açılır?

İtirazın kesin olarak kaldırılması davasında görevli ve yetkili mahkeme icra takibinin açıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu yer İcra Mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İtirazın İptali Davaları | Pratik Hukukta İcra Takibi - 3

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Itirazın iptali davası nasıl açılır?

İtirazın iptali davası, ödeme emrine itiraz eden borçluya karşı, takip alacaklısı tarafından açılır. 6100 s. HMK'nın 119'uncu maddesi doğrultusunda hazırlanan dava dilekçesi ile açılan bu davanın, itirazdan itibaren 1 yıl içerisinde genel görevli mahkemelerde açılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhukuk.com.tr

Itirazın iptali davası arabuluculuğa tabi mi?

Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasına “Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır.” ifadesinin eklenmesi ile söz konusu davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına girmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Itirazın iptali Sulh Hukuk mu icra hukuk mu?

İtirazın kaldırılması davası ile alacaklının takibe devam edebilmesi için icra hukuk mahkemesine mutlaka noterlikçe düzenlenmiş veya onaylanmış yazılı kira sözleşmesini ibraz etmesi gerekecektir. Elinde sayılan şartlarda kira sözleşmesi bulunmayan alacaklı ise sulh hukuk mahkemesine başvurarak dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Itirazın iptali davasında dava açma süresi ne zaman başlar?

İtirazın İptali Davası Açma Süresi, Zamanaşımı veya Hak Düşürücü Süre. Alacaklı tarafından itirazın iptali davasının, borçlunun icra dosyasına yaptığı itirazın tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde açılması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Itirazın iptali davası kim açar?

İcra ve İflas Kanunu'nun 68.maddesi uyarınca; bu maddede belirlenen belgelere sahip olunduğunda, itirazın kesin olarak kaldırılması için, icra mahkemesine başvurulmak istenmiyorsa alacaklı, itirazın kendisine tebliği edilmesiyle birlikte 1 yıl içinde, genel mahkemeye başvurarak, itiraz iptal davası açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Itirazın iptali davası kaç yıl sürer?

İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetgorunmez.av.tr

1 yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa ne olur?

Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilamsız takip düşer, bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etme hakkı saklıdır (İİK.67/IV). Yani alacaklı alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak(tahsil) davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Itirazın iptali davasında dava dilekçesi kime tebliğ edilir?

Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esin.av.tr

Itirazın iptali davasında yetki kesin mi?

İtirazın iptali davalarında kesin olmayan yetki kuralları uygulanacağından, yetki itirazının 6100 sayılı HMK'nun 116/1-a maddesi gereğince taraflarca ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Itirazın iptali davası hangi miktar üzerinden açılır?

İtirazın iptali davasında dava değeri, icra takibinde belirtilen asıl alacak miktarı üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple itirazın iptali davasında harca esas değer de asıl alacak üzerinden hesaplanmakta olup; işleyen ve işlemekte olan faiz, icra inkar tazminatı ve giderler nazara alınmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

Itiraz tebliğ edilmeden itirazın iptali davası açılabilir mi?

Alacaklı, itirazın kendisine tebliğinden önce de, itirazın iptali davası açabilir. Gerçekten de alacaklı, itirazın iptali (İİK, m. 67) veya kaldırılması (İİK, m. 68-68a) yoluna başvurabilmek için, ödeme emrine itiraz edildiğinin kendisine tebliğ edilmesini beklemek zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unsalavukatlik.com

Itirazın iptali davasından sonra ne olur?

İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesutiskenderoglu.av.tr

Itirazın iptali davası kesinleşmeden icraya konulur mu?

İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: selcukener.av.tr

Itirazın iptali davasında tanık dinlenir mi?

Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Itirazın iptali davasında ispat yükü kimde?

İtirazın İptali Davasında İspat Yükü

Alacaklının itirazın iptali davasını açabilmesi için takip konusu alacağın varlığını ispat etmesi gerekir. Borçlu ise itirazında borcun varlığını kabul ediyor fakat ödediğini iddia ediyorsa bunu ispat etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yilmazcolakhukuk.com

Itirazın iptali davası istinaf icrayı durdurur mu?

İİK'nun 363/4. maddesi gereğince istinaf, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: taskinsimsek.com

Itirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak mı?

İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir. İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Asliye hukuk itirazın iptali arabuluculuk zorunlu mu?

İtirazın İptali Davasına konu alacağı ticari olması, tüketici işleminden kaynaklanması veyahut iş hukuku ve işçilik alacağından kaynaklanması halinde arabuluculuğa başvurulması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Itirazın iptali davası bölünebilir mi?

Bir yıl geçtikten sonra bu dava açılırsa eda davasıdır. Fakat bu davanın sonunda icra tazminatına mahkemece hükmedilmez. İtirazın iptali davası hakemde görülemez ve yine itirazın davası bölünebilir bir niteliğe sahip olmadığından dolayı kısmi dava olarak açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tez.yok.gov.tr

Itirazın iptali ile birlikte alacak davası açılabilir mi?

ÖZET : İtirazın iptali ile alacağın tahsili birlikte istenemez. Böyle bir durumda; mahkemece davacı tarafa, davasının itirazın iptali mi, yoksa alacak davası mı olduğunun açıklattırılması ve buna göre davanın itirazın iptali ya da alacak davası olarak sonuçlandırılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tazminathukuku.com
Önceki makale
Neva kimin kızı?
Sonraki makale
Işçi emeklisine zam var mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT