Aldığınız kestanenin renginin güzel olmasına, kabuğunun parlak ve dış yüzeyinin pürüzsüz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Rengi siyaha yakın olan kestaneleri almamaya özen gösterin. Kokusu da kestaneyi ele veren diğer bir özelliktir. Kötü kokan kestane çürüktür ya da çürümeye başlamıştır.
Tadı yok gibidir, pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. İnsanlar farkı anlayamıyor. Yerli kestanemiz 25- 30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL'ye satılıyor.
Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir. Aydın ilinden ihraç edilen kestaneler çok kaliteli olup; Bursa'da Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı çeşidi de imal edilir.
En İyi Kestane Fidanı Hangisidir? Erken olan çeşitler; Osmanoğlu, Hacı ibiş, Dal kanseri ve mürekkep hastalığına karşı hassas çeşitler; Hacı ibiş, Sarıaşılama, Osmanoğlu, Ayı tabanı, Seyrek diken, Dursun kestanesi, Hacı Ömer.
Aydın ili ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aydın ilinde nemin arttığı dönemlerde kestanenin yetişebilmesi için oldukça uygun koşullar sağlanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edilmelidir. Diğerlerinden daha koyu renkli ve kötü kokulu olanlar bozuktur. Kestaneyi bir bıçak yardımıyla yararak içini kontrol edebilirsiniz. Eğer iç kabuk yenilebilir durumdaysa tazedir.
Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. 2017 yılında dünyada 600 bin hektar alanda kestane üretimi gerçekleştirilmiştir. Kestane üretim alanların %56'sı Çin'de bulunmaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
"İnsan tenine değmesi halinde zehirler"
Gökoğlu, "Kızıldeniz'den 8-10 yıl önce göç ettiği belirlenen tropikal bir tür olan deniz kestanesinin İsrail, Lübnan ve Mısır kıyılarında da görüldüğü bildirilmişti. Zehirli, tropikal, dikenli tür. İnsan teniyle temas etmesi halinde dikenleri aracılığıyla zehirler.
Bilimsel adı castanea sativa olan kestanenin, dünya üzerinde 13 türü bulunmaktadır. Kestane, hastalıkları ve zararlıları ayıklandığı sürece verimini devam ettiren, uzun ömürlü bir meyvedir. Kestane serin ve ılıman iklim seven bitki türlerindendir.
Kestane pazara indi, kilosu 45 TL.
Türkiye'de doğal olarak yetişen tek kestane türü olan "Anadolu kestanesi" 30 m boya erişebilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir.
Sapindaceae familyasına ait olan at kestanesi zehirli bir kestane türü olduğu için yenilmez. Alternatif tıp alanında çokça tercih edilen at kestanesinin en yoğun olarak kullanıldığı yerler basur, varis gibi hastalıklardır.
Dişi çiçekler püsküllerin alt kısmında, erkek çiçekler ise uç kısmında yer alır. Erkek çiçekler kümeler halinde püskül ekseni üzerinde dizilmiştir.
Kış aylarında sık sık tüketilen kestane, aslında sonbahar mevsiminde yetişir. Sonbahara doğru olgunlaşır, Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler.
Kestaneler derin dondurucuda ve kapağı kapalı kaplarda 1 aya kadar muhafaza edilebilir. Kestaneleri buzdolabında saklamak için, nemli olmayan kuru buzdolabı poşetleri kullanın. Kestaneleri poşete yerleştirdikten sonra ağzını düğümleyin.
Kestaneleri seçerken, renklerinin güzel olmasına ve sert olmalarına dikkat edin. Çürük olduğunu gösteren lekeler olup olmadığını inceleyin. Diğerlerinden daha koyu renkli veya kötü kokulu kestaneler çoğunlukla bozuktur ve satın alınmamalıdır.
Kestane Dışarıda Saklanır Mı? Kestane dışarıda yani oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta kadar saklanabilir. Ancak kestanenin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için ya buzdolabında ya da buzlukta muhafaza edilmesi önerilmektedir.
Kestane ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle de en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir.
Aydın'da sezonun ilk kestanesi, düzenlenen törenle kilosu 250 TL'den satın alındı. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, "2022-2023 sezonunda kestanenin kilosunu 29 lira 51 kuruş olarak kapattık.
Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı. Bu nedenle geçmişte en kaliteli kestaneler Lidya uygarlığının merkezi olan bugün Manisa ilinin Salihli ilçesinde kalan bölgede yetiştiriliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri