İyiliksever, uçaksavar, nemölçer örneklerinde ise terimler iki addan (isim) oluştuğu ve son kelime -ar (-er) ile bittiği için bitişik yazılmıştır.
Bu kelime genellikle yardım sever şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yardımsever şeklinde olmalıdır.
Hayırsever kelimesinin en doğru yazılış şekli hayırsever olarak bildiriliyor. Hayır sever olarak yazılması ise tamamen yanlış yazım olarak kabul ediliyor. Hayırsever kelimesinin bitişik olarak yazılması gerekiyor.
"Kitapsever bitişik mi yazılır?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Kitap ve sever sözcüklerinden oluşan kitapsever TDK'ye göre bitişik yazılması gereken bir birleşik sözcüktür. Kitapsever sözcüğünün ayrı yazılması durumunda yazım yanlışı meydana gelir.
Doğasever sözcüğü doğanın kirlenmesine ve tahrip edilmesine karşı çıkan kimse anlamında kullanılmaktadır. Doğasever doğru yazılışı merak edilen bir sözcüktür. Doğa ve sever sözcüğünün birleşiminden oluşan doğasever sözcüğü bitişik yazılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Türkçede ''sever'' sözcüğüyle biten tüm kelimeler birleşik isimdir. Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin sanatsever şeklinde yazılması gerekir.
Hayvansever kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı hayvansever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Kimi yerlerde bu kelime ayrı yazılarak yazım hatası yapılmaktadır. Doğrusu hayvansever şeklinde yazılmasıdır.
Sivrisinek sözcüğünün nasıl yazılması gerektiği konusunda detayları derledik. Sivrisinek herkesin kullandığı bir kelimedir. Sivrisinek sözcüğünün anlamları dışında TDK'ya göre doğru yazılma şekli de bulunuyor. Sivrisinek kelimesinin doğru yazılışı "sivrisinek" şeklinde olmalıdır.
ÖNGÖRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı öngörmek şeklinde olmalıdır.
Hafta içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Barışı seven, barışçı, barışçıl, sulhçu, sulhsever, sulhperver anlamına gelir. Bu kelime genellikle şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı barışsever şeklinde olmalıdır.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Sanatsever Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Dilimizde ''sever'' kelimesiyle oluşturulan tüm kelimeler birleşik isimdir. Dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler ise ayrı değil bitişik yazılır.
Alıkoymak sözcüğü, almak ve koymak kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş, birleşik geçişli bir fiildir. Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan alıkoymak kelimesinin sözlük anlamı bir kimseyi, bir yerde zorla tutmaktır.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb. 16.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
HUZUREVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi gibi.
TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri